HUOM! Tältä sivulta löytyvät muut kuin STS:n ja Julkisen taiteen sivuilla olevat haut. Seuran omat haut löytyvät jäsenkirjeistä.
SISÄLTÖ:
Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat
Apurahat ja stipendit
Kilpailut ja taidehankkeet
Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat
Residenssit ja työskentelytilat
Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä
Muuta
Seuraa Suomen Taiteilijaseuran ilmoitustaulua.
- Sivulla on kootusti tietoa ammattimaisista kuvataidealan työpaikoista ja työtilaisuuksista, koulutuksista sekä näyttely-, apuraha- ja residenssihauista.
Seuraa Framen ajankohtaisia uutisia.
Seuraa Julkisen taiteen kalenteria.
- Sivulla kootaan yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.
Seuraa SKjL:n ilmoitustaulua Facebookissa.
- Ilmoitustaululla kerrotaan ajankohtaisista hauista.
Seuraa Taiteen edistämiskeskuksen ajankohtaisia tiedotteita.
Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat
TURUN TAIDEGRAAFIKOIDEN KURSSIT. Turun Taidegraafikoiden kurssit jatkuvat Rettigin pajalla lähinnä viikonloppukursseina. Kursseille voit osallistua, vaikkei sinulla ole aiempaa kokemusta grafiikan tekemisestä. Pätevät opet neuvovat sinua vakaalla ammattitaidolla upealla grafiikanpajalla os. Nunnankatu 4. Kursseilta saat kaikki tarvittavat materiaalit ja välineet. Kurssiohjelma ja ilmoittautuminen.
Apurahat ja stipendit
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON APURAHAT. Suomen Kulttuurirahasto myöntää apurahoja taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille, työryhmille ja yhteisöille keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston kautta. Apurahoja myönnetään tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin suomalaisille tai Suomessa asuville tai toimiville henkilöille ja yhteisöille. Tukea myönnetään myös muille hakijoille, joiden hakemuksella on vahva yhteys suomalaiseen kulttuuriin.
Hakuajat: maakuntarahastot tammikuussa, keskusrahasto maaliskuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja taidekriitikoille sekä Taide toiseen -apuraha taidehankkeisiin), elokuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja kriitikoille opiskelujaksoon ulkomailla sekä residenssiapuraha) ja lokakuussa (apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin).
Ajankohtaisena: PIRKANMAAN KULTTUURIRAHASTON APURAHAHAKU ALKAA 20.1.2025. Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston vuoden 2025 apurahat ovat haettavissa 20.1.–7.2.2025.
Rahasto myöntää apurahoja taiteelliseen työskentelyyn, tieteellisiin jatko-opintoihin ja tutkimukseen sekä erilaisiin kulttuurihankkeisiin ja kotiseututyöhön, vuonna 2025 yhteensä 1 440 000 euroa. Rahasto tukee etenkin oivaltavia ja korkeatasoisia hankkeita, nousevia ja uudistavia kykyjä, eri tavoin marginaaliin jääviä aloja ja tapahtumia sekä lähikulttuuria. Yleisrahastosta myönnetään apurahoja kaikille kulttuurielämän aloille, nimikkorahastoista lahjoittajien määrittelemille aloille. Kärkihankkeeseen on varattu vähintään 40 000 euroa.
Viime vuosina apurahojen koko on vaihdellut 2 000 eurosta 130 000 euroon. Haluamme kannustaa taiteilijoita ja tutkijoita myös uusiin, kunnianhimoisiin avauksiin ja uudenlaiseen yhteistyöhön. Apurahaa voivat hakea pirkanmaalaiset tai Pirkanmaan hyväksi työtä tekevät yksityishenkilöt, työryhmät tai yhteisöt. Yksityishenkilöt ja työryhmät voivat hakea apurahaa ainoastaan yhdestä maakuntarahastosta.
