Ajankohtaisia hakuja

HUOM! Tältä sivulta löytyvät muut kuin STS:n ja Julkisen taiteen sivuilla olevat haut. Seuran omat haut löytyvät jäsenkirjeistä.

SISÄLTÖ:
Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat
Apurahat ja stipendit
Kilpailut ja taidehankkeet
Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat
Residenssit ja työskentelytilat
Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä
Muuta

Seuraa Suomen Taiteilijaseuran ilmoitustaulua.

  • Sivulla on kootusti tietoa ammattimaisista kuvataidealan työpaikoista ja työtilaisuuksista, koulutuksista sekä näyttely-, apuraha- ja residenssihauista.

Seuraa Framen ajankohtaisia uutisia.

Seuraa Julkisen taiteen kalenteria.

  • Sivulla kootaan yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.

Seuraa SKjL:n ilmoitustaulua Facebookissa.

  • Ilmoitusstaululla kerrotaan ajankohtaisista hauista.

Seuraa Taiteen edistämiskeskuksen ajankohtaisia tiedotteita.

Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat

WEBINAARI KUVATAITEILIJOILLE:  MOTIVAATIO, MIELEKKYYS JA OMAN TYÖN JOHTAMINEN. 24.4.2023. Kuvataiteilijan työhyvinvointia käsittelevä webinaari on avoin ja maksuton kaikille Kuvataiteen talon jäsenorganisaatioiden taiteilijajäsenille. Ilmoittautuminen tilaisuuteen päättyy 20.4.2023. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

TAIDEVALTAKUNNAN ENSIMMÄINEN TYÖPAJA TAITEILIJOILLE. Hämeenlinna, Verkatehdas. 30.3.2023  klo 10-16. Ilmoittaudu viimeistään pe 24.3. Työpajassa pohditaan yhdessä eri alojen asiantuntijoiden antamien ilmiöennusteiden pohjalta Taidevaltakunnan peruspilareita, tulevaisuuskuvia ja heikkoja signaaleja; millainen tulevaisuus meitä odottaa, mikä vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen tulevaisuudessa, mikä rooli taiteella voi ja pitäisi olla tulevaisuudessa. Taiteilijat pääsevät tutustumaan työpajan yhteydessä museon näyttelytiloihin ja lähiympäristöön. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet.

VAUVOJEN VÄRIKYLPY -OHJAAJAKOULUTUS. Pori. Haku 2.4.2023 mennessä. Koulutus järjestetään 23.–25.8. etätoteutuksena ja 6.–8. syyskuuta Porissa lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä (Porilaistenkatu). Koulutuksen hinta on 620 €. Lisätiedot ja hakuohjeet.

WEBINAARITALLENNE KANSALLISMUSEON UUDISOSAN TAIDEKILPAILUSTA. Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyy 3.4.2023. Taidekilpailuehdotukset jätetään anonyymisti. Kilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa. Webinaaritallenteessa on tekstitys ruotsiksi ja englanniksi. Tallenne on katsottavissa taidekilpailun verkkosivuilla ja Vimeossa.

Taidekilpailussa etsitään ideoita teoksesta tai teossarjasta Kansallismuseon uudisosaan ja museon tontille. Historiallisen päärakennuksen, uudisosan sekä avoimen pihapuiston uudistuneen kokonaisuuden suunnittelusta vastaa JKMM Arkkitehdit ja sen on määrä valmistua vuonna 2027. Webinaarissa käydään läpi kilpailun kohde ja ohjelma sekä järjestäjien tavoitteet. Kilpailuohjelmaa ja sen kriteerejä webinaarissa esittelee valtion taideteostoimikunnan puheenjohtaja (2020–2022) Henri Terho. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila kertoo Kansallismuseon toiminnoista ja avaa uudisosan merkitystä tilojen käyttäjille. Arkkitehti Samuli Miettinen edustaa uudisosan suunnittelijatahoa ja hän esittelee rakennushankkeen vaiheita ja suunnittelun lähtökohtia. Webinaarissa nähdään runsaasti havainnekuvia tulevasta uudisosasta ja kuullaan tarkemmin muun muassa tiloihin tulevista materiaaleista, värisävyistä ja valaistusratkaisuista. Suomenkielisen tilaisuuden juontajana toimii Heli Lukkarinen.

TURUN TAIDEGRAAFIKOIDEN KURSSIT. Turun Taidegraafikoiden kurssit jatkuvat Rettigin pajalla lähinnä viikonloppukursseina. Kursseille voit osallistua, vaikkei sinulla ole aiempaa kokemusta grafiikan tekemisestä. Pätevät opet neuvovat sinua vakaalla ammattitaidolla upealla grafiikanpajalla os. Nunnankatu 4. Kursseilta saat kaikki tarvittavat materiaalit ja välineet. Kurssiohjelma ja ilmoittautuminen.

LUOVIA-HANKE vahvistaa luovien alojen yrittäjien ja freelancereiden osaamista, muutoskyvykkyyttä, työhyvinvointia ja yhteistyövalmiuksia tarjoamalla koulutusta, neuvontaa, asiantuntijaohjausta ja vertaisoppimista. Samalla edistetään eri sektoreiden verkostoitumista myös oman alan ulkopuolelle. Voit ilmoittautua kaikkiin LUOVIA-hankkeen tapahtumiin missä tahansa vaiheessa hanketta. Tilaisuudet ovat maksuttomia. LUOVIA-hankkeen sivut.

Takaisin alkuun

Apurahat ja stipendit

SUOMEN KULTTUURIRAHASTON APURAHAT. Suomen Kulttuurirahasto myöntää apurahoja taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille, työryhmille ja yhteisöille keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston kautta. Apurahoja myönnetään tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin suomalaisille tai Suomessa asuville tai toimiville henkilöille ja yhteisöille. Tukea myönnetään myös muille hakijoille, joiden hakemuksella on vahva yhteys suomalaiseen kulttuuriin.

