Ajankohtaisia hakuja

HUOM! Tältä sivulta löytyvät muut kuin STS:n ja Julkisen taiteen sivuilla olevat haut.

SISÄLTÖ:
Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat
Apurahat ja stipendit
Kilpailut ja taidehankkeet
Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat
Residenssit ja työskentelytilat
Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä
Muuta

Seuraa Suomen Taiteilijaseuran ilmoitustaulua.
Sivulla on kootusti tietoa ammattimaisista kuvataidealan työpaikoista ja työtilaisuuksista, koulutuksista sekä näyttely-, apuraha- ja residenssihauista.

Seura Framen ajankohtaisia uutisia.

Seuraa Julkisen taiteen kalenteria.
Sivulla kootaan yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.

Seuraa SKjL:n ilmoitustaulua Facebookissa.
Ilmoitusstaululla kerrotaan ajankohtaisista hauista.

Seuraa Taiteen edistämiskeskuksen ajankohtaisia tiedotteita.

Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat

Luovien alojen palvelutuotteistamisen koulutus: Pirkanmaalaisille kulttuuritoimijoille ja taiteilijoille suunnattu koulutuskokonaisuus, jossa kulttuuripalvelutuotteiden konseptointia lähestytään hyvin konkreettisesti ja käytännönläheisesti. Koulutuksessa tullaan pureutumaan mm. palvelumuotoiluun sekä tuotteiden markkinointiin. Luvassa on luennointia, käytännön harjoituksia, työskentelyä pienryhmissä ja verkostoitumista muiden osallistujien kanssa.

Syksyllä työpajakertoja on kaksi ja näiden välissä osallistujat tekevät mahdollisesti myös kotitehtäviä: to 6.10. klo 14.00–15.30 ja to 17.11. klo 14.00–15.30. Osallistujien kiinnostuksen ja tarpeen mukaan kokonaisuus jatkuu mahdollisesti myös keväällä 2023.

Koulutukseen on ennakkoilmoittautuminen (mukaan mahtuu max. 40 osallistujaa) ja se toteutetaan kokonaan Zoom-ympäristössä. Linkki Zoomiin toimitetaan ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille.
Ilmoittautumislinkki koulutukseen: https://forms.office.com/r/9QUZCZwfxy
Kouluttajana toimii Johanna Wahlbeck, joka on monipuolinen taide- ja kulttuurialan yrittäjä ja palvelutuotekehittäjä. Lisätietoja https://oivallamme.fi/johanna

Takaisin alkuun

Apurahat ja stipendit

NAPA TUKEE KULTTUURIHANKKEITA. NAPA eli Pohjola-instituutti Grönlannissa myöntää tukea hankkeille, joissa on arktinen näkökulma. Hankkeessa tulee olla yhteistyökumppaneita Grönlannista ja Pohjoismaista. NAPA tukee vuosittain lukuisia hankkeita kulttuurin ja taiteen alala. Tuen määrä voi olla korkeintaan 200 000 DK (~26 878 EUR). Tukea voi hakea juoksevasti aina kuukauden 15. päivään mennessä. Kuitenkin isompien summien (100 000–200 000 DK) viimeinen hakupäivä on tänä vuonna 1. syyskuuta 2022. Lue lisää.

POHJOISMAISEN KULTTUURIRAHASTON OPSTART-RAHOITUS. Hakuajat vuonna 2022: 11. tammikuuta – 11. kesäkuuta ja 9. elokuuta – 30. marraskuuta. Opstart on Pohjoismaisen kulttuurirahaston panostus taide- ja kulttuuriprojektien alkuvaiheisiin projektien pohjoismaisten tavoitteiden ja pyrkimysten vahvistamiseksi. Opstart tukee yhteistyössä tapahtuvaa lupaavien projekti-ideoiden kehittelyä. Opstart-rahoituksen tavoitteena on edistää uudistuvaa ja dynaamista pohjoismaista taide- ja kulttuurielämää, joka on monimuotoista, saavutettavaa ja laadukasta. Lue lisää.

FRAMEN MATKA-APURAHOJA VOI HAKEA JATKUVASSA HAUSSA.  Jatkuva haku vuoden 2022 matkoihin on alkanut. Päätöksiä tehdään joka toinen kuukausi. Katso hakuajat ja ohjeet.

AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. AVEKin tuella syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Tuet ja hakohjeet löydät täältä.

