ERO, Tamk:n valmistuvien kuvataiteilijoiden lopputyönäyttely

ERO
Tampereen ammattikorkeakoulun valmistuvien kuvataiteilijoiden lopputyönäyttely

Tämä näyttely on omistettu erolle. Ero on välttämätön. Ilman eroja on mahdotonta havaita ympäröivää maailmaa, sitä millä tavalla musta on eri asia kuin harmaa tai miten pigmentit eroavat pikseleistä. Ero on muutoksen alkusysäys, joka pitää meidät ärhäköinä ja aiheuttaa ahdistusta. Jotkut pitävät eroista puhumista erojen korostamisena, tuntemattoman uhkan kasvattamisena, jo valmiin jaottelun vahvistamisena. Mutta ero on ärsyke, joka johtaa puheeseen, keskusteluun ja huutoväittelyyn. Se johtaa käsittämiseen. Eroa on mahdoton häivyttää.

Lopputyönäyttelyssämme olemme ottaneet eron esille ja tehneet siitä yhdistävän teeman. Ero on  tärkein asia, joka valmistuvia kuvataiteen opiskelijoita yhdistää. Lopputyönäyttelyn teema on kuitenkin lopulta päälle liimattu ja teennäinen, joten sitä on sitäkin suuremmalla syyllä purettava.

Opintojen edetessä käy selväksi, kuinka välineet erottavat meitä. Niillä on omat kielensä: materiaalin läsnäolo maalauksessa, liikkeen tuomat ulottuvuudet videossa, valokuvan dokumentaarinen luonne ja veistoksen tilallisuus. Välineiden vieminä ajaudumme eri pienoiskulttuureihin. Kukin niistä kantaa historiaansa ja kohtaa erilaisia arvotuksia taidekentällä. Oma tekniikka on salakavala rakas, johon syvennytään, ja kiistakapula, jonka parjauksesta ollaan vereslihalla.

Välineet jakavat meidän karkeasti kahtia sen mukaan käytämmekö teoksen tekemiseen konetta vai käsiä. Tuomme tämän eron tarkastelun alle jakamalla teokset kahteen näyttelypaikkaan tekniikkansa perusteella. TR1 Taidehallista löytyy tänä vuonna ainoastaan valokuvaa, liikkuvaa kuvaa ja mediataideteoksia. Taidekeskus Mältinranta taas edustaa yksinomaan maalausta, piirustusta ja kuvanveistoa.

Olemme uusi erä taidekentälle. Olemme moninaiset. Käyttämällämme tekniikalla ei oikeastaan lopulta ole edes väliä, koska ennen kaikkea olemme ajattelijoita, joilla on herkkyyttä arjen nyansseille ja kyky kommentoida yhteiskuntaa. Poikkeamme tähän pisteeseen eri poluilta ollaksemme vielä kerran yhdessä.

Taidekeskus Mältinranta 5-22.5.2012
TR1 Taidehalli 12.5.-3.6.2012

Lisätietoja: ERO

 

Kommentit pois päältä artikkelissa ERO, Tamk:n valmistuvien kuvataiteilijoiden lopputyönäyttely

Kommentointi on suljettu.