Anna Tahkola ja Magdalena Åberg

 

Magdalena Åbergin (s.1972) ja Anna Tahkolan (s. 1983) näyttely Somnia Corporis (suom. ruumiilliset unelmat) tarkastelee ihmisen suhdetta itseensä, luontoon ja maailmaan.  Unelmat eivät ole vain unia, vaan myös mielikuvia, odotuksia ja käsityksiä maailmasta. Ne ovat fyysisiä tunteita, sillä unelmoiminen on ruumiin ominaisuus. Kuten ranskalainen filosofi Jean-Luc Nancy kirjoittaa: ”Ruumiin ajattelussa ruumis pakottaa ajattelun yhä pidemmälle, aina liian kauan – liian pitkälle, että ajattelu pysyisi ajatteluna, muttei koskaan niin pitkälle, että siitä tulisi ruumis. Sen takia ei ole mieltä puhua erikseen ruumiista ja ajattelusta, ikään kuin ne voisivat olla jotenkin erillään: ne eivät ole kuin toinen toisensa kosketus, jossa yksi murtaa toisen ja murtuu toiseksi. Tämä kosketus on raja, olemassa olon välitila. Silti sillä on nimi: ’ilo’ ja ’tuska’ tai ’kipu’.”
Åbergin maalausten ja piirustusten kuvasto avaa ja täyttää eläimiä luonnontieteellisen museon ympäristössä. Taksidermiassa eläimen muoto tyhjennetään, puhdistetaan ja täytetään esille laitettavaksi. Maalaukset yhdistävät luonnontieteellisen tarkastelun luontosuhteen tarkasteluun, ihmisen vieraantumiseen luonnosta ja kuolevaisuudesta.
Tahkolan lyijykynäteoksissa lähtökohtana on luonnon muoto tai ihmisen asento suhteessa maailmaan. Teoksien luonto ei ole vain tavoiteltu ihanteellinen tila vaan ihminen elimellisenä luonnonkappaleena on sen – luonnon, maailman ja itsensä – kurimusten armoilla. Ruumiilliset unelmat, somnia corporis, tavoittelevat tyydytystä ja harmoniaa, onnen mahdollisuutta ristiriitojen ja uhkakuvien täyteisessä maailmassa.
Länsimainen ihminen elää rakennetun järjestyksen suoraviivaisessa maailmassa orgaanisena muotona, joka muuttuu, reagoi, nauttii, kamppailee ja lopulta maatuu. Somnia Corporis unelmoi aidosta yhteydestä omaan itseemme, toisiin ihmisiin ja luontoon, joka meissä kaikissa on vielä jäljellä.
Magdalena Åberg on pitkän linjan taidemaalari ja kuvataidemaailman aktiivi. Hänet on muun muassa palkittu Art Helsingin Vuoden taideteko (2013) –palkinnolla. Hänen töitään on nähty yksityis- ja yhteisnäyttelyissä vuodesta 2003 ja teoksia on lukuisissa eri kokoelmissa.
Anna Tahkola on valmistumassa kuvataiteen maisteriohjelmasta Aalto-yliopiston Taiteen laitokselta. Somnia Corporis on hänen yhdeksäs yksityisnäyttely. Lisäksi hän on osallistunut teoksillaan useisiin museo- ja gallerianäyttelyihin Suomen lisäksi Pietarissa, Berliinissä, Glasgowssa, Lissabonissa ja Tallinnassa.

Ennen Taidekeskus Mältinrannan näyttelyä Somnia Corporis on ollut esillä Berliinissä Galerie TOOLBOXissa. Näyttelyä on tukenut Svenska Kulturfonden.

Kommentit pois päältä artikkelissa Anna Tahkola ja Magdalena Åberg

Kommentointi on suljettu.