Virve Lilja

ONEPIECE

Lähinnä grafiikastaan tunnetun Virve Liljan maalaukset loihtivat esiin unenomaisen maailman. Detaljien vähyys kiinnittää huomion muotoihin ja väreihin. Useissa maalauksissa toistuu vihreään ja siniseen taittuva värikylläinen harmaa. Se tuo mieleen saven, josta maailma on tehty.

Pelkistetty tyyli ja Liljan aiemmastakin tuotannosta tutut viittaukset itämaiseen kulttuuripiiriin johtavat katsojan pohtimaan elämän tasapainoa ja kiertokulkua. Luomisen ja tuhoamisen lisäksi elämän kiertokulkuun sisältyy ylläpitäminen. Liljan töissä korostuu nimenomaan tämä elämää vaaliva säie.

Ylläpitäjän työhön kuuluu järjesteleminen, huolehtiminen siitä että asiat ovat paikoillaan. Kuvittelenkin Liljan asettelemassa objekteja paikoilleen, etsimässä asioiden välisiä järjestyksiä, hahmottelemassa kappaleiden keskinäisiä suhteita, sidoksia ja kytköksiä, keskinäistä vetovoimaa, ehkä hylkimistäkin.

Ylläpitäjän katse maailmaansa on hyväksyvä. Maailman järjestäminen tarkoittaa sitä, että tekijä itse pysyy hieman syrjässä, ulkopuolella. Se ei kuitenkaan merkitse osattomuutta tai irrallisuutta, sillä ylläpitäjä ei hylkää luodukkejaan. Hän tarkkailee niitä yhdessä katsojan kanssa, samalta tasolta, uteliaana näkemään ja kuulemaan, miten hänen työnsä jatkaa elämäänsä.

”Onepiece” on näyttelyn nimenä monitulkintainen. Se voi viitata yhtä lailla Liljan maalauksissa kuvattuihin yksittäisiin hahmoihin kuin hänen töistään rakentuvaan maailmankuvaan, jossa elementit etsivät tasapainoa, yhteyttä & ykseyttä. Se voi myös tarkoittaa maalausten luonnetta uniikkeina teoksina. Tai ehkä katsoja voi kuvitella taiteilijan työhaalareihinsa, osaksi luomaansa maailmaa?

Teksti: tutkija, kirjailija Olli Löytty

Kommentit pois päältä artikkelissa Virve Lilja

Kommentointi on suljettu.