Hakuajat: maakuntarahastot tammikuussa, keskusrahasto maaliskuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja taidekriitikoille sekä Taide toiseen -apuraha taidehankkeisiin), elokuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja kriitikoille opiskelujaksoon ulkomailla sekä residenssiapuraha) ja lokakuussa (apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin).

TIEDEJATUTKIMUS.FI-sivuston Kulttuuri- ja kansalaistoiminta -alasivulta löytyy erilaisten tahojen apurahahakuja, jotka soveltuvat myös kuvataiteilijoille. Lue lisää.

LÖNNSTRÖM-PROJEKTIN HAKU. Hakuaika 16.4.2023 saakka. Uusi nykytaiteen projekti käynnistyy vuonna 2023. Lönnströmin taidemuseo rahoittaa uuden teoksen tuotantoa enintään 70 000 euron suuruisella summalla ja maksaa sen tekijälle 30 000 euron työskentelykorvauksen.

Raumalla toimiva Lönnströmin taidemuseo avaa haun seitsemännelle nykytaiteen Lönnström-projektille. Haku on avoin kaikille Suomessa työskenteleville kuvataiteilijoille. Museo etsii jälleen uutta ideaa kunnianhimoiselle taideprojektille, tavoitteena pitkäjänteinen museon ja taiteilijan välinen yhteistyö sekä uusia yleisöjä monin keinoin tavoittava nykytaiteen tuotanto.

Museolla ei ole omasta takaa tiloja teosten esittämiseen, joten projektia eivät rajoita olemassa olevat seinät. Annamme taiteilijoille vapaat kädet ehdottaa unelmiensa teosta ja kertoa, miksi sen toteuttaminen olisi merkityksellistä taiteilijalle, museolle ja ennen kaikkea teoksen yleisölle. Lisätiedot ja hakuohjeet.

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN TUKIOHJELMAT. Haettavana on mm. liikkuvuustuki, joka on tarkoitettu ammattitaiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten matkoihin ja vierailuihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Liikkuvuustuen hakuajat ovat: 03.01.– 31.01.2023, 27.02.–27.03.2023 ja 28.08.–28.09.2023. Haettavana on myös avustuksia Pohjoismaiden ja Baltian maiden ammattitaiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden yhteistyön tukemiseen. Lisätiedot ja hakuohjeet.

NAPA TUKEE KULTTUURIHANKKEITA. NAPA eli Pohjola-instituutti Grönlannissa myöntää tukea hankkeille, joissa on arktinen näkökulma. Hankkeessa tulee olla yhteistyökumppaneita Grönlannista ja Pohjoismaista. NAPA tukee vuosittain lukuisia hankkeita kulttuurin ja taiteen alala. Tuen määrä voi olla korkeintaan 200 000 DK (~26 878 EUR). Tukea voi hakea juoksevasti aina kuukauden 15. päivään mennessä. Kuitenkin isompien summien (100 000–200 000 DK) viimeinen hakupäivä on tänä vuonna 1. syyskuuta 2022. Lue lisää.

CULTURE MOVES EUROPE -LIIKKUVUUSTUKI. Jatkuva haku, ensimmäinen jakso on käynnissä 10.10.2022–31.5.2023. Hakuajan määräpäivä on jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä, marraskuuta 2022 lukuun ottamatta. Jokaisen kuukauden loppuun mennessä saapuneet hakemukset arvioidaan, ja tulokset saapuvat seuraavan kuukauden aikana. EU:n Luova Eurooppa rahoittaa taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuutta Culture Moves Europe -ohjelman kautta. Ohjelman käytännön toteutuksesta vastaa Goethe-Institut. Lisätiedot ja hakuohjeet.

FRAMEN APURAHAT.  Frame myöntää taiteilijoille matka-apurahoja näyttelytoimintaan ulkomailla sekä projektiapurahoja suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin.

Frame jakaa vuosittain apurahoja taiteilijoille, nykytaiteen asiantuntijoille ja yhteisöille. Apurahoilla tuetaan suomalaistaiteilijoiden näyttelytoimintaa ulkomailla sekä kansainväliseen levitykseen tarkoitettuja taidejulkaisuja, gallerioiden osallistumista taidemessuille ja nykytaiteen ammattilaisten verkostoitumismatkoja. Apurahoja myönnetään seuraaville nykytaiteen aloille: kuvataide, valokuvataide, mediataide, taidekäsityö, sarjakuvataide, performanssi ja äänitaide. Katso hakuajat ja ohjeet.

AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. AVEKin tuella syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Tuet ja hakohjeet löydät täältä.

AURORA-tietokannasta voit etsiä tieteen, taiteen ja kulttuurin rahoitusmahdollisuuksia sekä Suomesta että ulkomailta: www.aurora-tietokanta.fi

Takaisin alkuun

Kilpailut ja taidehankkeet

TIMANTTIKORTTELIN AVOIN TAIDEKILPAILU. Kangasala. Haku 2.5.2023 mennessä. Julkisia palveluita, asumista ja liiketiloja yhdistävä Timanttikortteli uudistaa Kangasalan keskustaa. Korttelikokonaisuuden osaksi etsitään avoimella taidekilpailulla oivaltavaa ja puhuttelevaa teosta tai teoksia. Teosta voi ehdottaa Timanttikorttelin eteen muodostuvalle pienoisaukiolle tai julkisiin aulatiloihin. Kisassa jaetaan palkintona 13 000 € ja teoshankintoihin on varattu 130 000 € (alv 0%). Teoksen tulee olla valmis alkuvuodesta 2025. Lisätiedot ja hakuohjeet.

