Ajankohtaisia hakuja

HUOM! Tältä sivulta löytyvät muut kuin STS:n ja Julkisen taiteen sivuilla olevat haut. Seuran omat haut löytyvät jäsenkirjeistä.

SISÄLTÖ:
Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat
Apurahat ja stipendit
Kilpailut ja taidehankkeet
Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat
Residenssit ja työskentelytilat
Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä
Muuta

Seuraa Suomen Taiteilijaseuran ilmoitustaulua.

  • Sivulla on kootusti tietoa ammattimaisista kuvataidealan työpaikoista ja työtilaisuuksista, koulutuksista sekä näyttely-, apuraha- ja residenssihauista.

Seuraa Framen ajankohtaisia uutisia.

Seuraa Julkisen taiteen kalenteria.

  • Sivulla kootaan yhteen käynnissä olevat taidekilpailut ja taiteilijahaut sekä julkiseen taiteeseen liittyvät keskustelutilaisuudet, koulutukset ja muut tapahtumat.

Seuraa SKjL:n ilmoitustaulua Facebookissa.

  • Ilmoitusstaululla kerrotaan ajankohtaisista hauista.

Seuraa Taiteen edistämiskeskuksen ajankohtaisia tiedotteita.

Koulutukset, luennot, seminaarit ja muut tapahtumat

JULKISEN TAITEEN KLINIKKA. Suomen Kuvanveistäjäliiton Julkisen taiteen klinikka -webinaarisarja kokoaa tietoa julkisen taiteen kilpailuihin osallistumisesta kilpailuohjelmaan tutustumisesta ja ehdotuksen tekemisestä valmiiseen teokseen. Keväällä 2024 järjestetään webinaarisarjan kaksi ensimmäistä osaa – sarja jatkuu syksyllä 2024.

22.5.2024 klo 10-11.15 Kilpailuun osallistuminen II
Kilpailuehdotuksen tekeminen ja budjetointi

Webinaarit ovat suomenkielisiä ja avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Asiantuntijana kuullaan kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikkoa. Lue lisää.

VOIONMAAN KOULUTUSKESKUKSEN KESÄKURSSIT. Tampere. Koulutuskeskus järjestää kursseja, joiden tarkoituksena on kehittää eri aloilla toimivien ihmisten viestintätaitoja eri tavoin. Kurssit kattavat koko viestinnän kirjon esiintymistaidon kartuttamisesta, kuvalliseen ja kirjalliseen viestintään ja sosiaaliseen mediaan. Kesällä tarjolla Portfolio InDesignilla taittaen, Luovien alojen verkkoportfolio ja Luontokuvan työpaja. Lisätietoja ja kuvaukset.

TURUN TAIDEGRAAFIKOIDEN KURSSIT. Turun Taidegraafikoiden kurssit jatkuvat Rettigin pajalla lähinnä viikonloppukursseina. Kursseille voit osallistua, vaikkei sinulla ole aiempaa kokemusta grafiikan tekemisestä. Pätevät opet neuvovat sinua vakaalla ammattitaidolla upealla grafiikanpajalla os. Nunnankatu 4. Kursseilta saat kaikki tarvittavat materiaalit ja välineet. Kurssiohjelma ja ilmoittautuminen.

Takaisin alkuun

Apurahat ja stipendit

SUOMEN KULTTUURIRAHASTON APURAHAT. Suomen Kulttuurirahasto myöntää apurahoja taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille, työryhmille ja yhteisöille keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston kautta. Apurahoja myönnetään tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin suomalaisille tai Suomessa asuville tai toimiville henkilöille ja yhteisöille. Tukea myönnetään myös muille hakijoille, joiden hakemuksella on vahva yhteys suomalaiseen kulttuuriin.

Hakuajat: maakuntarahastot tammikuussa, keskusrahasto maaliskuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja taidekriitikoille sekä Taide toiseen -apuraha taidehankkeisiin), elokuussa (mm. liikkuvuusapuraha taiteilijoille ja kriitikoille opiskelujaksoon ulkomailla sekä residenssiapuraha) ja lokakuussa (apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin).

TIEDEJATUTKIMUS.FI-sivuston Kulttuuri- ja kansalaistoiminta -alasivulta löytyy erilaisten tahojen apurahahakuja, jotka soveltuvat myös kuvataiteilijoille. Lue lisää.

