Tänä vuonna YEL-vakuutusmaksu on 21,4 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Ensi kertaa yrittäjäeläkettä ottava voi saada maksualennusta 25% neljältä ensimmäiseltä vuodelta. Eläkettä kertyy työtulosta vuosittain 1,5% (2,5% 60-64 -vuotiaille). Käynnissä oleva eläkeuudistus tuo jatkossa muutoksia myös YEL-järjestelmään. Yrittäjäeläkkeellä voi saada vanhuuseläkkeen, osa-aikaeläkkeen, työkyvyttömyyseläkkeen, perhe-eläkkeen tai työttömyyseläkkeen. Yrittäjän työttömyyspäivärahan saamiseksi YEL-työtulon tulee olla vähintään 8.520 euroa vuodessa, tosin harva kuvataiteilija kuuluu yrittäjien työttömyyskassaan. Palkansaajan työttömyyspäivärahaa ei yleensä voi saada henkilö, jolla on samanaikaisesti YEL-vakuutus. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi silloin, kun yritystoiminta katsotaan työttömyysturvan näkökulmasta sivutoimiseksi.
Kela on laskenut vuoden 2004 alusta lähtien päivärahat, kuten sairauspäivärahan, YEL-vakuutuksen keskimääräisen vuotuisen työtulon eikä verotuksessa vahvistetun ansiotulon perusteella (tänä vuonna käytetään vuoden 2002 ja ensi vuonna vuoden 2003 työtuloa TEL-indeksillä tarkistettuna). Tämä koskee sitä tulojen osaa, joka olisi tullut eläkevakuuttaa yrittäjien eläkelain nojalla. Jos taiteilijalla on ollut palkkatuloja, ne otetaan huomioon verotuksessa vahvistettujen tulojen mukaisina, kuten ennenkin. Jos taiteilijan tulot omasta taiteellisesta työstä ovat niin pienet, että hän ei kuulu YEL-vakuutuksen piiriin, voidaan nämä tulot ottaa huomioon verotuksessa vahvistetun suuruisina (ks. Terhi Aaltonen, Taiteilija 3/04, s. 8).
Uusi joustomahdollisuus YEL-vakuutusmaksuun
Yrittäjäeläkkeeseen tulee ensi vuoden alusta joustouudistus. Tämä tarkoittaa sitä, että YEL:n piiriin kuuluva kuvataiteilija voi maksaa ajoittain korotettua tai alennettua vakuutusmaksua ilman, että vahvistettua työtuloa tarvitsee muuttaa. Kun taiteilijalla menee taloudellisesti hyvin, hän voi korottaa eläkemaksuaan, ja mikäli vuosi on ollut huonompi, hän voi alentaa eläkemaksuaan 10-20 prosentilla siitä mitä se olisi YEL-työtulon perusteella. Alaspäin voi joustaa enintään kolmena vuonna seitsemän peräkkäisen vuoden aikana. Ylöspäin joustettaessa lisämaksu voi olla enintään kaksinkertainen normaaliin eläkevakuutusmaksuun nähden. Vähintään 10 prosenttia normaalia maksua suuremman lisämaksun voi maksaa vaikka joka vuosi. Maksun tilapäisestä korotuksesta tai alennuksesta on ilmoitettava omaan eläkeyhtiöön.
Ovatko taiteilijat yrittäjiä?
Kari Jylhä toteaa Taiteilijassa (3/04, s. 3), että taiteilijoiden ammattiryhmä muodostaa väliinputoajien ammattiryhmän. Jylhä pitää suurena virheenä liittää taiteilijat 1970-luvulla YEL-lain piiriin. Työmarkkinat sekä jäykkä suomalainen eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmä eivät ole pystyneet käsittelemään oikeudenmukaisesti sellaista epätyypillistä työntekoa harjoittavaa kansalaisryhmää, jonka taiteilijat muodostavat. Yrittäjätoimintaan kuuluva liikevoiton tuottaminen, voiton maksimointi tai edes sen optimointi ovat useimmiten vieraita taiteilijan työlle. Kuten edellä mainittiin, yli kaksi kolmasosaa taiteilijoista on tällä hetkellä YEL:n ulkopuolella. Eivätkä tämän joukon maksamat veroeurot kartuta sille eläke- ja sosiaaliturvaa.
Kari Jylhä oli Apurahalla Työskentelevien Sosiaaliturvatoimikunnan jäsen. Toimikunnan tehtävänä oli löytää keinot järjestää apurahalla työskenteleville taiteilijoille sekä tutkijoille parempi eläke- ja sosiaaliturva. Toimikunta törmäsi toistuvasti julkishallinnon jäykkäniskaiseen käsitykseen, että taiteilijat ja tutkijat muodostavat liian pienen ammattiryhmän, jotta sitä varten voitaisiin laatia omia lakeja ja asetuksia. Onkohan näin, nimittäin tasavallassamme mikään ei ole estänyt taiteilijoita ja tutkijoita paljon pienempää ammattiryhmää laatimasta itselleen erillistä eläkelakia. Kyseessä ovat tietysti yhteisten asioiden hoitajamme Arkadianmäellä ja laki kansanedustajien eläketurvasta.
Teksti: Risto Haapsaari
Lähteet:
Terhi Aaltonen, Eläkettä vapaille taiteilijoille?,
taiteilija 3/04, 6-8.
Kari Jylhä, Kuinka taiteilijoiden eläketurvaa voidaan kehittää?, taiteilija 3/04, 3.
Lisätietoa:
www.etk.fi
www.kela.fi
www.tyoelake.fi