AURORA-tietokannasta voit etsiä tieteen, taiteen ja kulttuurin rahoitusmahdollisuuksia sekä Suomesta että ulkomailta: www.aurora-tietokanta.fi

Takaisin alkuun

Kilpailut ja taidehankkeet

TAIDETEOS Ähtärin uudelle koululle: julkisen taiteen teoksen tekijää haetaan avoimella portfoliohaulla 1.-31.10.2022. Tavoitteena on saada uuden koulun piha-alueelle taidetta, joka sekä parantaa koulun viihtyisyyttä että sopii lasten ja nuorten toiminnallisen taidekasvatuksen välineeksi. Taiteen lajia, muotoa tai käytettäviä materiaaleja ei ole rajattu etukäteen. Portfolioiden perusteella valitaan yksi taiteilija tai taiteilijaryhmä, jolta tilataan luonnos ja mahdollisen luonnoksen hyväksymisen jälkeen teostilaus.

Portfoliohausta järjestetään infotilaisuus 5.10.2022 klo 17 Teams-yhteydellä. Tilaisuudessa taiteilijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä kohteeseen ja hakuun liittyen. Infotilaisuuteen osallistuvia pyydetään ilmoittautumaan tilaisuuteen viimeistään 3.10.2022 klo 13 mennessä sähköpostitse minna.polus@ahtari.fi.

Lisätiedot palkkioista, valintakriteereistä ym: https://www.ahtari.fi/index.php/ajankohtaista/24-ajankohtaista-vapaa-aika-ja-liikunta/848-aehtaerin-uudelle-koululle-halutaan-taidetta-lasten-elaemaen-keskelle-portfoliohaku-taiteilijoille-avautuu

TAIDEKESKUS SALMELAN KUVATAIDEKILPAILU: Taidekeskus Salmela järjestää kuudennen Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun vuonna 2023. Haku on nyt auki suomalaisille tai Suomessa vakituisesti asuville, vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille taiteilijoille ja taideopiskelijoille.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimii taidemaalari Marika Mäkelä. Voittajien kesken jaettavan palkintosumman 13500 € ovat lahjoittaneet Mäntyharjun kunta ja Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö.
Tuomaristo valitsee kilpailijoista näyttelyluokkaan osallistuvat 10–15 taiteilijaa.

Näyttelyluokkaan valitut työt asetetaan esille Taidekeskus Salmelan näyttelyyn Domanderin näyttelyalueelle 10.6.-13.8.2023. Näyttelyluokasta tuomaristo valitsee heinäkuun alussa kuvataidekilpailun voittajakolmikon. Kilpailussa menestyneitä taiteilijoita kutsutaan Salmelan näyttelyihin tulevina kesinä 2024–2026 ja he saavat oikeuden ilmaisiin asuin- ja työskentelytiloihin osana Salmelan talviresidenssitoimintaa.

Kuvataidekilpailuun ilmoittaudutaan viimeistään tiistaina 28.2.2023 lähettämällä asianmukaisesti täytetty sähköinen ilmoittautumislomake ja tarvittavat liitteet. Ilmoittautumislomake täytetään Salmelan sivuilla osoitteessa www.taidekeskussalmela.fi/kilpailu.

Takaisin alkuun

Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat

GALLERIA 3H+K avaa peruutuksen vuoksi nopean haun näyttelyajalle 19.11.-11.12.2022. Taiteilijaseura NYTE ry:n ylläpitämä Galeria 3H+K sijaitsee aivan Porin ydinkeskustassa, valoisassa liiketilassa osoitteessa Yrjönkatu 4. Näyttelytilaa on 77m².

Näyttelyaikaa voi hakea yksin tai ryhmänä vapaamuotoisella hakemuksella, joka sisältää näyttelysuunnitelman, kuvanäytteet aiemmasta työskentelystä sekä CV(:t). Näyttelyaika on 3 viikkoa. Haun nopeasta aikataulusta johtuen näyttelytilan vuokra on 400 € (norm. 500 €)

Taiteilija vastaa näyttelyn ripustamisesta ja purkamisesta, teosten kuljetuksista ja vakuutuksista, sähköisten kutsujen ja lehdistötiedotteen laatimisesta, julisteista, julisteiden painatus- ja postikuluista sekä avajaistarjoiluista.

Galleria vastaa näyttelyn tiedotuksesta, sähköisten kutsukorttien ja tiedotteiden lähettämisestä kattavalla listalla, julisteiden jakamisesta, näyttelyn valvonnasta ja tilan siivouksesta sekä avustaa resurssien mukaan näyttelyn ripustamisessa ja purkamisessa.

Lähetä hakemuksesi 09.10. mennessä klo 23.59 mennessä osoitteeseen galleria3hk@nyte.fi! Hakemuksen kaikki osat tulee sisällyttää yhteen pdf-tiedostoon. Hakemuksia käsitellään ja päätöksiä voidaan tehdä jo hakuaikana, joten toimi nopeasti.