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN TUKIOHJELMAT. Lisätiedot ja hakuohjeet.

FRAMEN APURAHAT.  Frame myöntää taiteilijoille matka-apurahoja näyttelytoimintaan ulkomailla sekä projektiapurahoja suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin. Katso hakuajat ja ohjeet.

AVEK tukee monimuotoista kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin. AVEKin tuella syntyy uusia dokumenttielokuvia, animaatioita ja lyhytelokuvia sekä mediataideteoksia. Tuet ja hakohjeet löydät täältä.

Takaisin alkuun

Kilpailut ja taidehankkeet

ARTOULU. Haku on avoinna 12.8.2024 asti.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 avaa Ouluun uuden ARToulu-taidealueen, jossa taide pulpahtelee ja yllättää paikoissa, joista sitä ei ajattele löytävänsä. Kymmenet ympäristöön sijoitetut taideteokset muuttavat Oulujoen suiston seitsemän kaupunginosaa kiinnostavaksi ja omaleimaiseksi taidealueeksi. Osa teoksista jää kaupunkikuvaan pysyvästi ja taidealue jatkaa elämäänsä vielä vuosia kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen. Teokset valitaan visuaalisen alan ammattitaiteilijoille suunnatun avoimen haun perusteella. Hakuun voivat osallistua taiteilijat Suomesta sekä suomalaisissa residensseissä työskentelevät taiteilijat muualta Euroopasta. Haku on avoinna 12.8.2024 asti.

Taidealueen toivotaan heijastavan visuaalisen taiteen monimuotoisuutta. Teosten valinnassa painotetaan omaperäisiä ja yllätyksellisiä ratkaisuja, joissa taide tulee osaksi ympäristöä. Toivomme hakemuksia kaikilta visuaalisen taiteen aloilta materiaalista ja tekniikasta riippumatta. Osa teoksista voi olla esimerkiksi performanssitaidetta, osallistavaa yhteisötaidetta tai äänitaidetta.

Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n hanke on osa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa ja sitä rahoittaa Oulun kulttuurisäätiö ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Taidehankintoihin on varattu noin 230 000 euroa. Lisätietoja ja hakuohjeet: https://artoulu.fi/taidealue/

Takaisin alkuun

Näyttely- ja projektihaut sekä näyttelytilat

TAIDEGALLERIA LAKEUS. Kauhava. DL 31.5.2024. Taidegalleria Lakeus järjestää kolmatta kesää tasokkaan ryhmänäyttelyn avoimen haun kautta. Galleria on perustettu vuonna 2022 paikallisen perheen voimin vuonna 1869 rakennettuun kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen pohjalaistaloon kauniille Kauhavan maaseudulle Ylihärmään lakeuksien keskelle. Näyttelytila on noin 100 neliön suuruinen. Kesän ohjelmassa on myös mm. kaikille avoimia maksuttomia taidetunteja, webinaareja ja taiteilijahaastatteluita sekä elokuinen gallerian kesätapahtuma. Galleriaan on vapaa pääsy. Haluamme tuoda toiminnallamme taidetta maaseudulle ja tuemme ryhmänäyttelyn taiteilijoita näyttelykorvauksin.

Näyttely on käynnissä kaksi kuukautta 1.7.-31.8.2024. Tänä vuonna galleriaan on teemallinen avoin haku kaikille Suomessa asuville taiteilijoille, joista 4 tekijää kuratoidaan näyttelyyn.

RYHMÄNÄYTTELYN TEEMA: Näkymätön – näkyvä
Mitä on pinnan alla ja mikä tulee näkyviin. Aihetta voi käsitellä esimerkiksi muistojen, ajan, identiteetin, yksilön, ympäristön ja yhteisön näkökulmista tai esimerkiksi tunteiden, unien ja unelmien kautta. Miten näkymätön ja näkyvä ovat läsnä yhtä aikaa? Miten eri aistein niitä voidaan havainnoida ja käsitellä?

NÄYTTELYPALKKIO JA TAITEILIJAN ROOLI
Ryhmänäyttelyyn valittuja taiteilijoita on tukemassa Taidegalleria Lakeus sekä sponsoroivat yritykset. Kukin ryhmänäyttelyn taiteilija saa 200 euron arvoisen näyttelykorvauksen, mikä jakaantuu 100 euron rahalliseen korvaukseen (ennen veroja) sekä 100 euron arvoisiin taiteilijoita sponsoroivien yritysten lahjakortti- ja tuotepakkauksiin.

