Valtion säveltaidetoimikunnassa vaikuttavan ja Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmaksen rahaston puhetta johtavan Toijosen mukaan päätökset perustuvat sekä-että-malliin: päätöksiin vaikuttavat sekä politiikka että asiantuntemus. Toijosesta on toki sallittua, että ihmiset tunnustavat poliittista väriä, mutta hänestä taide- ja kulttuurihallinto on ylipolitisoitunutta. Taide- ja kulttuurihallinnon poliittisia mandaatteja pitäisi vähentää samalla kun asiantuntijoiden valtaa pitäisi valinnoissa ja päätöksissä lisätä. Toijonen ei karsasta elitismiä.
- Jos elitismi on sivistystä, taiteentuntemusta ja intellektualismia taide- ja kulttuuripolitiikan päätöksenteossa, niin sitä tarvitaan. Kun politiikka tulee vahvasti mukaan päätöksentekoon, siinä ei aina välttämättä lähdetä sisällöllisestä puolesta, vaan siitä, että jos "kepulaisten juhlalle" annetaan jotain, niin silloin annetaan myös tuolle ja tuolle.
Suomen arvostelijain liitto on järjestänyt koulutusta omille jäsenilleen, jotta suomalaisen taide- ja kulttuurikeskustelun mustat aukot häviäisivät. Se haluaa lisätä vaikutusvaltaansa kulttuuripoliittisena vaikuttajana, joka osaltaan nostaa asiantuntemuksellaan keskustelua ja mediavaikuttamista Suomen ansaitsemalle tasolle.
Samalla kulttuurijournalisti, taiteen ja kulttuurin portinvartija Siskotuulikki Toijonen myöntää, että oikeasti kritiikki kulkee uusien julkaisujen, teosten ja näyttelyiden mukana.
- Kritiikin pitäisi laventua uutuushuumasta laajemmaksi taiteen ja kulttuurin arvioimiseksi välttääksemme syöksyn vallan mustiin aukkoihin.
Teksti:
kuvataiteilija-journalisti Jari Arffman
Kuva:
valokuvauksen opiskelija Ville Nyyssönen