Tänä vuonna jakovuoroiset nimikkorahastot ovat Aamulehden 100-vuotisrahasto, Matti ja Helvi Heikkilän rahasto, Yrjö ja Marjatta Juharin rahasto, Aune ja Kalle Kaiharin rahasto, Ritva ja Veikko Lapinleimun rahasto, Leena Lindfors-Sarasteen rahasto, Aili Luukkosen rahasto, Marjatta Melkas-Rusasen ja Anneli Melkaksen rahasto, Irmeli Näsäsen rahasto, Elli ja Elvi Oksasen rahasto, Linnea Pirilän rahasto, Aino Sipilän rahasto, Lea ja Pekka Suorannan rahasto, Aino Valvaalan rahasto ja Anja Virran rahasto. Lisäksi haettavissa on Norma Sokan nimikkoapurahat.
Nimikkorahastoista taiteita tukevat erityisesti seuraavat:
Aili Luukkosen rahasto: tukee naispuolisia kuvanveistäjiä, maalareita ja graafikkoja
Anja Virran rahasto: tukee humanistisia pyrintöjä ja taidetta, tuen saajan tulee olla nuori, alle 35-vuotias
Lea ja Pekka Suorannan rahasto: tukee mm. kuvataiteita
Lisäksi tänä vuonna ovat jaossa Norma Sokan nimikkoapurahat kuvataiteeseen.
Lisäksi Pirkanmaan rahastosta voi hakea vuoden 2026 kärki- ja suurhankkeiden (vähintään 40?000 euroa) valmisteluapurahaa, jonka suuruus on 2?500 euroa. Valmisteluapurahan tarkoituksena on helpottaa suurten ja tavallista vaativampien hankkeiden jatkosuunnittelua ja -kehittämistä.
Tammikuun haussa 2025 myönnetään miljoona euroa Tiede tutuksi -apurahoina, jotka ovat aiemmin olleet haettavissa Kulttuurirahaston lokakuun hakukierroksella. Tiede tutuksi -tukimuodon tavoitteena on innostaa peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria tieteen pariin sekä mahdollistaa lapsille ja nuorille tiedekasvatusta tasa-arvoisesti asuinpaikasta ja taustasta riippumatta. Tiede tutuksi -apurahalle on oma hakulomake apurahanhakijan verkkopalvelussa.
Hakuohjeet löytyvät verkkosivuilta. Hakemus liitteineen ja lausunnot lähetetään apurahanhakijan verkkopalvelussa 7.2.2025 kello 16 mennessä.
Kaikkien maakuntarahastojen yhteinen apurahainfo järjestetään verkossa suomeksi tiistaina 28.1.2025 ja englanniksi keskiviikkona 29.1.2025.
Rahaston apurahoista päättää hoitokunta, joka edustaa monipuolisesti pirkanmaalaisen taiteen, tieteen, yhteiskunnan ja talouselämän asiantuntemusta. Apurahat julkistetaan 9.5.2025.
Lisätietoja verkossa:
Apurahat: skr.fi/apurahat/tammikuunhaku ja skr.fi/pi
Nimikkorahastot: skr.fi/lahjoitukset/aiempia-lahjoittajia
Apurahahakijan verkkopalvelu: apurahat.skr.fi/haku
Lisätietoja:
päällikkö Silja Minkkinen-Poikolainen, p. 050 385 7610, silja.minkkinen-poikolainen@skr.fi, aamupäivisin
koordinaattori Kati Vastamäki, p. 050 385 7601, kati.vastamaki@skr.fi, iltapäivisin
TIEDEJATUTKIMUS.FI-sivuston Kulttuuri- ja kansalaistoiminta -alasivulta löytyy erilaisten tahojen apurahahakuja, jotka soveltuvat myös kuvataiteilijoille. Lue lisää.
POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN TUKIOHJELMAT. Lisätiedot ja hakuohjeet.
FRAMEN APURAHAT. Frame myöntää taiteilijoille matka-apurahoja näyttelytoimintaan ulkomailla sekä projektiapurahoja suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin. Katso hakuajat ja ohjeet.
AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. AVEKin tuella syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Tuet ja hakohjeet löydät täältä.
Kilpailut ja taidehankkeet
YLEINEN TAIDEKILPAILU OULUN PÄÄPOLIISIASEMAN JA OULUN VANKILAN UUDISRAKENNUKSEEN. 15.1.–15.4.2025. Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta järjestää yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa yleisen taidekilpailun. Tarkoituksena on hakea ideoita taideteoksesta Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan uudisrakennuksen ulkoseinään. Palkintoina jaetaan yhteensä 15 000 euroa.
Kilpailukohde on Suomen ensimmäinen samalle tontille rakennettava poliisin ja vankilan yhteishanke, osoitteessa Johdintie 15, Oulu. Kilpailun tavoitteena on löytää ideoita Käräjäsalin ulkoseinään toteutettavasta paikkasidonnaisesta ja pysyväisluonteisesta julkisesta teoksesta tai teossarjasta, joka luo paikalle omaa identiteettiä. Teos voi olla moniosainen ja eri menetelmin toteutettu. Teosehdotuksissa tulee ottaa huomioon kilpailukohteen erityislaatuisuus. Taiteen tulee tukea tai olla lisäarvoa tuottavassa myönteisessä vuoropuhelussa poliisilaitoksen arvomaailman ja yhteiskunnallisen tehtävän, järjestyksen turvaamisen ja rikosten estämisen kanssa.
Arvostelussa kiinnitetään huomiota ehdotusten taiteelliseen laatuun sekä toteutus- ja kehityskelpoisuuteen. Valtion taideteostoimikunta päättää kilpailun ratkaisun jälkeen, mitä ehdotusta lähdetään jatkokehittämään ja toteuttamaan. Toteutettavan teoksen kustannuksiin on varattu yhteensä enintään 100 000 euroa sisältäen taiteilijapalkkion sekä teoksen materiaali- ja toteutuskustannukset.
Palkintolautakuntana toimii valtion taideteostoimikunta. Lautakunta pyrkii ratkaisemaan kilpailun niin, että palkitut voidaan julkistaa torstaina 29.5.2025 valtion taideteostoimikunnan verkkosivuilla. Valittu teos tai teoskokonaisuus pyritään toteuttamaan vuosina 2025–2026.
Kilpailun internetsivut: www.valtiontaideteostoimikunta.fi/Oulupoliisi-taidekilpailu/
Lisätietoja:
Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 0294500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477
Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat
TAIDEVALTAKUNTA-BIENNAALI. Seuraava Taidevaltakunta-biennaali järjestetään Tampereella ja Pirkanmaalla kesällä 2026. Taidevaltakunta ´26 -biennaalin teoshaku taiteilijoille avautuu 17.2.25. Taiteilijoille järjestetään infotilaisuus Tampereella, Kulttuuritalo Laikussa 21.2.25. Tiedote.
MINI PRINT INTERNATIONAL OF CADAQUES. Deadline is March 15th, 2025. To access the rules, please visit https://miniprint.org/aarules/?lang=en, where you can download the Form (bottom of page).
CAFÉ BAR NO JA BAR 10. Helsinki. Jatkuva haku. Uudenmaankadun Café Bar No 9 ja Fleminginkadun Bar 10 tunnetaan paitsi viihtyisinä ravintoiloina, myös monipuolisen nykytaiteen esitystiloina. Kuratoituja näyttelyitä on Ysibaarissa järjestetty jo pitkälti yli kymmenen vuotta, ja ravintola on ollut edelläkävijä näyttelykulttuurin muutoksessa ja luomassa uudenlaisia taiteen esittämisen konventioita, joissa taiteilija ei joudu ottamaan suurta taloudellista riskiä. Bar Kympissä näyttelytoiminta on ollut osa ravintolaa sen aukeamisesta saakka.