GALLERIA KOPPELON (Kauppakatu 14, Tampere) näyttelyhaku vuodelle 2023. Haettavana kalenterikuukausittain neljä viikkoa näyttelytilaa. Galleria Koppelon katutaso 45 m2 + vintti 18 m2. Haku on vapaamuotoinen ja sen tulee sisältää kuvia töistä sekä CV-tietoja.

Koko tila katutaso + vintti 1200 €
Pelkkä katutaso 950 €, pelkkä vintti 350 €

Lisätiedot: erkkivo.kiviniemi@gmail.com, paula.puikkonen@gmail.com. Sivut: www.galleriakoppelo.home.blog

TAIDELAINAAMON GALLERIA KULTTUURITALO LAIKUSSA. Näyttelyaikojen haku kevät- ja kesäkaudelle 2023 päättyy 31.10.2022. Näyttelyajat sisältävät ripustus- ja purkupäivät. Haettavina ovat seuraavat ajat: ti 10.1.–su 5.2., ti 7.2.–su 5.3., ti 7.3.–su 2.4., ti 4.4.–su 30.4., ti 2.5.–su 28.5., ti 30.5.–su 9.7., ti 11.7.–su 6.8. ja ti 8.8.–su 3.9.

Näyttelyaikoja haetaan vapaamuotoisella hakemuksella (toivottu näyttelyaika + viisi kuvaa). Hakemukset ja lisätiedot: anne.paldanius (at) tampereen-taiteilijaseura.fi, 050 550 3145. Huom! Hakemukset vain sähköpostilla yhtenä pdf-tiedostona, ei paperihakemuksia.

Haku on avoin kaikille seuran jäsenille ja pienille ryhmille, myös niille taiteilijoille, joilla ei vielä ole teoksia Taidelainaamossa. Näyttelyn teosten on sovelluttava lainaamokäyttöön, eli niiden on oltava ripustuskuntoisia ja lainattavissa. Huom! Teosten tulee olla seinälle ripustettavia. Tarkemmat ohjeet taidelainaamoteosten vaatimuksista löydät kohdasta Taidelainaamo, Taidelainaamon ohjeet taiteilijoille.

Näyttelyt ovat taiteilijoille maksuttomia, mutta taiteilija vastaa itse teostensa tuonnista ja viennistä, ripustamisesta ja mahdollisesta vakuutuksesta. Näyttelyyn valitaan vain sellaisia taiteilijoita, jotka pystyvät toimittamaan näyttelyyn tulevista teoksista nettikelpoiset kuvat. Kuvat laitetaan esille lainaamon nettisivuille näyttelyn ajaksi. Taiteilijat sitoutuvat noudattamaan näyttelysopimuksessa olevia sääntöjä.

Taidelainaamon Galleria on pieni käytävägalleria, jossa teokset ripustetaan yhdelle seinälle (n. 420 x 220 cm). Ripustus näyttelytilaan tapahtuu ruuveilla. Näyttelytilaan voi käydä tutustumassa Kulttuuritalo Laikussa. Tila sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa luentosalin vieressä (sisääntuloaulasta vasemmalla).

GALLERIA RONGAN näyttelyhaku kesälle ja syksylle 2023 on auki 30.10.2022 saakka, ja tarjolla ovat Rongan kaikki tilat, eli IsoGalleria, PikkuGalleria ja MediaKulma. Galleria Ronga on riippumaton, voittoa tavoittelematon taidegalleria keskellä Tampereen keskustaa.

Lisätiedot ja hakuohjeet: https://avarataide.fi/nayttelyhaku-taiteilijoille/ 

Näyttelyhaku VANHAAN RÄIKKÄÄN vuodelle 2023 avoinna 19.9.-16.10. Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut hakee näyttelytilana toimivaan kahvila-ravintola Vanhaan Räikkään näyttelyitä tammi-marraskuulle 2023. Näyttelyaika on pääsääntöisesti yksi kuukausi kuun alusta kuun loppuun. Tila on maksuton. Lisätiedot ja hakulomake löytyvät täältä.

Näyttelyhaku HIPPOLYTEEN kevätkaudelle 2024 (tammi-kesäkuu) avoinna ma 31.10.2022 klo 23.59 saakka: Valokuvagalleria Hippolyte (n. 72 m²) sekä pienempi Hippolyte Studio (n. 13 m²). Näyttelyhaku on avoinna kaikille taiteilijoille ja nykytaiteen eri muodoille. Valokuvataiteella on kuitenkin tärkeä rooli Hippolyten näyttelyohjelmistossa, joten näyttelyyn ehdotetuilta teoksilta toivotaan jonkinlaista yhteyttä valokuvaan tai valokuvan laajennettuun kenttään. Hakemukset jätetään sähköisellä lomakkeella.