SOLJAN LASTENTALON TAITEEN PORTFOLIOHAKU. Pirkkala. Haku 31.3.2023 mennessä. Portfoliohaussa etsitään kuvataiteilijaa tai muotoilijaa toteuttamaan taidetta Soljan lastentaloon. Kyseessä voi olla myös työpari tai työryhmä. Haku on rajattu koskemaan Pirkanmaalaisia ammattikuvataiteilijoita ja muotoilijoita. Taideteokset voivat olla joko valmiita teoksia, tai tähän kohteeseen suunniteltuja. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Takaisin alkuun

Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat

GALLERIA UUSI KIPINÄ. Lahti. Haku kevään 2024 näyttelyaikoihin 31.3.2023 mennessä. Galleria Uudessa Kipinässä on neljä näyttelytilaa, KULMA, KENNO, KYMI ja KIRNU, jotka ovat vuokrattavissa yhdessä tai erikseen: KULMA (50 m2, 900 € / 3 viikkoa), KENNO (21 m2, 490 € / 3 viikkoa), KYMI (21 m2), 490 € / 3 viikkoa ja KIRNU (20 m2, 490 € / 3 viikkoa). Lisätiedot ja hakuohjeet.

Galleria Uuden Kipinän eli GUKin näyttelyhakuinfo järjestetään Zoomissa perjantaina 17.3.2023 klo 17:00 alkaen. Näyttelyhakuinfossa esitellään tilat, mistä löytyy näyttelyhakuohjeet ja mitkä seikat ovat oleellisia hyvän näyttelyhakemuksen kannalta. Voit esittää myös kysymyksiä! Lisätietoa gallerian sivuilta: www.galleriauusikipina.fi

GALLERIA RONGA. Tampere. Haku keväälle 2024 30.4.2023 mennessä. Haettavana on kolme näyttelytilaa:  IsoGalleria 67 m2 (1000 € / 3 viikkoa), PikkuGalleria 8 m2 (225 € / 3 viikkoa) ja Mediakulma 6 m2 (150 € / 3 viikkoa). Taiteilijoilta ei peritä myyntiprovisiota. Lisätiedot ja hakuohjeet.

GALLERIA SASKIA. Tampere. Haku vuodelle 2024 31.3.2023 mennessä. Näyttelyiden kesto on kolme viikkoa, joka sisältää yhden ripustukseen varatun päivän (torstai). Näyttelyajat jaetaan kerran vuodessa seuraavan kalenterivuoden kevät-, kesä- ja syyskaudelle. Kevätkausi kestää tammikuun alkupuolesta touko-kesäkuun vaihteeseen ja syyskausi elokuun alkupuolesta joulukuun puoliväliin. Näyttelyvuokrat: Tampereen Taiteilijaseuran jäsenet 1700 euroa, muut taiteilijat ja kaikki ryhmät 1950 euroa sekä kesänäyttelyt 340 euroa/viikko. Ei myytiprovisiota. Lisätiedot ja hakuohjeet.

VOIPAALAN TAIDEKESKUS. Valkeakoski. Haku vuodelle 2024 31.3.2023 mennessä. Näyttelyajat ovat noin 23 kk pituiset, vuodessa pidetään yleensä 56 näyttelyä. Ei näyttelyvuokraa. Myyntiprovisio on 30%. Lisätiedot ja hakuohjeet.

TAMPEREEN KAUPUNGIN KAUPUNKIKULTTUURIYKSIKÖN GALLERIAT. Haku vuodelle 2024 31.3.2023 mennessä. Mukana on viisi näyttelytilaa:

  • ympärivuotisesti avoinna oleva Kulttuuritalo Laikku: Galleria ja Studio (Keskustori). Näyttelyajat 5 viikkoa.
  • kesäkauden kohteina Haiharan taidekeskuksen Kartano ja Talli (Kaukajärvi) sekä Galleria Muuntotila (Hiedanranta). Näyttelyajat 3 viikkoa.

Näyttelyajan saaneille ilmoitetaan asiasta viimeistään kesäkuussa. Muille hakijoille pyritään ilmoittamaan päätöksestä pian tämän jälkeen. Tutustu tiloihin, hakuehtoihin ja käytäntöihin hakusivuillamme: https://www.tampere.fi/nayttelyhaku. Sivuilla olevat tilojen hinnat ovat kuluvan vuoden hintoja: mahdolliset pienet hinnan tarkistukset tehdään ennen seuraavaa näyttelykautta.

GALLERIA 5 JA PIMENTO. Oulu. Näyttelyhaku keväälle 2024 (tammi-heinäkuu) 31.3.2023 mennessä. Galleria 5 on 62 m² kokoinen ja muodostuu kolmesta huoneesta. Näyttelymaksu galleriapalveluista on 600 € / 3 viikkoa ja 750 € / 4 viikkoa. Hintaan sisältyy mm. tilat ja niiden ylläpito, valaistuksen rakentaminen, markkinointia ja tiedotusta taiteilijan laatiman aineiston pohjalta, näyttelyn valvonta ja teosten myynti, asiakaspalvelu ja yleisöesittelyt. Myydyistä teoksista Galleria 5 perii 25 % myyntiprovision + Alv 24% (yhteensä 31% myyntihinnasta). Lisätiedot ja hakuohjeet Galleria 5. Pimento on n. 4 m2:n kokoinen musta, ikkunaton huone on varustettu media- ja äänitaiteelle soveltuvalla tekniikalla. Tilassa voi esitellä myös muuta erityisesti mustasta tilasta hyötyvää taidetta, kuten valotaidetta. Pimenton näyttelymaksu on 100 € / 4 viikkoa. Näyttelymaksu sisältää tilan, esitystekniikan ja tiedotuksen taiteilijan toimittaman aineiston pohjalta. Lisätiedot ja hakuohjeet Pimento.