Ravintolat mahdollistavat näyttelyaikoja meritoituneille taiteilijoille ja uusille tulokkaille. Ysibaarissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain, bar Kympissä näyttelyaika on kaksi kuukautta. Ravintolat tarjoavat taiteilijalle tilan, tiedotuksen, joka sisältää mm. tiedotustekstin ja Ysissä painetun kutsun ja julisteen, sekä apua ripustukseen. Vuokran sijaan ravintola pitää Ysibaarissa itsellään yhden näyttelyn teoksista, ja Kympissä myydyistä teoksista peritään provisio 25%. Ysibaarissa taiteilijoiden joukosta valitaan vuosittain ammattilaisista ja ravintolan henkilökunnasta koostuvan juryn avulla Kanakorianteri-stipendiaatti (1000 €).
Näyttelyaikaa haetaan lähettämällä CV, näyttelysuunnitelma sekä teoskuvia ja/tai linkki taiteilijan nettisivuille osoitteeseen artists.bar9 (at) gmail.com tai artists.bar10 (at) gmail.comHakemuksissa painotetaan vahvaa omaa tyyliä ja visuaalista maailmaa sekä kykyä näyttelyprosessin onnistuneeseen toteutukseen. Hakemuksia vastaanotetaan läpi vuoden.
Lisätietoja sähköpostitse kuraattoreilta Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen.
In English: Uudenmaankatu’s legendary Bar 9 and the newcomer Bar 10 in Helsinki host curated exhibitions for both emerging artists and more established professionals.
Café Bar 9 has pioneered in challenging the context of exhibiting art in Helsinki and changing the exhibition culture into more accessible. Instead of asking the artist to pay for the walls, Bar 9 keeps one work from the exhibition to its collection and offers the artist help in promotion, like writing press releases, printed and designed invitations and posters, and help with installation. Each year a jury chooses one of the artists to be awarded Bar 9’s Chicken Coriander grant. Previous years the grant has been 1000 €.
Bar 10’s stylish interior space offers a nice opportunity for an exhibition. The rotation of the exhibitions is approximately 2 months. The curators help with the installation of the exhibition and with the promotion. The restaurant takes a 25% provision of the sold works and the lovely italian bubbly Alberto Nani Prosecco sponsors the vernissage.
To apply, send your CV, documentation pictures or link to your webpage and exhibition proposal to artists.bar9 (at) gmail.com and artists.bar10 (at) gmail.com . We appreciate proposals with strong and personal ideas/ concepts and visual style, and a professional approach to take care of the whole exhibition process. Proposals are accepted throughout the year.
For more info, please contact the curators Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen via email.
HELLA-GALLERIA. Kauhajoki. Jatkuva haku. Vuokra-aika jaetaan kuukauden pätkissä ja hinta on 350 €. Myyntiprovisiota emme peri. Galleriaa ylläpidetään talkoovoimin, tilavuokran perii talon omistaja. Varsinainen näyttelyhuone on pinta-alaltaan 33 neliötä, lisäksi aulan komea hirsiseinä on myös käytettävissä. Valaistuksena on spottivaloja sekä luonnonvalo huoneen kahdesta ikkunasta. Kävijöitä näyttelyillä on keskimäärin 400-500 henkilöä kuukaudessa. Ripustuksessa käytetään kiskoja, joiden maksimikantavuus on 15 kg, myös muutamia veistojalustoja löytyy. Lisätietoja ja hakuohjeet.
Residenssit ja työskentelytilat
HAIHARAN TAIDEKESKUKSEN RESIDENSSIAJAT. Tampereella Haiharan taidekeskuksessa on vapautunut residenssiaikoja alkuvuodelle. Nyt saatavilla tammi-maaliskuussa 2025 joko 2 viikon tai 1 kuukauden varaukset.