Lisätietoja löytyy sivuilta https://hippolyte.fi/nayttelyt/#hae-nayttelyaikaa tai näyttelykoordinaattori Anna Airaksinen, anna.airaksinen@hippolyte.fi, +358 50 379 9036

GALLERIA PATINA sijaitsee Jyväskylän yläkaupungin sykkeessä, lähellä yliopistoa ja Lounaispuistoa Kauppakadun varrella. Tiloissa on aikoinaan toiminut pankki, joka on jättänyt uniikin jälkensä gallerian sisätiloihin. Sisältä voikin löytää esimerkiksi kaksi pientä ”Kassakaappi -galleriaa”, joista toinen on näyttelyn tilojen yhteydessä ja toinen on gallerian omistuksessa olevien teosten myyntipaikka. Osa gallerian tilojen seinistä on maalattu värikkäiksi.

Näyttelyiden kesto on yksi kuukausi ja ne ovat myyntinäyttelyitä, myyntiprovisio on 35 % (sis. alv 24%). Galleria Patinassa on tarjolla kaksi eri näyttelypakettia:

–  Peruspaketti: näyttelykorvaus 992 € (sis. alv 24%)
–  Täyden palvelun paketti: näyttelykorvaus 1290 € (sis. alv 24%). Sisältää vuokran lisäksi avajaistarjoilut 70 henkilölle (viinit, alkoholittoman juoman ja avajaistarjoilun), julisteet (10 kpl A4 ja 2 kpl A3 gallerian omaan ulkomainosstandiin) sekä näyttelyn rakentamisen.

Huom. yhteisnäyttelyissä kyseiset summat jakautuvat taiteilijoiden kesken, jolloin hinta määräytyy osallistuvien taiteilijoiden määrän mukaan. Vuokra maksetaan aina näyttelykuukauden alussa ennen näyttelyn ripustusta.

Galleria Patinaan haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, jossa tulee olla seuraavat tiedot:
–  CV ja hakijan yhteystiedot
–  Näyttelytöiden tekniikka ja teoskuvia viimeisistä töistä
–  Toivottu näyttelyn ajankohta
–  Näyttelysuunnitelma

Voit myös ilmoittaa kiinnostuksesi osallistua yhteisnäyttelyyn. Otamme tällöin myöhemmin yhteyttä koskien juuri sinulle sopivia yhteisnäyttelyitä. Lisäksi teemanäyttelyt ja niihin liittyvät ideat otamme erittäin mieluusti vastaan. Lisätietoa teemanäyttelyistä voi käydä lukemassa nettisivuiltamme: https://kehystamopatina.fi/

Lisätietoja: sanni@kehystamopatina.fi tai galleristi ella@kehystamopatina.fi. Meidät saa kiinni myös puhelimitse: 0400 398 766.

KANKAANPÄÄN GALLERIAN näyttelyhaku 2023 päättyy 17.10.2022. Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kankaanpaan.galleria@gmail.com tai postitse osoitteeseen Kankaanpään Galleria, Jämintie 2D, 38700 Kankaanpää. Hakemukseen tulee liittää näyttelyaikatoive, lyhyt näyttelysuunnitelma, CV sekä teoskuvia.

Lisätietoja näyttelytilasta ja vuokrista sekä pohjapiirros ja kuvia näyttelytilasta löytyy: https://kankaanpaantaideyhdistys.fi/toiminta/kankaanpaan-galleria/

Vuodelle 2023 on haettavissa seuraavat 9 näyttelyaikaa:
11.1.- 4.2., 8.2. – 4.3., 8.3. – 1.4., 10.5.–3.6., 2.8. – 26.8., 30.8. – 23.9., 27.9.–21.10., 25.10.–18.11., 22.11. – 16.12.

Lisätietoja: kankaanpaan.galleria@gmail.com, Kankaanpään Taideyhdistys ry maija.a.anttila@gmail.com, puh. 045 854 6161

GALLERIA RONGA. MEDIAKULMA. Tampere. Jatkuva haku vuodelle 2022. Näyttelyn kesto 1-3 viikkoa. Korkea tila 3 m2, huonekorkeus on 320 cm. Matala tila 3 m2, huonekorkeus on 220 cm. Mediakulma on tarkoitettu mediateosten esittämiseen. Tila on kokonaisuus, joka johtaa korkeasta tilasta matalaan tilaan. Tilojen välinen oviaukko on kooltaan 77 x 175 cm. Seiniin voi naulata, mutta reikien poraaminen ja teosten ripustaminen kattoon ei ole mahdollista. Lisätiedot.