Näyttelyyn valittujen taiteilijoiden vastuulla on hoitaa teosten kuljetukset galleriaan, olla läsnä avajaisissa joko paikan päällä tai videoyhteyden välityksellä sekä osallistua 20 minuutin mittaiseen verkossa pidettävään videohaastatteluun kesän aikana. Taidegalleria Lakeus hoitaa näyttelyn ripustuksen, valvonnan ja opastuksen.

HAEMME MONIPUOLISTA TAIDETTA
Haemme ryhmänäyttelyyn erilaisista taustoista tulevia, eri puolilla Suomea asuvia ja eri kuvataiteen aloilla toimivia taiteilijoita. Valitsemme puolet ryhmänäyttelyn taiteilijoista Etelä-Pohjanmaan alueelta. Voit hakea näyttelyyn, maalauksilla, piirroksilla, sekatekniikalla, valokuvilla, kuvitustaiteella, veistoksilla, taidegrafiikalla ja videotaiteella.

Teokset voivat olla näyttelyssä myynnissä. Galleria auttaa myyntitapahtumassa, mutta käytännön sopimukset tehdään taiteilijan ja ostajan välillä. Galleria ei peri ryhmänäyttelyn teosten myynnistä provisiota. Valituilta taiteilijoilta valitaan näyttelyyn mukaan noin 3-6 teosta.

HAKUOHJEET RYHMÄNÄYTTELYYN
Tee hakemus yhdeksi PDF-tiedostoksi (max. 3 MB) sisältäen seuraavat tiedot:
– 3-8 hyvälaatuista kuvaa teemaan liittyvästä ehdotuksista teostietoineen (teoksen nimi, vuosi, tekniikka ja koko) Jos kyseessä on videotaideteos, lähetä linkki videoon. Teokset voivat olla vanhoja tai uusia.
– Perustelut, miten teokset sopivat näyttelyn teemaan
– CV ja yhteystietosi, nimi, puhelinnumero, osoite ja sähköposti
– Mahdolliset linkit kotisivuille ja/tai sosiaaliseen mediaan

Lähetä hakemus suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi viimeistään 31.5.2024 sähköpostitse osoitteeseen taidegallerialakeus@gmail.com

Päätökset tehdään kesäkuun 2024 aikana.

Pääset tutustumaan galleriaan sosiaalisen median kautta:
Facebook: https://www.facebook.com/taidegallerialakeus
Instagram: https://www.instagram.com/taidegallerialakeus/?hl=fi

GALLERIA MOLETTI. Forssa. Näyttelyhaku vuodelle 2025 on avoinna 31.5.2024 saakka. Galleria Moletti on tunnelmallinen näyttelytila Forssan kehräämöalueella, Forssan museon rakennuksessa, vanhan puuvillamakasiinin pohjakerroksessa. Tilaa leimaavat vanhat, punaiset tiiliseinät ja betonilaattalattiat. Näyttelyvuokra: 100 €/vko + 50 € seuraavat alkavat viikot (sis. alv 24%). Lisätietoja hakemisesta.

GALLERIA JÄNIS. Turku. Haku auki 15.6. asti. Galleria Jänis on Turussa Jarrumiehenkadulla, rautatieaseman lähellä, sijaitseva taiteilijoiden ylläpitämä voittoa tavoittelematon ikkunagalleria.

Galleriatila on korkea näyteikkuna + ikkunatila, joka on kokonaisuudessaan n. 2m leveä 3m korkea ja 60cm syvä (katu-/katselutaso on n. metrin alempana). Ripustusseinä on 170cm x 180cm kokoinen, katossa kulkee verhokisko ripustukselle ja muunkinlaiset ratkaisut ovat toki tervetulleita. Lisätietoa ja kuvia löytyy facebookista: Galleria Jänis.

Näyttelyaika kustantaa 140€. Näyttelyn kesto on 4 viikkoa ja galleria on avoinna / nähtävillä ympäri vuorokauden. Valaisu vuodenaikojen ja tarpeen mukaan kuudelta aamusta kahteen yöllä. Galleria ei peri provisiota myynnistä. Galleria vastaa sähköisestä tiedotuksesta sekä päivittää facebook-sivustoaan näyttelyn aikana.