Varaukset
kulttuuri@tampere.fi
Hinnasto vuonna 2025 (sis alv)
2 viikkoa 450 €
1 kuukausi 800 €
Residenssin sivut: https://www.tampere.fi/kulttuuri-ja-museot/haiharan-taidekeskus/haiharan-taidekeskuksen-residenssitoiminta
TEMPPELIKADUN TAITEILIJA-ATELJEE. Helsinki. DL 3.2.2025. Jenny ja Antti Wihurin rahaston ylläpitämän Temppelikadun taiteilija-ateljeen haku syksyllä 2025 alkavalle 6–12 kk residenssijaksolle järjestetään 13.1.-3.2.2025. Residenssi on tarkoitettu suomalaisille ja Suomessa asuville kuvataiteilijoille pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
ARTIST DEVELOPMENT PROGRAMME -RESIDENSSIT. DL 31.3.2025. The ADP offers emerging European visual artists a three-month residency, enabling them to develop their practice and create a new (body of) work(s), boosted by the mentorship of a renowned artist. In 2025, the residency will take place over three months between the Cité internationale des arts in Paris for two months (September-October), and neimënster for one month (November). The laureate will be mentored by acclaimed Franco-Italian artist Tatiana Trouvé, as well as professor, theorist and art critic Christophe Kihm. More info and application here.
PERIPETEIA TAITEILIJARESIDENSSI (entinen CUCKOO’S NEST TAITEILIJARESIDENSSI). Törnävän Piirin alue, Seinäjoki, Etelä-Pohjanmaa, Suomi.
Kenelle: Työvälineitä ja soveltuvia työtiloja on tarjolla taidemaalareille, monitaiteilijoille, esittäville taiteille, muotoilijoille, arkkitehdeille, tekstiili- ja paperitaiteilijoille, kirjailijoille, taidegraafikoille, kuvanveistäjille ja tutkijoille tai kuraattoreille. Kaikkien alojen taiteilijat ovat tervetulleita, jos tilamme ja välineemme soveltuvat työskentelyyn!
Osuuskunta Nostateksen ylläpitämä taiteilijoille suunnattu residenssi Peripeteia sijaitsee Seinäjoella Piirin alueella. Residenssi tarjoaa taiteilijoille luonnonsuojelu- ja puistoalueiden ympäröimän, inspiroivan työskentely-ympäristön historiallisella Törnävän sairaala-alueella kävelymatkan päässä palveluista. Residenssissä on tarjolla majoitus- ja työtilaa sekä työvälineitä yhteistyöhuoneella taiteilijaystävällistä maksua vastaan.
Osuuskunta Nostates on taide- ja kulttuurialan työosuuskunta, joka on aloittanut toimintansa 2025. Osuuskunnan toimialat ovat taiteellinen luominen, koulutus, keraamisten talous- ja koriste-esineiden valmistus, virkistys- ja majoituspalvelut sekä näitä täydentävät toimialat. Osuuskunnan jäsenet tarjoavat residenssitaiteilijalle työyhteisön ja verkostoa alueella. Osuuskunnan toimisto sijaitsee TN-rakennuksessa residenssin yhteistyöhuoneella.
PERIPETEIA ARTIST RESIDENCY (former CUCKOO’S NEST ARTIST RESIDENCY). Location: Historical Törnävä District, Seinäjoki, Finland.
Open to: Tools and suitable workspaces are available for painters, multidisciplinary artists, performing artists, designers, architects, textile and paper artists, writers, graphic artists, sculptors and researchers or curators. Artists from all fields are welcome if our space and tools are suitable for working!
Run by Cooperative Nostates, Peripeteia Artist Residency is an artist residency located within the historical Törnävä hospital area in Seinäjoki, Western Finland. Surrounded by parks and conservation areas, the residency provides artists with an inspiring environment as well as accommodation and tools in a common workspace with an artist-friendly price within walking distance of essential services.
The Cooperative Nostates is an arts and culture cooperative, starting operations in January 2025. The cooperative’s industries are artistic creation, education, the manufacture of ceramic household and decorative objects, recreation and accommodation services, and complementary industries. The members of the cooperative provide the artist-in-residence with a work community and a network in the area. The cooperative’s office is located in TN building in the common workspace of the residency.