HELLA-GALLERIA. Kauhajoki. Jatkuva haku. Vuokra-aika jaetaan kuukauden pätkissä ja hinta on 350 €. Myyntiprovisiota emme peri. Galleriaa ylläpidetään talkoovoimin, tilavuokran perii talon omistaja. Varsinainen näyttelyhuone on pinta-alaltaan 33 neliötä, lisäksi aulan komea hirsiseinä on myös käytettävissä. Valaistuksena on spottivaloja sekä luonnonvalo huoneen kahdesta ikkunasta. Kävijöitä näyttelyillä on keskimäärin 400-500 henkilöä kuukaudessa. Ripustuksessa käytetään kiskoja, joiden maksimikantavuus on 15 kg, myös muutamia veistojalustoja löytyy. Lisätietoja ja hakuohjeet.

GALLERIA ART KAARISILTA. Sanomatalo, Helsinki. Vuoden 2023 ajat ovat haettavissa. Haku on jatkuva. Valvotun gallerian näyttelypinta-ala on n. 50m2. Haettavat galleria-ajat ovat pituudeltaan kahdesta neljään viikkoa. Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää cv, kuvamateriaalia teoksista, sekä toive näyttelyn ajankohdasta. Näyttelytilan vuokra vuonna 2022 on 1700 euroa/1 viikko, 2500 euroa/2 viikkoa, 3300 €/3 viikkoa, 4100 euroa/4 viikkoa tai 5400 euroa/2×3 viikkoa. Teosten myyntiprovisio on 35 %. Vuokraan sisältyy tilavuokra, valaistus, lämmitys, näyttelyn valvonta ja siivous. Näyttelyn pystytysja purkuavusta sekätiedotusja markkinointiavusta sovitaan Kaarisilta ry:n kanssa. Lisätietoja ja hakuohjeet.

NÄYTTELYAJAT VOIPAALAN TAIDEKESKUKSESSA. Valkeakoski. Jatkuva haku. Näyttely vaihtuu 4–6 kertaa vuodessa. Aikoja voivat hakea sekä yksittäiset taiteilijat että ryhmät. Valittavalta taiteilijalta ei peritä näyttelyvuokraa. Kartanon 400 m ² pyritään täyttämään yhdellä näyttelykokonaisuudella, tai vaihtoehtoisesti yhdellä näyttelyllä per kerros. Lisätiedot ja hakuohjeet.

CAFE BAR 9. Helsinki. Jatkuva haku. Café Bar No 9 tarjoaa kuukauden mittaisia näyttelyaikoja meritoituneille taiteilijoille ja uusille tulokkaille. Ravintolassa on järjestetty kuratoituja näyttelyitä jo vuosia. Ysibaari on ollut edelläkävijä näyttelykulttuurin muutoksessa, ja luomassa uudenlaisia taiteen esittämisen konventioita, joissa taiteilija ei joudu ottamaan suurta taloudellista riskiä.

Ravintola tarjoaa taiteilijalle tilan ja tiedotuksen, joka sisältää mm. tiedotustekstin, painetun kutsun ja julisteen sekä apua ripustukseen. Vuokran sijaan ravintola pitää itsellään yhden näyttelyn teoksista. Vuosittain taiteilijoiden joukosta valitaan ammattilaisista ja ravintolan henkilökunnasta koostuvan juryn avulla Kanakorianteri-stipendiaatti, jolle on maksettu 1.000€ palkinto.

Ysibaarista haetaan näyttelyaikaa lähettämällä CV, näyttelysuunnitelma sekä teoskuvia ja/tai linkki taiteilijan nettisivuille osoitteeseen artists.bar9 (at) gmail.com. Hakemuksissa painotetaan vahvaa omaa tyyliä ja visuaalista maailmaa sekä kykyä näyttelyprosessin onnistuneeseen toteutukseen. Hakemuksia vastaanotetaan läpi vuoden.

Lisätietoja kuraattoreilta: Anna Jensen & Emma Suominen artists.bar9 (at) gmail.com tai nettisivulta.

Takaisin alkuun

Residenssit ja työskentelytilat

MUSTARINDAN RESIDENSSI 2023: Mustarindan taiteilija / kirjoittaja / tutkija / ryhmäresidenssit. Avoin haku residenssiin on monialainen ja suunnattu laajasti taiteilijoista, tutkijoihin, kasvattajiin, aktivisteihin ym. luovan alan toimijoille.

Haettavana seuraavat residenssijaksot: 16.1. – 30.1.2023, 1 kuukausi helmi-toukokuu, 1 kuukausi syys -marraskuu ja 01.12. – 15.12.2023. Hakemuksen viimeinen jättöpäivä 23.10.2022. Ilmoitamme valinnoista kaikille hakijoille 18.11.2022 mennessä.

