täydellinen ympyrä kuva kannesta
sivu 1 sivu 2

Taidetoimikunta muutti keskustaan

Pirkanmaan taidetoimikunta siirtyi 1.1.2008 suoraan opetusministeriön alaiseen hallintoon. Sen johdosta myös taidetoimikunnan toimisto saattoi siirtyä lokakuussa pois Kalevan Hippostalosta Tampereen keskusta-alueelle. Nyt se pystyy palvelemaan aikaisempaa paremmin myös taiteilijoita ja heidän organisaatioitaan. Taidetoimikunta sijaitsee Maa- ja metsätalossa, Pyhäjärvenkatu 1 A, 3 krs (sisäpiha). Toimikunta odottaakin nyt, että toimiston ovi käy aikaisempaa useammin.

-------------------

Mikko Kalliosta läänintaiteilija

Pirkanmaan taidetoimikunta on valinnut kuvataiteilija Mikko Kallion visuaalisten taiteiden läänintaiteilijaksi kolmivuotiskaudeksi. Läänintaiteilijan valintaan vaikuttavat taiteellisten meriittien ohella sosiaaliset valmiudet sekä ideat ja tahto toimia yhteistyössä oman taiteenalan kentän kanssa.

Mikko Kallio
Mikko ja Seela Kallio.

Mikko Kallio luonnehtii läänintaiteilijan tehtävää: ”Päätehtävä on edistää alueen taiteen näkyvyyttä ja maakunnan alueen taiteilijoiden työllistymistä. Läänintaiteilija voi olla moottorina tai asiantuntijana mukana erilaisissa projekteissa. Ajatuksena on, että läänintaiteilija voi siirtyä käynnistyksen ja pilottivaiheen jälkeen sivuun, ja homma jatkuu muiden vetämänä. Myös harrastajien toiminta kuuluu läänintaiteilijan alueeseen, joten esimerkiksi harrastajien koulutuksen organisointi voi tulla kysymykseen. Tehtäviin kuuluu myös olla taiteenalansa asiantuntija ja yhteyshenkilö, joka myös jakaa taiteenalaan liittyvää informaatiota. Läänintaiteilija on usein myös oman alansa taiteilija. Taidetoimikunta on ilmoittanut pitävänsä tärkeänä, että läänintaiteilijana toimiva kuvataiteilija voi jatkaa myös toimikautenaan taiteellista työtään.” Mikko Kallio tekee kollaaseja, maalauksia ja piirustuksia.

Oman toimikautensa tavoitteita Mikko Kallio listaa seuraavasti: ”Pidän tärkeänä Pirkanmaan kuvataiteen asioiden edistämistä. Myös maakunnan mediataide kaipaisi lisää näkyvyyttä. Muotoiluun olen tutustunut kuvataidetta ja muotoilua yhdistävässä Bumerangi-projektissa, jonka jatkosta myös huolehdin toimessani.”

”Suomi on taideyleisöltään ja -markkinoiltaan pieni maa. Siksi kansainvälisten yhteyksien edistäminen olisi Pirkanmaan kuvataiteelle tärkeää. Residenssivierailut ovat yleensä työskentelyn kannalta pitkäaikaisestikin hedelmällisiä, mutta lisähyöty tulee vasta silloin, jos taiteilija saa oikeita yhteyksiä paikalliseen taidemaailmaan. Taiteilijoiden välistä tiedonkulkua ja keskustelua olisi mielestäni hyvä parantaa esimerkiksi taiteilijoiden sähköpostilistan avulla. Voisiko se toimia myös keskusteluareenana? Hyödyllistä olisi myös tietopankki- idean kehittäminen ja toteutus.”

”Tampereella käy vuosittain kansainvälisesti merkittäviä taiteilijoita esimerkiksi museonäyttelyiden yhteydessä. Kuinka voisimme hyödyntää näitä tilaisuuksia paremmin ja saada aikaan kansainvälistä kommunikaatiota ja uusia yhteyksiä Pirkanmaan taiteilijoille? Ajatuksissani on myös idea taideprojektista, jossa hyödynnettäisiin erityisesti jätemateriaalia. Siinä voisi olla mukana sekä ammatti- että ITE-taiteilijoita.”

Mikko Kallio toivoo taiteilijoiden ja muidenkin tahojen yhteydenottoja ideoiden tai ajatusten kanssa.

Läänintaiteilijajärjestelmä alkoi kokeiluluonteisena 70-luvun alussa. Nykyään valtion budjettiin on kirjattu, että maassa voi olla 49 määräaikaista taiteenedistämisen työntekijää. Suomessa on 13 alueellista taidetoimikuntaa, joissa on kussakin 3-4 läänintaiteilijaa eri taiteenaloilta. Osa on tuottajapainotteisia, osalla voi olla erikoisalue, kuten esimerkiksi lastenkulttuuri. Läänintaiteilijoiden erikoisalueista ja työnkuvasta päättää alueellinen taidetoimikunta. Järjestelmä on kansainvälisesti ainutlaatuinen, joskin muissa pohjoismaissa on viime vuosina palkattu osin samantyyppisiä taiteenalakohtaisia edistäjiä.

sivu 1 sivu 2