RESIDENSSITOIMISTON YHTEYSTIEDOT
TN-rakennus Piirintie 1 Seinäjoki Finland
Residenssin yhteyshenkilöt: Niina Keltamäki +358 (0)50 3502102 niinakoon(a)gmail.com Minna Bengs +358 (0)40 410 7163 minna.bengs(a)gmail.com
ARTINRES.FI välittää ja kokoaa tietoa suomalaisesta residenssikentästä sekä muista residenssimahdollisuuksista taiteilijoille ja yhteisöille.
ATELJEESAATIO.FI Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön työtilat, ateljeeaseunnot ja residenssitoiminta.
KULTTUURIKAUPPILA. Jatkuva haku. Taiteilijat voivat hakea residenssijaksoa marraskuusta 2024 eteenpäin vuoden 2025 loppuun. KulttuuriKauppilassa on käynnissä kolme residenssiohjelmaa taiteilijoille.
Hakulomake löytyy täältä: Application for KulttuuriKauppila Residency (zef.fi)
Lisää tietoa residenssistä löytyy täältä: Residenssit | KulttuuriKauppila
NORTHERN AIR -RESIDENSSIKESKUS ARK KUUSAMO. Jatkuva haku. Residenssiin voi hakea 1-3 kk mittaisia työskentelyjaksoja. Hakemus on jätettävä kahta kuukautta ennen aiottua residenssiajankohtaa. Lisätietoja eri vaihtoehdoista ja residenssiohjelmista.
TYÖTILAA VUOKRATTAVANA NANSOTALOSSA NOKIALLA. Lisätiedot.
HAKONIEMI – LUOVA TILA -RESIDENSSI. Rääkkylä. Jatkuva haku. Residenssivalinnassa painotetaan kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin. Residenssi soveltuu mm. eri alojen taiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, artesaaneille, muotoilijoille ja arkkitehdeille. Lisätiedot ja hakuohjeet.
TAIDEKESKUS SALMELA. Nuorten nuorten taiteilijoiden talviresidenssi. Mäntyharju. Jatkuva haku. Residenssi tarjoaa ilmaiset asunto- ja ateljeetilat rauhallisessa ympäristössä Mäntyharjun kirkonkylässä. Salmelan päärakennuksessa on ateljee- ja asuntotilat samanaikaisesti neljälle taiteilijalle. Ateljeet sopivat parhaiten taidemaalareille. Lisätiedot ja hakuohjeet.
SÄRÖN ODER-RESIDENSSI. Frankfurt an der Oder, Saksa. Särön Oder-residenssiin Saksassa voivat hakea Särön ja sen yhteistyöjärjestöjen jäsenet. Taiteen, tutkimuksen ja tiedotuksen ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitetun residenssin vapaat jaksot, hinnat ja yhteistyöjärjestöt näet täältä. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin.
Hae matkaan liikkuvuusapurahaa: Suomen kulttuuri-instituuttien liikkuvuustuki TelepART-Taide / TelepART-Tiede 100—1 000 €. Käsittelyaika 2 viikkoa. Jatkuva haku.
RES ARTISTS. A worldwide network of artist residencies. Further information on residences and application deadlines can be found on the website.
Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä
JULKISEN TAITEEN KLINIKKA. Suomen Kuvanveistäjäliiton Julkisen taiteen klinikka -webinaarisarja kokoaa tietoa julkisen taiteen kilpailuihin osallistumisesta kilpailuohjelmaan tutustumisesta ja ehdotuksen tekemisestä valmiiseen teokseen.
TAITEILIJA VANHUSTYÖSSÄ. Taiteen edistämiskeskuksen julkaisema ja Kanerva Kartanon kirjoittama Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä käsittelee taiteilijan työtä sosiaali- ja terveysalalla. Kirja on suunnattu erityisesti kulttuurihyvinvoinnin parissa työskentelemisestä kiinnostuneille taiteilijoille ja vanhuspalveluiden työntekijöille.
