Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Berndt Arell ei näe museokuraattoreita metataiteilijoina, jotka käyttävät taidetta omiin taiteellisiin visioihinsa. Hänelle on tärkeää, että kuraattorit toimisivat vain välittäjinä taiteilijan ja yleisön välillä.
Ahkerasti työpaikkaa vaihtava Berndt Arell, 47, on työskennellyt Nykytaiteen museo Kiasman johtajana tämän vuoden alusta. Tätä ennen hän on johtanut Helsingin kaupungin taidemuseota (2006-2001), Pohjoismaista Akvarellimuseota (2001-1999) Göteborgissa, Turun taidemuseota (1999-1996, 1993- 1991) ja Pohjoismaista taidekeskusta (1996-1993). Ensi vuonna 10-vuotisjuhlaansa viettävän museon ääni ei kuulu enää yhtä kirkkaasti kuin alussa, koska nykytaiteen vaikutusvalta on jakaantunut aiempaa enemmän.
Kiasman johtaja Berndt Arell: ”Taide on minun tapani ymmärtää ja tulkita elämää ja yhteiskuntaa.” Kuvan tuunaus: Jani Leinonen. |
”Sekä yhteiskunta että taidekenttä ovat muuttuneet paljon. Jo pääkaupunkiseudulle on tullut kaksi isoa volyymeiltään ja resursseiltaan tärkeää taidemuseota, Helsingin kaupungin taidemuseo ja Espoon modernin taiteen museo Emma, joilla molemmilla on itseasiassa enemmän resursseja kuin Kiasmalla. Tämän lisäksi on 2-3 volyymiltään vähän pienempää näyttelypaikkaa, jotka ovat myös erittäin tärkeitä ja arvostettuja. Alussa oli itsestäänselvää, että Kiasma oli tärkein museo, mutta nyt se ei ole enää niin,” Arell toteaa.
Tästä kertovat myös kävijämäärät, sillä yleisön kiinnostus laski kahdeksan vuotta avajaisten jälkeen. Viime vuoden Ars-näyttely loi piikin, mutta ennusteet näyttävät nyt siltä, että Kiasma palaa vuoden 2005 kävijämäärien tasolle. Arell on ensi vuonna 10-vuotisjuhliaan viettävän kriisiytyneen museon johtaja.
”Täällä on tehty tähän mennessä isoja, laajoja temaattisia näyttelykokonaisuuksia, joissa on kuvitettu museon kuraattorin määrittelemää teemaa. Tällainen tapa edustaa mennyttä aikaa, jossa museoilla ja asiantuntijoilla oli eri asema kuin nykyään. On haettu teemaan sopivaa taidetta, jolloin kuraattori toimii metataiteilijana ja käyttää taidetta omiin taiteellisiin visioihinsa.