Terhi Silenius

Maailmoiden Välissä – In Between The Horizons

Terhi Silenius: Näyttelykokonaisuus koostuu valokuvateoksista, joita tehdessä olen miettynyt omaa ja ihmisen suhdetta luontoon ja eläimiin tuoden esiin kuvauskohteena olleiden henkilöiden eläimellisiä piirteitä luomalla eräänlaisia ihmisen ja linnun sekä ihmisen ja suden hybridejä.

Myös pohjoisen mielentila ja maisemat ovat kuvissa toistuvia tekijöitä. Kuvausmiljöinä ovat pohjoisen maisemat joihin olen sijoittanut näitä ihmisen kaltaisia lintu- ja susihahmoja. Näiden kuvien rinnalla on myös maisemakuvia joissa ei hahmoja ole. Tavoitteena on ollut luoda eräänlainen vastakkainasettelu, reaalinen vs. epäreaalinen kokemus maisemasta. Rinnastaa kaksi vaihtoehtoista tapaa nähdä ja kokea sama tai samankaltaiset paikat ja niissä ilmentyvät asiat.

Töissä kuvaan myös eräänlaista myyttistä ihmiseläinkäsitystä. Shamanistisessa maailmankuvassa uskotaan, että linnun ominaisuudet voidaan saada itselle fyysisin keinoin, esim. laittamalla linnun aivoja päähineen alle tuomaan vastauksia kysymyksiin. Lintujen ja eläinten uskotaan myös toimivan henkioppaina unien kautta ja edustavan psyykkeen eri puolia. Eläinten avulla uskotaan löytyvän yhteys luontoon ja sen salaisuuksiin sekä auttaa ymmärtämään ihmisten ja eläinten oikeaa olemusta. Lintujen ja lintuihmisten nähdään myös olevan henkimaailman oppaita.

Olen kiinnostunut eläinten ylimaallisista merkityksistä eri kansojen ja kulttuurien myyteissä ja maailmankuvissa. Tässä teoskokonaisuudessa lähestyn aihetta lintu- ja susihahmojen kautta. Monet alkuperäiskansat pitävät lintuihmisiä jumalina, tämän maailman ja ihmisten luojina. Jopa muutamat tiedemiehet ovat laskeneet matemaattisilla kaavoillaan tämän hallusinogeenien avulla saavutettavan lintujumalien maailman todella olemassa olevaksi rinnakkaistodellisuudeksi. Oma ajatukseni näyttelyn teoksissa on, että nämä hahmot ovat viestintuojia tai oppaita joissa ei ole mitään pelättävää.

Kommentit pois päältä artikkelissa Terhi Silenius

Kommentointi on suljettu.