KUVATAITEILIJAN TYÖHYVINVOINTIOPAS on ladattavissa Suomen Taiteilijaseuran sivulta suomeksi ja englanniksi. Artist Wellbeing is a guide which provides advice for visual artists on how to find information on issues related to comprehensive wellbeing at work.
Kuvataiteilija voi tehdä työtä itsensätyöllistäjänä, yrittäjänä tai palkkasuhteessa. Nämä erilaiset työn tekemisen muodot vaikuttavat siihen, mistä ja miten taiteilija voi hakea apua ja tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointinsa parantamiseen. Kuvataiteilija työskentelee usein ilman työsuhdetta, jolloin hän on itse vastuussa työhyvinvoinnistaan, terveydestään sekä työkykynsä ylläpitämisestä. Jos kuvataiteilija työskentelee työsuhteessa, vastuu työhyvinvoinnista on myös työnantajalla. Opas muistuttaa, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työterveys, työturvallisuus sekä psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen työhyvinvointi – kaikki nämä tekijät vaikuttavat työssä jaksamiseen.
KUINKA ELÄÄ KUVATAITEELLA. Suomen Taiteilijaseuran tietopankki kuvataiteilijoille. Sivusto tarjoaa kuvataiteilijalle käytännön tietoa, neuvoja ja tukea taiteilijan työhön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Sivulle on koottu tietoa esimerkiksi kuvataiteilijan sosiaaliturvasta, verotuksesta, sopimuksista, työn organisoinnista ja teosten myynnistä. Lue lisää.
SUOMEN TAITEILIJASEURAN PALVELUT JA EDUT JÄSENLIITTOIHIN KUULUVILLE TAITEILIJOILLE. Sivulta löytyy tietoa lakimiehen palveluista, IAA-taiteilijakortista, Työhyvinvoinnista ja kuntoutuksesta sekä näyttelyiden ja teosten viennistä ulkomaille (ATA Carnet). Lue lisää.
JULKINEN TAIDE. Suomen Taiteilijaseuran tietopaketti julkisen taiteen tekijöille ja tilaajille. Lue lisää.
TAIDE MONIALAISISSA KONTEKSTEISSA – POLKUJA YHTEISTYÖN RAKENTAMISEEN on Taiken julkaisema materiaalipaketti, jonka tavoitteena on havainnollistaa yhteistyötä taiteilijan, työn tilaajan, välittäjän ja taiteeseen osallistuvan polkujen kautta. Materiaali on käytännönläheinen työkalu, joka voi sujuvoittaa uusien yhteistyöprosessien hahmottamista ja käynnistymistä. Lue lisää.
TAIDETTA! KULTTUURIHYVINVOINNIN KÄSIKIRJA. ”Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja” on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja kulttuurihyvinvoinnista. Siitä on hyötyä niin taiteilijoille, sote-alan ammattilaisille kuin päättäjillekin. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana. Voit ladata kirjan ilmaiseksi pdf-muodossa Taiken sivuilta.
REILUN TAITEEN MANIFESTI REILUJEN PALKKIOIDEN PUOLESTA. Kampanjassa edistetään taidealalle reilumpia palkkioita ja korvauskäytäntöjä. Sivulle reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja toimeksiantojen budjetoinnissa.
TAIDE, LUOVUUS JA UUSIUTUVA ORGANISAATIO. Kompakti, ajankohtainen ja moniääninen kuva taiteen mahdollisuuksista osana työelämän organisaatiota. Taiken 17.9.2020 järjestämässä tapahtumassa kuultiin tietojohtamisen professori Pirjo Ståhlen ajatuksia taiteen merkityksestä uusiutumisessa. Alustuksen jälkeen kahdeksan eri alan taiteilijaa ja luovaa toimijaa esittelivät työotettaan toimiessaan yhdessä työyhteisöjen kanssa. Katso striimaus tilaisuudesta.