Hakemukset kuvaliitteineen / näyttelyidea + luonnoksia, max. 5MB. galleriajanis@gmail.com 15.6.2024 mennessä. Kysymyksiin vastataan sähköpostin välityksellä.

Galleria Jänis is an independent and artist run gallery in Turku. Jänis is located in Jarrumiehenkatu 3, very close to the railway station in the centrum of Turku, Finland. Our agenda is to show art as a part of everyday life and to offer some little wonders on a street in Turku.

Gallery space is a window of an old shop, which makes it accessible 24/7. Window is 2m wide and 3m tall and the space inside is 60 cm deep. Space is bordered on the inside to a wall 180cm wide and 170cm tall for hanging up works. There is a line for curtains that can also be used. Other solutions for hanging up are welcome as well, special arrangements are best to figure before hand.

Exhibition fee is 140€ / 4 weeks. We do not take comissions. Artist is responsible of writing exhibition info and sending some photos and gallery will distribute these to the press and to the mailing lists. During the exhibition gallery will update their facbook-page on weekly basis for support.

More info and pics of exhibitions past and present in facebook > Galleria Jänis, and yes, we do answer questions, preferably in email.

Applications should include text + pictures / idea + sketches and they should be delivered by the 15th of June to our email: galleriajanis@gmail.com Max. size 5MB

CAFÉ BAR NO JA BAR 10. Helsinki. Jatkuva haku. Uudenmaankadun Café Bar No 9 ja Fleminginkadun Bar 10 tunnetaan paitsi viihtyisinä ravintoiloina, myös monipuolisen nykytaiteen esitystiloina. Kuratoituja näyttelyitä on Ysibaarissa järjestetty jo pitkälti yli kymmenen vuotta,  ja ravintola on ollut edelläkävijä näyttelykulttuurin muutoksessa ja luomassa uudenlaisia taiteen esittämisen konventioita, joissa taiteilija ei joudu ottamaan suurta taloudellista riskiä. Bar Kympissä näyttelytoiminta on ollut osa ravintolaa sen aukeamisesta saakka.

Ravintolat mahdollistavat näyttelyaikoja meritoituneille taiteilijoille ja uusille tulokkaille. Ysibaarissa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain, bar Kympissä näyttelyaika on kaksi kuukautta. Ravintolat tarjoavat taiteilijalle tilan, tiedotuksen, joka sisältää mm. tiedotustekstin ja Ysissä painetun kutsun ja julisteen, sekä apua ripustukseen. Vuokran sijaan ravintola pitää Ysibaarissa itsellään yhden näyttelyn teoksista, ja Kympissä myydyistä teoksista peritään provisio 25%. Ysibaarissa taiteilijoiden joukosta valitaan vuosittain ammattilaisista ja ravintolan henkilökunnasta koostuvan juryn avulla Kanakorianteri-stipendiaatti (1000 €).

Näyttelyaikaa haetaan lähettämällä CV, näyttelysuunnitelma sekä teoskuvia ja/tai linkki taiteilijan nettisivuille osoitteeseen artists.bar9 (at) gmail.com  tai artists.bar10 (at) gmail.comHakemuksissa painotetaan vahvaa omaa tyyliä ja visuaalista maailmaa sekä kykyä näyttelyprosessin onnistuneeseen toteutukseen. Hakemuksia vastaanotetaan läpi vuoden.

Lisätietoja sähköpostitse kuraattoreilta Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen.

In English: Uudenmaankatu’s legendary Bar 9 and the newcomer Bar 10 in Helsinki host curated exhibitions for both emerging artists and more established professionals.

Café Bar 9 has pioneered in challenging the context of exhibiting art in Helsinki and changing the exhibition culture into more accessible. Instead of asking the artist to pay for the walls, Bar 9 keeps one work from the exhibition to its collection and offers the artist help in promotion, like writing press releases, printed and designed invitations and posters, and help with installation. Each year a jury chooses one of the artists to be awarded Bar 9’s Chicken Coriander grant. Previous years the grant has been 1000 €.

Bar 10’s stylish interior space offers a nice opportunity for an exhibition. The rotation of the exhibitions is approximately 2 months. The curators help with the installation of the exhibition and with the promotion. The restaurant takes a 25% provision of the sold works and the lovely italian bubbly Alberto Nani Prosecco sponsors the vernissage.

To apply, send your CV, documentation pictures or link to your webpage and exhibition proposal to artists.bar9 (at) gmail.com and artists.bar10 (at) gmail.com . We appreciate proposals with strong and personal ideas/ concepts and visual style, and a professional approach to take care of the whole exhibition process. Proposals are accepted throughout the year.