Mustarinda on vuodesta 2009 lähtien muodostunut monilajinen yhteisö, jonka toiminnan ytimessä ovat nykytaide, rajat ylittävä tutkimus, käytännön kokeilut, viestintä, kasvatus sekä erilaiset tapahtumat. Mustarindan yhteisön ihmiset ja muunlajiset osalliset ovat punoutuneet yhteen talon, saunan, puutarhan, pihan, vaaran laen metsän ja suon sekä vesialueiden kautta. Yhteisenä tavoitteenamme on edistää yhteiskunnan ekologista jälleenrakennusta, luontojen ja kulttuurien monimuotoisuutta sekä tieteen ja taiteen yhteyttä.

Kutsumme hakijan ajattelemaan yhdessä kanssamme, niin residenssin aikana kuin sen jälkeenkin. Avoimella haulla ei kuitenkaan ole temaattista kehystä, johon hakemus olisi sovitettava, vaan arvostamme hakijoiden omaa tai kollektiivista praktiikkaa itsessään. Residenssi on tarkoitettu minne tahansa tutkimuksesi, prosessisi, huomiosi tai ajan ja tilan tarpeesi vie sinut.

Hakuohjeet ja lisätiedot: mustarinda.fi/residency -> FI

VILLA KARO. Benin. Residenssiin voi nyt hakea sekä kevät- että syyskaudelle 2023. Eräpäivät residenssiin 20.9. ja 15.3. Villa Karo tarjoaa taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunta-alan ammattilaisille mahdollisuuden residenssityöskentelyyn Beninissä sekä toimii kulttuurikeskuksena Grand-Popossa. Villa Karo koostuu viidestä rakennuksesta: kulttuurikeskuksen päärakennus, kaksi museota, tutkimuskeskus ja monitoimitila. Residenssihuoneet ovat päärakennuksessa ja tutkimuskeskuksessa. Lisätiedot ja hakuohjeet.

NORTHERN AIR -RESIDENSSIKESKUS ARK KUUSAMO. Jatkuva haku. Residenssiin voi hakea 1-3 kk mittaisia työskentelyjaksoja. Hakemus on jätettävä kahta kuukautta ennen aiottua residenssiajankohtaa. Lisätietoja eri vaihtoehdoista ja residenssiohjelmista.

ARTINRES.FI välittää ja kokoaa tietoa suomalaisesta residenssikentästä sekä muista residenssimahdollisuuksista taiteilijoille ja yhteisöille.

ATELJEESAATIO.FI Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön työtilat, ateljeeaseunnot ja residenssitoiminta.

TYÖTILAA VUOKRATTAVANA NANSOTALOSSA NOKIALLA. Nansotalo sijaitsee Nokian keskustassa, rautatieaseman vieressä. Nanso-taloon on siirtymässä taiteilijoita Pyynikin Trikoolta. Tila on korkeaa, avointa hallitilaa, johon rakennetaan seinät työhuoneille ja uusi valaistus. Vesipiste tulee olemaan yhteinen, mutta iso ja hyvin suunniteltu. Tilat sijaitsevat kolmannessa kerroksessa. Vuokra tulee olemaan 6 € neliö + mahdollinen alv. Tiloja valmistuu kevään ja alkukesän aikana. Vuokrasopimus tehdään vähintään kolmeksi vuodeksi. Lisätiedot.

HAKONIEMI – LUOVA TILA -RESIDENSSI. Rääkkylä. Jatkuva haku. Residenssivalinnassa painotetaan kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin. Residenssi soveltuu mm. eri alojen taiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, artesaaneille, muotoilijoille ja arkkitehdeille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

TAIDEKESKUS SALMELA. Nuorten nuorten taiteilijoiden talviresidenssi. Mäntyharju. Jatkuva haku. Residenssi tarjoaa ilmaiset asunto- ja ateljeetilat rauhallisessa ympäristössä Mäntyharjun kirkonkylässä. Salmelan päärakennuksessa on ateljee- ja asuntotilat samanaikaisesti neljälle taiteilijalle. Ateljeet sopivat parhaiten taidemaalareille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

SÄRÖN ODER-RESIDENSSI. Frankfurt an der Oder, Saksa. Jaksot vuodelle 2023 haettavissa. Särön Oder-residenssiin Saksassa voivat hakea Särön ja sen yhteistyöjärjestöjen jäsenet. Taiteen, tutkimuksen ja tiedotuksen ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitetun residenssin vapaat jaksot, hinnat ja yhteistyöjärjestöt näet täältäHakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin.

Särön jäsenet saavat residenssimaksusta alennusta. Jos et ole vielä jäsen, voit hakea jäsenyyttä täällä.

