Wyrd Ritual Art: Jani-Petteri Olkkonen ja Jenny Olkkonen (os. Suhonen)

WYRD
RITUAALITAIDE & OKKULTTUURI
LUMOUTUMINEN – ESOTEERINEN NÄYTTELY II
Duoteistinen asetelma

Okkulttuurin konsepti pitää sisällään kaksi termiä: ”okkulttinen” viittaa länsimaiseen esoteeriseen traditioon, jossa tieto on mystistä ja piilotettua, ja ”kulttuuri” viittaa faktaan, että edellä mainittu traditio on osoittautunut uudelleentulemisen merkkejä tässä ajassa. Näin on tapahtumassa/tapahtunut erityisesti länsimaissa, jotka ovat jatkuvasti vähemmän uskonnollisia, mutta joissa sen sijaan eri lähtökohdista johdettu hengellisyys on vahvassa nousussa. Ihminen tuntuu tarvitsevan pyhän kokemuksia. Toisin sanoen tämän päivän ihminen ei ole luopunut uskonnosta, vaan tullut eri tavalla uskonnolliseksi. Okkulttuurin tutkimuksen piirissä tätä prosessia tarkastellaan lumoutumisen tai uudelleen lumoutumisen moninaisina strategioina.

Taiteen kentässä okkulttuuri tarkoittaa toisiaan ruokkivaa monipuolista keskustelua uskonnon/pyhän ja taiteentekemisen välillä. Okkulttuuri on osa taiteellista työskentelyprosessia tuottaen uusia identiteettejä, maailmankatsomuksia ja valtasuhteita. Toisin sanoen taiteesta tulee osa prosessia, jossa pyhän, maallisen, uskonnon, hengellisyyden ja muiden kategorioiden rajapintoja siirretään ja luodaan uudestaan.

Rituaalitaidekollektiivi Wyrd

Olemme Jenny Olkkonen (os. Suhonen, taidemaalari ja arkkitehti, s.1978) ja Jani-Petteri Olkkonen (esitys- ja rituaalitaiteilija, teatteriohjaaja, s.1978). Muodostamme yhdessä rituaalitaidekollektiivin Wyrd, jonka perustimme kesällä 2016, jolloin toteutimme kaksi esityksellistä teosta, esimerkiksi nimikkoteoksemme ”Wyrd” B-galleriassa Turussa. Sittemmin olemme esiintyneet mm. Angakoq III -performanssifestivaaleilla. Taiteemme kytkeytyy suomalaisen ja pohjoismaalaisen esoteerisen ja rituaalisen taiteen perinteeseen ja neuvottelee tämän perinteen kanssa nykytaiteen kontekstissa kuvataiteen, äänitaiteen, sekä video- ja esitystaiteen välisenä dialogina.

Esitämme nyt Mältinrannan studiossa kuva- ja äänitaidetta yhdistävän esoteerisen taiteen näyttelyn, joka on toinen kolmen näyttelyn sarjassa. Sarjan ensimmäinen näyttely oli lokakuussa 2017 Oksasenkatu 11 galleriassa Helsingissä. Sarjan kolmas näyttely järjestetään joulukuussa Black Wall Galleryssa Vaasassa. Tervetuloa olemaan, aistimaan ja kokemaan. Kehotamme ottamaan aikaa ja olemaan rauhassa teostemme kanssa.

Linkki videoteokseen ”JATULINTARHA”

Kuvataide: Jenny Suhonen, hiili paperille, n. 200X150cm, 2017

Äänitaide: Jani-Petteri Olkkonen, 13.06min, 2017, analogiset syntetisaattorit, noitarumpu, luut, kellot ja perkussiot

Miksaus: Antti Pesonen ja Jani-Petteri Olkkonen
Symbaalit: Antti Pesonen

Kommentit pois päältä artikkelissa Wyrd Ritual Art: Jani-Petteri Olkkonen ja Jenny Olkkonen (os. Suhonen)

Kommentointi on suljettu.