For more info, please contact the curators Anna Jensen, Marika Lahdenperä, Emma Suominen & Rauha Aaltonen via email.

HELLA-GALLERIA. Kauhajoki. Jatkuva haku. Vuokra-aika jaetaan kuukauden pätkissä ja hinta on 350 €. Myyntiprovisiota emme peri. Galleriaa ylläpidetään talkoovoimin, tilavuokran perii talon omistaja. Varsinainen näyttelyhuone on pinta-alaltaan 33 neliötä, lisäksi aulan komea hirsiseinä on myös käytettävissä. Valaistuksena on spottivaloja sekä luonnonvalo huoneen kahdesta ikkunasta. Kävijöitä näyttelyillä on keskimäärin 400-500 henkilöä kuukaudessa. Ripustuksessa käytetään kiskoja, joiden maksimikantavuus on 15 kg, myös muutamia veistojalustoja löytyy. Lisätietoja ja hakuohjeet.

Takaisin alkuun

Residenssit ja työskentelytilat

ARTINRES.FI välittää ja kokoaa tietoa suomalaisesta residenssikentästä sekä muista residenssimahdollisuuksista taiteilijoille ja yhteisöille.

ATELJEESAATIO.FI Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön työtilat, ateljeeaseunnot ja residenssitoiminta.

NORTHERN AIR -RESIDENSSIKESKUS ARK KUUSAMO. Jatkuva haku. Residenssiin voi hakea 1-3 kk mittaisia työskentelyjaksoja. Hakemus on jätettävä kahta kuukautta ennen aiottua residenssiajankohtaa. Lisätietoja eri vaihtoehdoista ja residenssiohjelmista.

TYÖTILAA VUOKRATTAVANA NANSOTALOSSA NOKIALLA. Lisätiedot.

HAKONIEMI – LUOVA TILA -RESIDENSSI. Rääkkylä. Jatkuva haku. Residenssivalinnassa painotetaan kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin. Residenssi soveltuu mm. eri alojen taiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, artesaaneille, muotoilijoille ja arkkitehdeille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

TAIDEKESKUS SALMELA. Nuorten nuorten taiteilijoiden talviresidenssi. Mäntyharju. Jatkuva haku. Residenssi tarjoaa ilmaiset asunto- ja ateljeetilat rauhallisessa ympäristössä Mäntyharjun kirkonkylässä. Salmelan päärakennuksessa on ateljee- ja asuntotilat samanaikaisesti neljälle taiteilijalle. Ateljeet sopivat parhaiten taidemaalareille. Lisätiedot ja hakuohjeet.

SÄRÖN ODER-RESIDENSSI. Frankfurt an der Oder, Saksa. Särön Oder-residenssiin Saksassa voivat hakea Särön ja sen yhteistyöjärjestöjen jäsenet. Taiteen, tutkimuksen ja tiedotuksen ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitetun residenssin vapaat jaksot, hinnat ja yhteistyöjärjestöt näet täältä. Hakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin. HUOM! Residenssissä tilaa vuodelle 2024: kaikki haettavissa olevat jaksot löytyvät täältä.

Hae matkaan liikkuvuusapurahaa: Suomen kulttuuri-instituuttien liikkuvuustuki TelepART-Taide / TelepART-Tiede 100—1 000 €. Käsittelyaika 2 viikkoa. Jatkuva haku.

RES ARTISTS. A worldwide network of artist residencies. Further information on residences and application deadlines can be found on the website.

Takaisin alkuun

Koulutusmateriaaleja muita hyödyllisiä tietolinkkejä

TAITEILIJA VANHUSTYÖSSÄ. Taiteen edistämiskeskuksen julkaisema ja Kanerva Kartanon kirjoittama Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä käsittelee taiteilijan työtä sosiaali- ja terveysalalla. Kirja on suunnattu erityisesti kulttuurihyvinvoinnin parissa työskentelemisestä kiinnostuneille taiteilijoille ja vanhuspalveluiden työntekijöille.

KUVATAITEILIJAN TYÖHYVINVOINTIOPAS on ladattavissa Suomen Taiteilijaseuran sivulta suomeksi ja englanniksi. Artist Wellbeing is a guide which provides advice for visual artists on how to find information on issues related to comprehensive wellbeing at work.