GALLERIA JOELLA. Turku. Haku vuodelle 2024 31.3.2023 mennessä. Galleria Joella on Turun Taidegraafikot ry:n ylläpitämä galleria. Näyttelyvuokra: Turun Taidegraafikoiden jäsenet 950 €, ei-jäsenet 1200 € / näyttely. Näyttelyaika on kolme ja puoli viikkoa, vuokra sisältää tilan valvonnan lehdistötiedotuksen ja sähköiset kutsut. Myyntiprovisio: 30%. Gallerian pohjapiirros.

Lähetä hakemus ja kaikki liitteet pdf liitetiedostoina, hakemus mieluiten yhtenä pdf tiedostona.
Älä kirjoita hakemusta sähköpostin viestiosaan. Hakemuksessa tulee olla: 5–10 kuvaa + teosluettelo, jossa ilmenee töiden valmistumisvuosi, koko ja tekotapa; ansioluettelo/CV sekä selkeä näyttelysuunnitelma. Ilmoita hakemuksessasi ensisijaisesti toivomasi näyttelyn ajankohta. Yhdistyksen hallitus pidättää oikeuden lopullisten näyttelyajankohtien valintaan.

Lähetä hakemus sähköpostilla galleria (at) turun-taidegraafikot.fi tai kirjeitse (postileiman päiväys riittää) osoitteella: Galleria Joella, Läntinen Rantakatu 21, 20100. Lisätiedot: toiminnanjohtaja Kirsi Suokas, galleria (at) turun-taidegraafikot.fi, p. 050 543 2672.

TAHMELAN HUVILA. Tampere. Haku elo-kesäkuulle 2023 16.4.2023 mennessä. Näyttelyiden kesto on neljä viikkoa. Näytteilleasettaja on päävastuussa näyttelyn ripustamisesta ja purkamisesta. Tilasta ei peritä vuokraa. Tahmelan Huvila tarjoaa taiteilijalle näyttelyn markkinointiavun. Näyttelykuukauden aikana järjestetään myös yksi taiteilijatapaaminen, ja striimatut taiteilijahaastattelut ovat osa Tahmelan Huvilan Gallerian monipuolista toimintaa. Lisätiedot ja hakuohjeet.

TAIDETILA RAAMI. Nokia. Haku vuodelle 2024 31.3.2023 klo 12 mennessä. Taidetila Raami on 113 m2:n vaihtuvien näyttelyiden tila kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa Nokialla. Raamin kävijämäärät ovat olleet 7500-10500hlöä/vuosi v. 2020-2022 aikana. Näyttelykalenteri koostetaan hakemusten perusteella ja etusijalla ovat taiteen eri alojen ammattilaiset sekä ammatillisesti tuotetut kulttuurihistorialliset näyttelyt. Tilasta ei peritä vuokraa, Kuvasto ry:n jäsenille maksetaan pääsymaksuttoman näyttelyn mukaiset näyttelykorvaukset. Vuosittain Raamissa on noin seitsemän näyttelyä, joista kesäkauden näyttely on ajallisesti pidempi. Taidetilojen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Virran työpajatilat sekä laadukkaalla tekniikalla varustettu Hiomo-sali lisäävät vaihtoehtoja järjestää tapahtumia ja toimintaa näyttelyiden yhteyteen. Raamin näyttelyohjelmaa koordinoi Nokian kaupungin kulttuuripalvelut. Näyttelyaikaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Hakulomake on avoinna koko vuoden, haku koskien vuotta 2024 päättyy 31.3.2023 klo 12. Lisätietoa: Taidetila Raami ja Näyttelyn järjestämisestä Raamissa

THE SOUNDS OF PEACE / RAUHAN ÄÄNET -verkkotaidenäyttely. Teoksia voi lähettää 31.5.2023 saakka. Näyttely avautuu syksyllä 2023 Instagramissa ja Facebookissa. Näyttelyn järjestää ympäristö- ja yhteisötaide Pyry ry.

Taiteilija luo taideteoksen ”Rauhan ääneksi”. Venäjän hyökätessä Ukrainaan 24.2.2022. on kuvataiteilijoiden päästettävä rauhankyyhky lentoon ja toimittava aktiivisesti Venäjän sotaa sekä muita sotia vastaan, siis osallistu teoksellasi ”Rauhan ääneksi” verkkonäyttelyyn rauhan puolesta.

Teoksen tekniikka on vapaa (esim. maalaus, piirustus, grafiikka, kuvanveisto, valokuva- ja videotaide, tila-performanssi-äänitaide, valo- ja biotaide, ympäristö- ja yhteisötaide, tekstiilitaide ja nykytaiteen uudet ilmiöt). Lähetä kuva taideteoksesta sekä lisää teoksen nimi ja omat yhteystietosi, sekä nimimerkki, jos et halua omaa nimeäsi julkaisuun. Kaikki osallistujien tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Huomioi, että pelkästään nimimerkillä tulleita teoksia emme julkaise.

Lähetä taideteoksen kuva sähköpostiin: art2022taide (at) gmail.com. Teokset tulevat esille Facebookiin https://www.facebook.com/RauhaPeace/ ja Instagramiin https://www.instagram.com/rauhapeace/.

