"Aluenäyttelyiden synty liittyy Suomen alueellisen taidetoimikuntalaitoksen perustamiseen 1960-luvun lopulla. Vuoden 1968 alussa tuli voimaan taiteen edistämislaki ja kuhunkin 11:een lääniin perustettiin taidetoimikunta.
30 vuotta myöhemmin lääninuudistuksessa läänien määrä supistettiin viiteen. Läänien taidetoimikunnista tuli nyt alueellisia taidetoimikuntia, ja lisäksi perustettiin kaksi kokonaan uutta toimikuntaa: Pirkanmaan ja Satakunnan. Toimikuntien hallintohenkilöstö ja toimitilat jäivät kuitenkin lääninhallituksiin, vaikka taidetoimikunnat muutoin kuuluvatkin opetusministeriön alaisuuteen.
Nyt toimikunnat haluavat irti tästä kaksoisohjauksesta, ja Suomen taidekentän järjestöt tukevat niitä, samoin opetusministeriö. Taidetoimikuntalaitoksen rakenneuudistuksessa alueiden merkitys ei vähenisi, päinvastoin kasvaisi. Huonosti toimivat rakenteet kun eivät auta, vaikka ne sijaitsisivatkin alueilla. Tarvitaan alueita suosiva, toimiva strategia, vaikka sen ohjauskeskus olisikin taiteen keskustoimikunnassa ja opetusministeriössä Helsingissä.
Maalaisserkkujen on aika päästä tasa-arvoiseksi kumppaneiksi yhtenäiseen taidetoimikuntalaitokseen. Toivon, että hallinnonuudistus toteutuisi mahdollisimman pian."
Hallinnonuudistusta koskevat asiakirjat löytyvät valtioneuvoston hankerekisteristä osoitteessa:
http://www.hare.vn.fi/mHankePerusSelaus.asp?h_iId=10357
sekä vielä tarkemmin: http://www.hare.vn.fi/mAsiakirjojenSelailu.asp?h_iID=10357&tVNo=4&sTyp=Selaus