Kuvataiteilija voi tehdä työtä itsensätyöllistäjänä, yrittäjänä tai palkkasuhteessa. Nämä erilaiset työn tekemisen muodot vaikuttavat siihen, mistä ja miten taiteilija voi hakea apua ja tukea työssä jaksamiseen ja työhyvinvointinsa parantamiseen. Kuvataiteilija työskentelee usein ilman työsuhdetta, jolloin hän on itse vastuussa työhyvinvoinnistaan, terveydestään sekä työkykynsä ylläpitämisestä. Jos kuvataiteilija työskentelee työsuhteessa, vastuu työhyvinvoinnista on myös työnantajalla. Opas muistuttaa, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työterveys, työturvallisuus sekä psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen työhyvinvointi – kaikki nämä tekijät vaikuttavat työssä jaksamiseen.

KUINKA ELÄÄ KUVATAITEELLA. Suomen Taiteilijaseuran tietopankki kuvataiteilijoille. Sivusto tarjoaa kuvataiteilijalle käytännön tietoa, neuvoja ja tukea taiteilijan työhön ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Sivulle on koottu tietoa esimerkiksi kuvataiteilijan sosiaaliturvasta, verotuksesta, sopimuksista, työn organisoinnista ja teosten myynnistä. Lue lisää.

SUOMEN TAITEILIJASEURAN PALVELUT JA EDUT JÄSENLIITTOIHIN KUULUVILLE TAITEILIJOILLE. Sivulta löytyy tietoa lakimiehen palveluista, IAA-taiteilijakortista, Työhyvinvoinnista ja kuntoutuksesta sekä näyttelyiden ja teosten viennistä ulkomaille (ATA Carnet). Lue lisää.

JULKINEN TAIDE. Suomen Taiteilijaseuran tietopaketti julkisen taiteen tekijöille ja tilaajille. Lue lisää.

TAIDE MONIALAISISSA KONTEKSTEISSA – POLKUJA YHTEISTYÖN RAKENTAMISEEN on Taiken julkaisema materiaalipaketti, jonka tavoitteena on havainnollistaa yhteistyötä taiteilijan, työn tilaajan, välittäjän ja taiteeseen osallistuvan polkujen kautta. Materiaali on käytännönläheinen työkalu, joka voi sujuvoittaa uusien yhteistyöprosessien hahmottamista ja käynnistymistä. Lue lisää.

TAIDETTA! KULTTUURIHYVINVOINNIN KÄSIKIRJA. ”Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja” on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja kulttuurihyvinvoinnista. Siitä on hyötyä niin taiteilijoille, sote-alan ammattilaisille kuin päättäjillekin. Teos toimii myös oivallisena oppikirjana. Voit ladata kirjan ilmaiseksi pdf-muodossa Taiken sivuilta.

REILUN TAITEEN MANIFESTI REILUJEN PALKKIOIDEN PUOLESTA. Kampanjassa edistetään taidealalle reilumpia palkkioita ja korvauskäytäntöjä. Sivulle reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja toimeksiantojen budjetoinnissa.

TAIDE, LUOVUUS JA UUSIUTUVA ORGANISAATIO. Kompakti, ajankohtainen ja moniääninen kuva taiteen mahdollisuuksista osana työelämän organisaatiota. Taiken 17.9.2020 järjestämässä tapahtumassa kuultiin tietojohtamisen professori Pirjo Ståhlen ajatuksia taiteen merkityksestä uusiutumisessa. Alustuksen jälkeen kahdeksan eri alan taiteilijaa ja luovaa toimijaa esittelivät työotettaan toimiessaan yhdessä työyhteisöjen kanssa. Katso striimaus tilaisuudesta.

FRAMEN KOULUTUSMATERIAALIT.  Kaikki Framen tekemät koulutusmateriaalit ovat nähtävissä ja ladattavissa Framen SlideShare-tilillä, josta löytyvät mm. oppaat verkkosivujen viilauksesta sekä Instagram-tilin tehokkasta käytöstä. Tutustu koulutusmateriaaleihin.