Ympäristö- ja Yhteisötaide Pyry ry on tehnyt kansainvälisiä taidehankkeita vuodesta 2014 lähtien.  Verkkonäyttelyn suunnittelijoina toimivat kuvataiteilijat Pertti Karjalainen ja Tuija Hirvonen-Puhakka, joilla molemmilla on vuosien kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on täysin tuomittava teko. Pyry ry. on irtisanoutunut kaikesta yhteistyöstä Venäjän virallisten toimijoiden kanssa. Toimintamme perustuu kansainväliseen yhteistyöhön taiteilijoiden kanssa ja teemme työtä rauhan puolesta. Taiteilijat ovat kautta aikojen olleet rauhan puolella ja toimineet sotaa vastaan. Espanjalainen taidemaalari Pablo Picasso teki julisteen vuoden 1949 Maailmanrauhan Kongressille, ja sen kyyhkysestä tuli tunnettu rauhan symbolin. Hankkeeseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

CAFÉ BAR NO JA BAR 10. Helsinki. Jatkuva haku. Uudenmaankadun Café Bar No 9 ja Fleminginkadun Bar 10 tunnetaan paitsi viihtyisinä ravintoiloina, myös monipuolisen nykytaiteen esitystiloina. Kuratoituja näyttelyitä on Ysibaarissa järjestetty jo pitkälti yli kymmenen vuotta,  ja ravintola on ollut edelläkävijä näyttelykulttuurin muutoksessa ja luomassa uudenlaisia taiteen esittämisen konventioita, joissa taiteilija ei joudu ottamaan suurta taloudellista riskiä. Bar Kympissä näyttelytoiminta on ollut osa ravintolaa sen aukeamisesta saakka.

Ravintolat mahdollistavat näyttelyaikoja meritoituneille taiteilijoille ja uusille tulokkaille. Ysibaarissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain, bar Kympissä näyttelyaika on kaksi kuukautta. Ravintolat tarjoavat taiteilijalle tilan, tiedotuksen, joka sisältää mm. tiedotustekstin ja Ysissä painetun kutsun ja julisteen, sekä apua ripustukseen. Vuokran sijaan ravintola pitää Ysibaarissa itsellään yhden näyttelyn teoksista, ja Kympissä myydyistä teoksista peritään provisio 25%. Ysibaarissa taiteilijoiden joukosta valitaan vuosittain ammattilaisista ja ravintolan henkilökunnasta koostuvan juryn avulla Kanakorianteri-stipendiaatti (1000 €).

Näyttelyaikaa haetaan lähettämällä CV, näyttelysuunnitelma sekä teoskuvia ja/tai linkki taiteilijan nettisivuille osoitteeseen artists.bar9 (at) gmail.com  tai artists.bar10 (at) gmail.comHakemuksissa painotetaan vahvaa omaa tyyliä ja visuaalista maailmaa sekä kykyä näyttelyprosessin onnistuneeseen toteutukseen. Hakemuksia vastaanotetaan läpi vuoden.

Lisätietoja sähköpostitse kuraattoreilta Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen.

In English: Uudenmaankatu’s legendary Bar 9 and the newcomer Bar 10 in Helsinki host curated exhibitions for both emerging artists and more established professionals.

Café Bar 9 has pioneered in challenging the context of exhibiting art in Helsinki and changing the exhibition culture into more accessible. Instead of asking the artist to pay for the walls, Bar 9 keeps one work from the exhibition to its collection and offers the artist help in promotion, like writing press releases, printed and designed invitations and posters, and help with installation. Each year a jury chooses one of the artists to be awarded Bar 9’s Chicken Coriander grant. Previous years the grant has been 1000 €.

Bar 10’s stylish interior space offers a nice opportunity for an exhibition. The rotation of the exhibitions is approximately 2 months. The curators help with the installation of the exhibition and with the promotion. The restaurant takes a 25% provision of the sold works and the lovely italian bubbly Alberto Nani Prosecco sponsors the vernissage.

To apply, send your CV, documentation pictures or link to your webpage and exhibition proposal to artists.bar9 (at) gmail.com and artists.bar10 (at) gmail.com . We appreciate proposals with strong and personal ideas/ concepts and visual style, and a professional approach to take care of the whole exhibition process. Proposals are accepted throughout the year.

For more info, please contact the curators Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen via email.

GALLERIA KOPPELON (Kauppakatu 14, Tampere) näyttelyhaku vuodelle 2023. Haettavana kalenterikuukausittain neljä viikkoa näyttelytilaa. Galleria Koppelon katutaso 45 m2 + vintti 18 m2. Haku on vapaamuotoinen ja sen tulee sisältää kuvia töistä sekä CV-tietoja. Vuokrat: koko tila katutaso + vintti 1200 €, pelkkä katutaso 950 € ja pelkkä vintti 350 €. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Taidelainaamon Galleria on pieni käytävägalleria, jossa teokset ripustetaan yhdelle seinälle (n. 420 x 220 cm). Ripustus näyttelytilaan tapahtuu ruuveilla. Näyttelytilaan voi käydä tutustumassa Kulttuuritalo Laikussa. Tila sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa luentosalin vieressä (sisääntuloaulasta vasemmalla).

HELLA-GALLERIA. Kauhajoki. Jatkuva haku. Vuokra-aika jaetaan kuukauden pätkissä ja hinta on 350 €. Myyntiprovisiota emme peri. Galleriaa ylläpidetään talkoovoimin, tilavuokran perii talon omistaja. Varsinainen näyttelyhuone on pinta-alaltaan 33 neliötä, lisäksi aulan komea hirsiseinä on myös käytettävissä. Valaistuksena on spottivaloja sekä luonnonvalo huoneen kahdesta ikkunasta. Kävijöitä näyttelyillä on keskimäärin 400-500 henkilöä kuukaudessa. Ripustuksessa käytetään kiskoja, joiden maksimikantavuus on 15 kg, myös muutamia veistojalustoja löytyy. Lisätietoja ja hakuohjeet.

