Simo Saarikoski

Simo Saarikoski: Unpleasant Truths

Näyttelyn teokset koostuvat kahdesta akvarellimaalauksen keinoin toteutetusta teossarjasta: “Unpleasant Truths” ja “21st Century Portraits”.

Teosten keskiössä on ihmisen sisäisen maailman ja ulkoisen kuvan välinen ristiriita, sekä miten löytää armo itseään kohtaan sosiaalisen median luomassa paineessa. Teokset tutkivat ihmisenä olemisen haasteita ja ristiriitoja 2020-luvun maailmassa, jossa tärkeintä ei välttämättä ole miten asiat ovat, vaan miltä ne ulospäin näyttävät.

Blogit ja sosiaalisen median yhteisöpalvelujen profiilit ovat täynnä käyttäjiä, joilla julkaisijan identiteetti menee todellisen identiteetin edelle. Teossarjan kautta katson profiilien julkisen kuvan taakse ja maalaan esiin sen taakse piilotetun todellisuuden. Sarjan nimi pitää sisällään totuuden käsitteen ja haastaa katsojan tulkitsemaan sen kukin omasta lähtökohdastaan, omia sosiaalisen median käytön vaikuttimia ja käyttäytymismalleja siihen peilaten.

Pyrin maalaamaan esiin sosiaalisen median todellisuuden eri muotoineen. Siihen kuuluvat sen lieveilmiöt, kuten vihapuheen rooli nykyajan inkvisitiona. Mutta yhtä lailla sosiaalisen median kuvasto on myös aidon yhteisöllisyyden ja elämän onnellisten hetkien jakamisen näyttämö. Tämä tulee parhaiten esille selfie-ilmiön eri muotoina, joita ei suinkaan voi tuomita pelkäksi narsismiksi ja eksibitionismiksi. Teosten sisällöllisiä tavoitteita kuvaa hyvin lainaus ruotsalaiselta historioitsijalta Peter Englundilta: ”Oppineen tehtävä ei ole etsiä suoria kulmia vaan salattuja kipupisteitä”

BIO

 Simo Saarikoski (s.1980) on Helsingissä asuva monialainen kuvataiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan, performanssin ja akvarellimaalauksen keinoin. Teoksissaan hän tutkii aikamme ilmiöitä sekä ihmisen psyykettä ja vaikutusta omaan ympäristöönsä. Itsenäisen työskentelyn lisäksi hän kuuluu myös poikkitaiteelliseen Messiaaninen Visuaalisen Etiikan Tutkimuskeskus –ryhmään ja on osa Porissa vaikuttavaa T.E.H.D.A.S. -kollektiivia. Saarikosken teoksia on ollut eri muodoissaan esillä yli 20 eri maassa.

https://simosaarikoski.com/

Kommentit pois päältä artikkelissa Simo Saarikoski

Kommentointi on suljettu.