Residenssi ja Frankfurt an der Oder ympäristöineen tarjoavat työrauhaa ja inspiraatiota kirjoittamiseen ja muuhun taiteelliseen tai tieteelliseen työskentelyyn. Kuvataiteilijoille on tarjolla edullista työtilaa samasta korttelista. Berliiniin on tunnin junamatka. Jos sinulla on kysymyksiä, ota yhteyttä: saro.residenssi@gmail.com tai +358 41 535 6065.

Hae matkaan liikkuvuusapurahaa: Suomen kulttuuri-instituuttien liikkuvuustuki TelepART-Taide / TelepART-Tiede 100—1 000 €. Käsittelyaika 2 viikkoa. Jatkuva haku.

RES ARTISTS. A worldwide network of artist residencies. Further information on residences and application deadlines: https://resartis.org/

Takaisin alkuun

Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä

KUVATAITEILIJAN TYÖHYVINVOINTIOPAS on ladattavissa Suomen Taiteilijaseuran sivulta suomeksi ja englanniksi. Artist Wellbeing is a guide which provides advice for visual artists on how to find information on issues related to comprehensive wellbeing at work.

Kuvataiteilija voi tehdä työtä itsensätyöllistäjänä, yrittäjänä tai palkkasuhteessa. Nämä erilaiset työn tekemisen muodot vaikuttavat siihen, mistä ja miten taiteilija voi hakea apua ja tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointinsa parantamiseen. Kuvataiteilija työskentelee usein ilman työsuhdetta, jolloin hän on itse vastuussa työhyvinvoinnistaan, terveydestään sekä työkykynsä ylläpitämisestä. Jos kuvataiteilija työskentelee työsuhteessa, vastuu työhyvinvoinnista on myös työnantajalla. Opas muistuttaa, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työterveys, työturvallisuus sekä psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen työhyvinvointi – kaikki nämä tekijät vaikuttavat työssä jaksamiseen.

KUINKA ELÄÄ KUVATAITEELLA. Suomen Taiteilijaseuran tietopankki kuvataiteilijoille. Sivusto tarjoaa kuvataiteilijalle käytännön tietoa, neuvoja ja tukea taiteilijan työhön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Sivulle on koottu tietoa esimerkiksi kuvataiteilijan sosiaaliturvasta, verotuksesta, sopimuksista, työn organisoinnista ja teosten myynnistä. Lue lisää.

SUOMEN TAITEILIJASEURAN PALVELUT JA EDUT JÄSENLIITTOIHIN KUULUVILLE TAITEILIJOILLE. Sivulta löytyy tietoa lakimienen palveluista, IAA-taiteilijakortista, Työhyvinvoinnista ja kuntoutuksesta sekä näyttelyiden ja teosten viennistä ulkomaille (ATA Carnet). Lue lisää.

JULKINEN TAIDE. Suomen Taiteilijaseuran tietopaketti julkisen taiteen tekijöille ja tilaajille. Lue lisää.

TAIDE MONIALAISISSA KONTEKSTEISSA – POLKUJA YHTEISTYÖN RAKENTAMISEEN on Taiken julkaisema materiaalipaketti, jonka tavoitteena on havainnollistaa yhteistyötä taiteilijan, työn tilaajan, välittäjän ja taiteeseen osallistuvan polkujen kautta. Materiaali on käytännönläheinen työkalu, joka voi sujuvoittaa uusien yhteistyöprosessien hahmottamista ja käynnistymistä. Lue lisää.

TAIDETTA! KULTTUURIHYVINVOINNIN KÄSIKIRJA. ”Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja” on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja kulttuurihyvinvoinnista. Siitä on hyötyä niin taiteilijoille, sote-alan ammattilaisille kuin päättäjillekin. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana. Voit ladata kirjan ilmaiseksi pdf-muodossa Taiken sivuilta.

REILUN TAITEEN MANIFESTI REILUJEN PALKKIOIDEN PUOLESTA. Kampanjassa edistetään taidealalle reilumpia palkkioita ja korvauskäytäntöjä. Sivulle reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja toimeksiantojen budjetoinnissa.

TAIDE, LUOVUUS JA UUSIUTUVA ORGANISAATIO. Kompakti, ajankohtainen ja moniääninen kuva taiteen mahdollisuuksista osana työelämän organisaatiota. Taiken 17.9.2020 järjestämässä tapahtumassa kuultiin tietojohtamisen professori Pirjo Ståhlen ajatuksia taiteen merkityksestä uusiutumisessa. Alustuksen jälkeen kahdeksan eri alan taiteilijaa ja luovaa toimijaa esittelivät työotettaan toimiessaan yhdessä työyhteisöjen kanssa. Katso striimaus tilaisuudesta.