GALLERIA ART KAARISILTA. Sanomatalo, Helsinki. Vuoden 2023 ajat ovat haettavissa. Haku on jatkuva. Valvotun gallerian näyttelypinta-ala on n. 50m2. Haettavat galleria-ajat ovat pituudeltaan kahdesta neljään viikkoa. Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää cv, kuvamateriaalia teoksista, sekä toive näyttelyn ajankohdasta. Näyttelytilan vuokra vuonna 2022 on 1700 euroa/1 viikko, 2500 euroa/2 viikkoa, 3300 €/3 viikkoa, 4100 euroa/4 viikkoa tai 5400 euroa/2×3 viikkoa. Teosten myyntiprovisio on 35 %. Vuokraan sisältyy tilavuokra, valaistus, lämmitys, näyttelyn valvonta ja siivous. Näyttelyn pystytysja purkuavusta sekätiedotusja markkinointiavusta sovitaan Kaarisilta ry:n kanssa. Lisätietoja ja hakuohjeet.

MINI PRINT INTERNATIONAL OF CADAQUES. Barcelona, Spain. 43rd edition 2023 open call. To access the rules, please visit https://miniprint.org/aarules/?lang=en, where you can download the Form. Deadline is March 15th, 2023.

Takaisin alkuun

Residenssit ja työskentelytilat

MIND THE GAP -RESIDENSSI 2023. Lontoo. Haku heinä-syyskuulle 27.3.2023 mennessä. Acme ja Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti julkistavat uuden kumppanuuden ja haun uuteen Mind the Gap -taiteilijaresidenssiin suomalaisille ja Suomessa asuville kuvataiteilijoille, jotka ovat kohdanneet taiteellisella urallaan esteitä. Residenssiin haetaan Acmen sivuilla olevalla  lomakkeella.

“Odotamme innolla työskentelyä taiteilijalähtöiseen toimintaan jo 50 vuotta keskittyneen Acmen kanssa. Tavoitteena on käytännön haasteita poistamalla luoda taiteilijoille paras mahdollinen ympäristö ottaa riskejä ja kokeilla uutta. Heidän tuella taiteilija saa juuri hänelle sopivia verkostoja sekä suuntaa tutustua Lontoon värikkääseen taidetarjontaan”, sanoo Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin taideohjelman johtaja Karoliina Korpilahti.

Residenssi on osa Acmen 50-vuotisjuhlavuotta, ja sen lisäksi residenssi liittyy kansainväliseen residenssijärjestöjen Res Artis -konferenssiin Mind the Gap: Designing residencies for everyone. Valittavan taiteilijan työskentelyn toivotaan limittyvän konferenssin teemoihin, jolloin taiteilija hyötyy tästä mahdollisuudesta parhaiten.

Residenssiin sisältyy kolmen kuukauden työskentely ja asuminen heinäkuusta syyskuuhun 2023 Lontoossa Acmen Fire Station -rakennuksessa Acmen tiimin tukemana. Entinen paloasema Poplarin alueella on muutettu residenssitaiteilijoiden asumiseen ja työskentelyyn sopiviin studioihin. Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti maksaa residenssitaiteilijalle koko ajalta 4 800 euron suuruisen taiteilijastipendin (1 600 € / kk), joka on tarkoitettu elämiseen ja materiaalikustannuksiin sekä matkakulut.

Lisätietoja suomeksi:
https://www.fininst.uk/events/avoin-haku-taiteilijaresidenssi-lontoossa-yhteistyossa-acmen-kanssa-2023/

Lisätietoja, hakulomake ja usein kysytyt kysymykset Acmen sivuilla:
https://acme.org.uk/artist-support/mind-the-gap-residency-2023/

Median yhteyshenkilö: Karoliina Korpilahti, karoliina.korpilahti (at) fininst.uk, +447714768932
Ohjelmajohtaja, taide, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti

Hakijoiden kysymyksiin  vastaa englanniksi Acmen viestintä, communications (at) acme.org.uk

Acme: Tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan viettävä Acme on Lontoossa sijaitseva voittoa tavoittelematon residenssitoimija, joka tarjoaa kohtuuhintaisia studioita, työ- ja asuintiloja sekä residenssejä ja palkintoja. Acmen tehtävänä on tukea taiteilijoita, joiden tilanne ei ole parhain mahdollinen.Acmen juhlavuosi sisältää tapahtumia, palkintoja ja laajempia hankkeita 50-vuotta kestäneen taiteilijoiden tukemisen kunniaksi. https://acme.org.uk/about/ @acme.art

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti: Instituutti tukee suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymistä ja auttaa taiteilijoita, tutkijoita ja muita yhteiskunnallisia sekä kulttuurialan toimijoita luomaan kansainvälisiä verkostoja. Vuonna 1991 perustettu instituutti on voittoa tavoittelematon yksityinen säätiö, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.  https://www.fininst.uk/ @fininst_uk_ireland

ARTISTS DEVELOPMENT PROGRAMME (ADP) IN COLLABORATION WITH CITÉ INTERNATIONALE DES ARTS (PARIS). Deadline March 31st 2023. The European Investment Bank (EIB) Institute is pleased to announce the 2023 edition of its Artists Development Programme (ADP) in collaboration with Cité internationale des arts (Paris), for which it is looking for TWO visual artists (born after 1 January, 1988) from an EU Member State to work on the theme “Disruption: The Imprint of Man”.

The residency in Paris will take place from 4 September until 27 November, 2023. The EIB Institute will cover the artist’s travel costs to and from Paris (for the residency). The artist will receive an €80 (eighty euro) flat-rate daily allowance to cover their living costs during the residency and all or part of the production costs, and will be provided with a live-in studio space. In addition to the above, the artist will be granted a contribution towards production of €500 (five hundred euro) at the beginning of the residency and a success fee of €1 000 (one thousand euro) at the end of the residency, provided that they have produced a work or body of works. Upon completion of the residency, the EIB may consider acquiring an artwork produced on-site by the artist. Further information.

