Taide luo uuden tavan nähdä
- Ydinkysymys on kuitenkin uuden näkemistavan synty. Se syntyy juuri taiteen ja taiteilijoiden suunnasta ja taide heijastaa nopeimmin tätä muutosta, Pakarinen selittää.
Tästä uudesta näkemisen tavasta voisi hänen mukaansa tulla uuden yhdyskuntasuunnittelun perusta.
- Visuaalisessa ajattelussaan ihminen toimii siten, että hän kääntää tapansa ymmärtää maailman tietyiksi visuaalisiksi maisemiksi. Kun meillä on näitä visuaalisia maisemia, kuten aikoinaan nämä romanttiset maisemamaalaukset, joista syntyi idea puistoista ja lopulta puutarhakaupungista, niin vastaavalla tavalla näitä käsitteellistyksiä syntyy nyt ja voimme yhtäkkiä nähdä asioita eri tavalla.
- Asian näkeminen uudessa kontekstissa voi synnyttää uuden mielleyhtymän, Pakarinen selittää ja mainitsee esimerkkinä Miina Äkkijyrkän peltilehmät, joita sijoiteltiin tienristeykseen Helsingissä.
Pakarisen mielestä ihmiset näkevät ympäristönsä yleensä usein hyvin kliseisesti.
- Ihmiset haluavat ympäristöltä juuri niitä asioita, mitä valtiovalta opetti heidät haluamaan 1970-luvulla. Siis paljon vihreätä ympärillä, puistoja, väljyyttä, siistiä, järjestäytynyttä ja turvallista. Ihmiset ovat oppineet, että sellainen on hyvä ympäristö eikä siitä haluta poiketa, hän sanoo.
Pakarinen sanoo ymmärtävänsä tämän yhteiskunnallisen taustan, mutta eteenpäinkin olisi päästävä.
- Pelkään, että kangistumme Elovena-paketista otettuun pysähtyneen idyllin tilaan.
Kaupunkiympäristö on jatkuvassa muutoksessa
Pakarinen muistuttaa, että kaupunkiympäristölle on kuitenkin ominaista jatkuva muutos, johon kuuluvat myös soraäänet.
- Toivoisin, että kaikissa kaupunginosissa tapahtuisi sellaista vireää muutosta, jossa asiat voisivat olla vuoropuhelussa keskenään, miksei jopa konfliktissa. Ei arkkitehtuurin tarvitse aina olla sävyisää. Rajukin dialogi ympäristön kanssa voi olla mahdollista.
Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan pidä konflikteista asuinympäristössään. He pitävät turvallisuudesta.
- En usko, että esteettiset elämykset, hätkähdyttävä taideteos tai rakennus, voisivat vaarantaa kenenkään turvallisuudentunnetta. Niitä voisi yrittää katsoa vähän kuin lapsen silmin, luovasti.