FRAMEN KOULUTUSMATERIAALIT.  Kaikki Framen tekemät koulutusmateriaalit ovat nähtävissä ja ladattavissa Framen SlideShare-tilillä, josta löytyvät mm. oppaat verkkosivujen viilauksesta sekä Instagram-tilin tehokkasta käytöstä. Tutustu koulutusmateriaaleihin.

MEDIATAIDE HALTUUN! -LUENTOSARJAN TALTIOINNIT AV-ARKIN NETTISIVUILLA. Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla oli mahdollisuus osallistua suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin järjestämään ilmaiseen luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoilla käsiteltiin mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Taltioinnit löytyvät osoitteesta: https://www.av-arkki.fi/fi/yhdistys/julkaisut/

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN VINKKEJÄ BUDJETIN LAADINTAAN. Mitkä asiat tulisi huomioida hankkeen budjetoinnissa? Miten eri tukiohjelmien vaatimukset budjetin suhteen eroavat toisistaan? Pohjoismaisen kulttuuripisteen erityisasiantuntija Alfiero Zanotto antaa lyhyellä videolla budjetin laadintaan vinkkejä, joita noudattamalla voit parantaa hakemuksesi mahdollisuuksia saada apurahaa. Katso video.

TAIDE RAKENTAMISESSA. Rakennustietosäätiön ylläpitämä verkkosivuston taiderakentamisessa.fi  tavoitteena on edistää taiteen kytkemistä osaksi suomalaista rakentamisen kulttuuria. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen oikean tekijän.

KUVASTON TUOTTAMA VIDEOSARJA PEREHDYTTÄÄ TEKIJÄNOIKEUKSIIN. Kuvataiteilijoille suunnatussa sarjassa tekijänoikeusteemoja lähestytään taiteilijoiden ja kuvataide-esimerkkien kautta: http://kuvasto.fi/2019/01/tunne-oikeutesi-taiteilija-videosarja/

Takaisin alkuun

Muuta

TEKSTIPALVELUA: Taidos Oy – Taiteilijan viestintätoimistolta voi tilata erilaisia esittelyjä, artist statementit, näyttely- ja nettisivutekstit sekä lehdistötiedotteet. Taidoksen Pasi Salosella ja Sanna-Kaisa Hongistolla on vahvaa osaamista kirjoittamisesta, mediasta ja kuvataidekritiikistä, joten saat viimeistellyt, kiinnostavat ja asiantuntevat tekstit. Usein samaa tekstiä voi käyttää esimerkiksi näyttelyssä, apurahahakemuksessa, teosmyynnissä, nettisivuilla ja somessa. Taidokselta voit tilata myös henkilökuvat itsestäsi.

Tampereen Taiteilijaseuran jäsenille nyt -10% alennus kaikista vuoden 2022 loppuun mennessä tehdyistä tilauksista. Kurkkaa nettisivut: taidos.fi. Kysy rohkeasti palveluista: pasi@taidos.fi tai sanna@taidos.fi

LAINAUSKORVAUS KUVANTEKIJÖILLE. Kopiosto jakaa lainauskorvausta kuvantekijöille. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama lainauskorvaus perustuu yleisten ja korkeakoulukirjastojen lainaustilastoihin. Korvaukseen oikeutettua kuvitusta ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva. Kerran yksittäisen julkaisun kuvantekijäksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu korvaukseen kyseisen kirjan osalta aina, mikäli se on mukana korvaustenmaksun perustana olevissa lainaustilastoissa. Lue lisää.

KUVATAITEILIJAIN HUOLTOSÄÄTIÖ. Kuvataiteilijain huoltosäätiö myöntää tarveharkintaisia avustuksia taiteilijoille tai heidän omaisilleen. Kertaluontoisia avustuksia myönnetään seuraavien periaatteiden mukaisesti: vanhuusavustusta kuusikymmentä vuotta täyttäneille kuvataiteilijoille, joiden taloudellinen toimeentulo on niukka; sairaus- tai työkyvyttömyysavustusta sairastuneille tai työkyvyttömiksi tulleille kuvataiteilijoille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi eivät voi turvata toimeentuloaan varallisuudellaan, omalla työllään tai yhteiskunnan antaman taloudellisen tuen turvin sekä; hautausavustusta kuvataiteilijan kuoltua hänen lähimmille omaisilleen. Lisätietoja.

SUOMEN TAIDEGRAAFIKOIDEN JÄSENHAKU. Jäsenhaku tapahtuu sähköisellä kaavakkeella. Jäsenhaku toteutetaan jatkuvana niin, että päätöskokoukset ovat kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä). Kevään jäsenvalinnan hakemukset tulee jättää 15.5. mennessä ja syksyn hakemukset 15.11. mennessä. Lisätiedot.

SUOMEN KUVANVEISTÄJÄLIITON JÄSENHAKU. Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Takaisin alkuun