VILLA KARO. Benin. Residenssiin voi nyt hakea sekä kevät- että syyskaudelle 2023. Eräpäivät residenssiin 20.9. ja 15.3. Villa Karo tarjoaa taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunta-alan ammattilaisille mahdollisuuden residenssityöskentelyyn Beninissä sekä toimii kulttuurikeskuksena Grand-Popossa. Villa Karo koostuu viidestä rakennuksesta: kulttuurikeskuksen päärakennus, kaksi museota, tutkimuskeskus ja monitoimitila. Residenssihuoneet ovat päärakennuksessa ja tutkimuskeskuksessa. Lisätiedot ja hakuohjeet.

NORTHERN AIR -RESIDENSSIKESKUS ARK KUUSAMO. Jatkuva haku. Residenssiin voi hakea 1-3 kk mittaisia työskentelyjaksoja. Hakemus on jätettävä kahta kuukautta ennen aiottua residenssiajankohtaa. Lisätietoja eri vaihtoehdoista ja residenssiohjelmista.

ARTINRES.FI välittää ja kokoaa tietoa suomalaisesta residenssikentästä sekä muista residenssimahdollisuuksista taiteilijoille ja yhteisöille.

ATELJEESAATIO.FI Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön työtilat, ateljeeaseunnot ja residenssitoiminta.

TYÖTILAA VUOKRATTAVANA NANSOTALOSSA NOKIALLA. Lisätiedot.

HAKONIEMI – LUOVA TILA -RESIDENSSI. Rääkkylä. Jatkuva haku. Residenssivalinnassa painotetaan kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin. Residenssi soveltuu mm. eri alojen taiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, artesaaneille, muotoilijoille ja arkkitehdeille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

TAIDEKESKUS SALMELA. Nuorten nuorten taiteilijoiden talviresidenssi. Mäntyharju. Jatkuva haku. Residenssi tarjoaa ilmaiset asunto- ja ateljeetilat rauhallisessa ympäristössä Mäntyharjun kirkonkylässä. Salmelan päärakennuksessa on ateljee- ja asuntotilat samanaikaisesti neljälle taiteilijalle. Ateljeet sopivat parhaiten taidemaalareille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

SÄRÖN ODER-RESIDENSSI. Frankfurt an der Oder, Saksa. Särön Oder-residenssiin Saksassa voivat hakea Särön ja sen yhteistyöjärjestöjen jäsenet. Taiteen, tutkimuksen ja tiedotuksen ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitetun residenssin vapaat jaksot, hinnat ja yhteistyöjärjestöt näet täältä. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin.

Hae matkaan liikkuvuusapurahaa: Suomen kulttuuri-instituuttien liikkuvuustuki TelepART-Taide / TelepART-Tiede 100—1 000 €. Käsittelyaika 2 viikkoa. Jatkuva haku.

RES ARTISTS. A worldwide network of artist residencies. Further information on residences and application deadlines can be found on the website.

Takaisin alkuun

Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä

KUVATAITEILIJAN TYÖHYVINVOINTIOPAS on ladattavissa Suomen Taiteilijaseuran sivulta suomeksi ja englanniksi. Artist Wellbeing is a guide which provides advice for visual artists on how to find information on issues related to comprehensive wellbeing at work.

Kuvataiteilija voi tehdä työtä itsensätyöllistäjänä, yrittäjänä tai palkkasuhteessa. Nämä erilaiset työn tekemisen muodot vaikuttavat siihen, mistä ja miten taiteilija voi hakea apua ja tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointinsa parantamiseen. Kuvataiteilija työskentelee usein ilman työsuhdetta, jolloin hän on itse vastuussa työhyvinvoinnistaan, terveydestään sekä työkykynsä ylläpitämisestä. Jos kuvataiteilija työskentelee työsuhteessa, vastuu työhyvinvoinnista on myös työnantajalla. Opas muistuttaa, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työterveys, työturvallisuus sekä psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen työhyvinvointi – kaikki nämä tekijät vaikuttavat työssä jaksamiseen.

KUINKA ELÄÄ KUVATAITEELLA. Suomen Taiteilijaseuran tietopankki kuvataiteilijoille. Sivusto tarjoaa kuvataiteilijalle käytännön tietoa, neuvoja ja tukea taiteilijan työhön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Sivulle on koottu tietoa esimerkiksi kuvataiteilijan sosiaaliturvasta, verotuksesta, sopimuksista, työn organisoinnista ja teosten myynnistä. Lue lisää.

SUOMEN TAITEILIJASEURAN PALVELUT JA EDUT JÄSENLIITTOIHIN KUULUVILLE TAITEILIJOILLE. Sivulta löytyy tietoa lakimienen palveluista, IAA-taiteilijakortista, Työhyvinvoinnista ja kuntoutuksesta sekä näyttelyiden ja teosten viennistä ulkomaille (ATA Carnet). Lue lisää.

JULKINEN TAIDE. Suomen Taiteilijaseuran tietopaketti julkisen taiteen tekijöille ja tilaajille. Lue lisää.

TAIDE MONIALAISISSA KONTEKSTEISSA – POLKUJA YHTEISTYÖN RAKENTAMISEEN on Taiken julkaisema materiaalipaketti, jonka tavoitteena on havainnollistaa yhteistyötä taiteilijan, työn tilaajan, välittäjän ja taiteeseen osallistuvan polkujen kautta. Materiaali on käytännönläheinen työkalu, joka voi sujuvoittaa uusien yhteistyöprosessien hahmottamista ja käynnistymistä. Lue lisää.

