täydellinen ympyrä kuva kannesta
sivu 1 sivu 2

Materiaalin houkutuksia

(jatkuu)

Soile Iivonen:

Paperissa on monia hyviä puolia. Massasta saa rosoista tai sileää. Sitä voi yhdistää muihin materiaaleihin: taulun tai peilin kehykseen, puiseen tuoliin, pajuun tai kiveen.

Hullaannuin ensin paperiarkkien ja paperimassateosten valmistamiseen, mutta halusin kokeilla uutta materiaalia myös veistoksiin. Käytin konttoripaperisilppua, munakennoja, raakapaperia ja jopa erilaisia kääpiä.

Iivonen

Kääpien pariin minut houkutteli entinen biologian opettajani, joka pyysi minua ja kollegojani työhuoneellamme kokeilemaan kääpäpaperin valmistusta. Keräsimme kantokääpää, joka sopii parhaiten paperin valmistukseen. Anne Pataniitty ja minä innostuimme niin, että lähdimme auto täynnä kääpiä Rovaniemelle kansainväliseen Fungi & Fibre Symposiumiin 2001 työpajan ja esitelmän pitoon.

Paperiveistokseni syntyvät munakennomassasta, joka on myrkytöntä ja helposti hankittavissa. Työvälineet massanteossa ovat porakone, betonisekoitin ja iso vesisaavi. Massaan lisään vain tapettiliisteriä, jolloin teoksista tulee kevyitä ja kestäviä. Suurin veistokseni on 11 kiloa painava hevonen, jonka lahjoitin Helsinkiin Ars06 Dyykkaus/taide on lahja -tapahtumaan.

Kuva ylhäällä: Tuliharja, 1998, paperiveistos, kork. 160cm

Iivonen
Soile Iivonen: Missä Paris? 2001, paperiveistos, 34 cm

Paperimassaa voi muotoilla kuten savea, mutta työskentely ei ole sotkuista eikä työtä tarvitse polttaa. Pinnan voi patinoida näyttämään pronssilta, kiveltä tai rakukeramiikalta. Teoksen voi viimeistellä lakalla. Paperiarkkien valmistukseen käytän paperisilppua, josta valmistan hienojakoista massaa. Nostan laakeasta vesiastiasta massaa pienisilmäisellä viiralla ja kumoan sen sanomalehtien päällä olevalle lakanakankaalle. Lehdet ja lakanat panen puoleksi tunniksi vanhaan kasviprässiin. Sen jälkeen ripustan lakanakankaan palat pyykkinarulle kuivumaan.

Kesällä mökkirannassa tai kotipihalla saan tehtyä paljon paperimassaa, reliefin pohjia ja käsintehtyä paperia talven tarpeisiini, kun annan auringon osallistua työprosessiin. Veistokset kuivuvat nopeasti ja käsintehdyt paperiarkit ovat hetkessä valmiita esim. grafiikanteosteni materiaaliksi. Valmiit teokset ovat helposti kuljetettavia ja ripustettavia. Paperitaidettani ja installaatioitani on ollut esillä mm. Bulgariassa ja eri puolilla Suomea aina Helsingistä Rovaniemelle asti.


Teksti:
Satu Nikku, Harri Rauhaniemi, Soile Iivonen ja Minna Soraluoma.
Kuvat tekijöiden.

sivu 1 sivu 2