FRAMEN KOULUTUSMATERIAALIT. Kaikki Framen tekemät koulutusmateriaalit ovat nähtävissä ja ladattavissa Framen SlideShare-tilillä, josta löytyvät mm. oppaat verkkosivujen viilauksesta sekä Instagram-tilin tehokkasta käytöstä. Tutustu koulutusmateriaaleihin.
MEDIATAIDE HALTUUN! -LUENTOSARJAN TALTIOINNIT AV-ARKIN NETTISIVUILLA. Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla oli mahdollisuus osallistua suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin järjestämään ilmaiseen luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoilla käsiteltiin mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Taltioinnit löytyvät osoitteesta: https://www.av-arkki.fi/fi/yhdistys/julkaisut/
POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN VINKKEJÄ BUDJETIN LAADINTAAN. Mitkä asiat tulisi huomioida hankkeen budjetoinnissa? Miten eri tukiohjelmien vaatimukset budjetin suhteen eroavat toisistaan? Pohjoismaisen kulttuuripisteen erityisasiantuntija Alfiero Zanotto antaa lyhyellä videolla budjetin laadintaan vinkkejä, joita noudattamalla voit parantaa hakemuksesi mahdollisuuksia saada apurahaa. Katso video.
TAIDE RAKENTAMISESSA. Rakennustietosäätiön ylläpitämä verkkosivustontaiderakentamisessa.fi tavoitteena on edistää taiteen kytkemistä osaksi suomalaista rakentamisen kulttuuria. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen oikean tekijän.
KUVASTON TUOTTAMA VIDEOSARJA PEREHDYTTÄÄ TEKIJÄNOIKEUKSIIN. Kuvataiteilijoille suunnatussa sarjassa tekijänoikeusteemoja lähestytään taiteilijoiden ja kuvataide-esimerkkien kautta: http://kuvasto.fi/2019/01/tunne-oikeutesi-taiteilija-videosarja/
Muuta
UUSI YEL-LAKI ASTUI VOIMAAN 1.1.2023. Suomen Taiteilijaseuran juristi Aura Lehtonen vastaa taiteilijoiden esiin nostamiin kysymyksiin. Lue artikkeli.
PIRKANMAAN KULTTUURIPANKKI -VERKKOPALVELU. Pirkanmaan kulttuuripankki on uusi maksuton verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen ja tuo näkyviin paikalliset kulttuurin- ja taiteentekijät sekä heidän tilattavat palvelunsa. Kulttuuripankin käyttö on maksutonta. Verkkopalvelua ylläpitää Tampereen kaupunki: kulttuuripankki.fi.
LAINAUSKORVAUS KUVANTEKIJÖILLE. Kopiosto jakaa lainauskorvausta kuvantekijöille. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama lainauskorvaus perustuu yleisten ja korkeakoulukirjastojen lainaustilastoihin. Korvaukseen oikeutettua kuvitusta ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva. Kerran yksittäisen julkaisun kuvantekijäksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu korvaukseen kyseisen kirjan osalta aina, mikäli se on mukana korvaustenmaksun perustana olevissa lainaustilastoissa. Lue lisää.
KUVATAITEILIJAIN HUOLTOSÄÄTIÖ. Kuvataiteilijain huoltosäätiö myöntää tarveharkintaisia avustuksia taiteilijoille tai heidän omaisilleen. Kertaluontoisia avustuksia myönnetään seuraavien periaatteiden mukaisesti: vanhuusavustusta kuusikymmentä vuotta täyttäneille kuvataiteilijoille, joiden taloudellinen toimeentulo on niukka; sairaus- tai työkyvyttömyysavustusta sairastuneille tai työkyvyttömiksi tulleille kuvataiteilijoille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi eivät voi turvata toimeentuloaan varallisuudellaan, omalla työllään tai yhteiskunnan antaman taloudellisen tuen turvin sekä; hautausavustusta kuvataiteilijan kuoltua hänen lähimmille omaisilleen. Lisätietoja.
SUOMEN KUVANVEISTÄJÄLIITON JÄSENHAKU. Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisätiedot ja hakuohjeet.