TAIDETTA! KULTTUURIHYVINVOINNIN KÄSIKIRJA. ”Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja” on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja kulttuurihyvinvoinnista. Siitä on hyötyä niin taiteilijoille, sote-alan ammattilaisille kuin päättäjillekin. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana. Voit ladata kirjan ilmaiseksi pdf-muodossa Taiken sivuilta.

REILUN TAITEEN MANIFESTI REILUJEN PALKKIOIDEN PUOLESTA. Kampanjassa edistetään taidealalle reilumpia palkkioita ja korvauskäytäntöjä. Sivulle reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja toimeksiantojen budjetoinnissa.

TAIDE, LUOVUUS JA UUSIUTUVA ORGANISAATIO. Kompakti, ajankohtainen ja moniääninen kuva taiteen mahdollisuuksista osana työelämän organisaatiota. Taiken 17.9.2020 järjestämässä tapahtumassa kuultiin tietojohtamisen professori Pirjo Ståhlen ajatuksia taiteen merkityksestä uusiutumisessa. Alustuksen jälkeen kahdeksan eri alan taiteilijaa ja luovaa toimijaa esittelivät työotettaan toimiessaan yhdessä työyhteisöjen kanssa. Katso striimaus tilaisuudesta.

FRAMEN KOULUTUSMATERIAALIT.  Kaikki Framen tekemät koulutusmateriaalit ovat nähtävissä ja ladattavissa Framen SlideShare-tilillä, josta löytyvät mm. oppaat verkkosivujen viilauksesta sekä Instagram-tilin tehokkasta käytöstä. Tutustu koulutusmateriaaleihin.

MEDIATAIDE HALTUUN! -LUENTOSARJAN TALTIOINNIT AV-ARKIN NETTISIVUILLA. Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla oli mahdollisuus osallistua suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin järjestämään ilmaiseen luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoilla käsiteltiin mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Taltioinnit löytyvät osoitteesta: https://www.av-arkki.fi/fi/yhdistys/julkaisut/

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN VINKKEJÄ BUDJETIN LAADINTAAN. Mitkä asiat tulisi huomioida hankkeen budjetoinnissa? Miten eri tukiohjelmien vaatimukset budjetin suhteen eroavat toisistaan? Pohjoismaisen kulttuuripisteen erityisasiantuntija Alfiero Zanotto antaa lyhyellä videolla budjetin laadintaan vinkkejä, joita noudattamalla voit parantaa hakemuksesi mahdollisuuksia saada apurahaa. Katso video.

TAIDE RAKENTAMISESSA. Rakennustietosäätiön ylläpitämä verkkosivuston taiderakentamisessa.fi tavoitteena on edistää taiteen kytkemistä osaksi suomalaista rakentamisen kulttuuria. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen oikean tekijän.

KUVASTON TUOTTAMA VIDEOSARJA PEREHDYTTÄÄ TEKIJÄNOIKEUKSIIN. Kuvataiteilijoille suunnatussa sarjassa tekijänoikeusteemoja lähestytään taiteilijoiden ja kuvataide-esimerkkien kautta: http://kuvasto.fi/2019/01/tunne-oikeutesi-taiteilija-videosarja/

Takaisin alkuun

Muuta

UUSI YEL-LAKI ASTUI VOIMAAN 1.1.2023. Suomen Taiteilijaseuran juristi Aura Lehtonen vastaa taiteilijoiden esiin nostamiin kysymyksiin. Lue artikkeli.

PIRKANMAAN KULTTUURIPANKKI -VERKKOPALVELU. Pirkanmaan kulttuuripankki on uusi maksuton verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen ja tuo näkyviin paikalliset kulttuurin- ja taiteentekijät sekä heidän tilattavat palvelunsa. Kulttuuripankin käyttö on maksutonta. Verkkopalvelua ylläpitää Tampereen kaupunki: kulttuuripankki.fi.

LAINAUSKORVAUS KUVANTEKIJÖILLE. Kopiosto jakaa lainauskorvausta kuvantekijöille. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama lainauskorvaus perustuu yleisten ja korkeakoulukirjastojen lainaustilastoihin. Korvaukseen oikeutettua kuvitusta ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva. Kerran yksittäisen julkaisun kuvantekijäksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu korvaukseen kyseisen kirjan osalta aina, mikäli se on mukana korvaustenmaksun perustana olevissa lainaustilastoissa. Lue lisää.

KUVATAITEILIJAIN HUOLTOSÄÄTIÖ. Kuvataiteilijain huoltosäätiö myöntää tarveharkintaisia avustuksia taiteilijoille tai heidän omaisilleen. Kertaluontoisia avustuksia myönnetään seuraavien periaatteiden mukaisesti: vanhuusavustusta kuusikymmentä vuotta täyttäneille kuvataiteilijoille, joiden taloudellinen toimeentulo on niukka; sairaus- tai työkyvyttömyysavustusta sairastuneille tai työkyvyttömiksi tulleille kuvataiteilijoille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi eivät voi turvata toimeentuloaan varallisuudellaan, omalla työllään tai yhteiskunnan antaman taloudellisen tuen turvin sekä; hautausavustusta kuvataiteilijan kuoltua hänen lähimmille omaisilleen. Lisätietoja.

SUOMEN TAIDEGRAAFIKOIDEN JÄSENHAKU. Jäsenhaku tapahtuu sähköisellä kaavakkeella. Jäsenhaku toteutetaan jatkuvana niin, että päätöskokoukset ovat kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä). Kevään jäsenvalinnan hakemukset tulee jättää 15.5. mennessä ja syksyn hakemukset 15.11. mennessä. Lisätiedot.

SUOMEN KUVANVEISTÄJÄLIITON JÄSENHAKU. Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Takaisin alkuun