MEDIATAIDE HALTUUN! -LUENTOSARJAN TALTIOINNIT AV-ARKIN NETTISIVUILLA. Syksyllä 2019 gallerioilla ja muilla nykytaidekentän toimijoilla oli mahdollisuus osallistua suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin järjestämään ilmaiseen luentosarjaan mediataiteen sisällöistä ja käytännöistä. Luennoilla käsiteltiin mediataiteen myynnin ja esittämisen kannalta olennaisia asioita kuten installoinnin, konservoinnin ja arkistoinnin kysymyksiä mutta myös taiteenlajin historiaa ja nykypäivää. Taltioinnit löytyvät osoitteesta: https://www.av-arkki.fi/fi/yhdistys/julkaisut/

POHJOISMAISEN KULTTUURIPISTEEN VINKKEJÄ BUDJETIN LAADINTAAN. Mitkä asiat tulisi huomioida hankkeen budjetoinnissa? Miten eri tukiohjelmien vaatimukset budjetin suhteen eroavat toisistaan? Pohjoismaisen kulttuuripisteen erityisasiantuntija Alfiero Zanotto antaa lyhyellä videolla budjetin laadintaan vinkkejä, joita noudattamalla voit parantaa hakemuksesi mahdollisuuksia saada apurahaa. Katso video.

TAIDE RAKENTAMISESSA. Rakennustietosäätiön ylläpitämä verkkosivustontaiderakentamisessa.fi tavoitteena on edistää taiteen kytkemistä osaksi suomalaista rakentamisen kulttuuria. Se tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja auttaa tilaajia löytämään kuhunkin hankkeeseen oikean tekijän.

KUVASTON TUOTTAMA VIDEOSARJA PEREHDYTTÄÄ TEKIJÄNOIKEUKSIIN. Kuvataiteilijoille suunnatussa sarjassa tekijänoikeusteemoja lähestytään taiteilijoiden ja kuvataide-esimerkkien kautta: http://kuvasto.fi/2019/01/tunne-oikeutesi-taiteilija-videosarja/

Takaisin alkuun

Muuta

UUSI YEL-LAKI ASTUI VOIMAAN 1.1.2023. Suomen Taiteilijaseuran juristi Aura Lehtonen vastaa taiteilijoiden esiin nostamiin kysymyksiin. Lue artikkeli.

PIRKANMAAN KULTTUURIPANKKI -VERKKOPALVELU. Pirkanmaan kulttuuripankki on uusi maksuton verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen ja tuo näkyviin paikalliset kulttuurin- ja taiteentekijät sekä heidän tilattavat palvelunsa. Kulttuuripankin käyttö on maksutonta. Verkkopalvelua ylläpitää Tampereen kaupunki: kulttuuripankki.fi.

LAINAUSKORVAUS KUVANTEKIJÖILLE. Kopiosto jakaa lainauskorvausta kuvantekijöille. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama lainauskorvaus perustuu yleisten ja korkeakoulukirjastojen lainaustilastoihin. Korvaukseen oikeutettua kuvitusta ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva. Kerran yksittäisen julkaisun kuvantekijäksi ilmoittauduttuasi olet oikeutettu korvaukseen kyseisen kirjan osalta aina, mikäli se on mukana korvaustenmaksun perustana olevissa lainaustilastoissa. Lue lisää.

KUVATAITEILIJAIN HUOLTOSÄÄTIÖ. Kuvataiteilijain huoltosäätiö myöntää tarveharkintaisia avustuksia taiteilijoille tai heidän omaisilleen. Kertaluontoisia avustuksia myönnetään seuraavien periaatteiden mukaisesti: vanhuusavustusta kuusikymmentä vuotta täyttäneille kuvataiteilijoille, joiden taloudellinen toimeentulo on niukka; sairaus- tai työkyvyttömyysavustusta sairastuneille tai työkyvyttömiksi tulleille kuvataiteilijoille, jotka sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi eivät voi turvata toimeentuloaan varallisuudellaan, omalla työllään tai yhteiskunnan antaman taloudellisen tuen turvin sekä; hautausavustusta kuvataiteilijan kuoltua hänen lähimmille omaisilleen. Lisätietoja.

SUOMEN TAIDEGRAAFIKOIDEN JÄSENHAKU. Jäsenhaku tapahtuu sähköisellä kaavakkeella. Lisätiedot.

SUOMEN KUVANVEISTÄJÄLIITON JÄSENHAKU. Kuvanveistäjäliitto ottaa uusia jäseniä kaksi kertaa vuodessa. Hakuajat ovat helmikuun ja lokakuun loppuun mennessä. Lisätiedot ja hakuohjeet.

Takaisin alkuun