Jani Hiile ja Sari Kemppinen

Jani Hiilen ja Sari Kemppisen näyttely Taidekeskus Mältinrannassa kietoutuu löyhästi muotokuvien ympärille, joka on aihe jota molemmat taiteilijat ovat käsitelleet omalla tavallaan aikaisemmassa tuotannossaan.

Sari Kemppisen napeista rakentuvat teokset käsittelevät hoivaamista, kierrättämistä sekä käsityön ja käsillä tekemisen arvostusta muotokuvan keinoin. Gallerian takatilassa on Kemppisen käsinvirkatuista pitsipeitoista rakentuva valoteos. Se käsittelee pimeyden ja väsymyksen vaikutusta ihmisen psyykeen; miten yön tunteina pienet asiat saavat väsyneen mielessä suuret mittasuhteet.

Kemppisen käyttämät tekniikat ja materiaalit vaihtelevat teoksien sisältöjen ja tunnelmien mukaan. Taidekeskus Mältinrannan näyttelyteoksissa on enemmän materiaalin tuntua kuin väriä ja ne ovat suurestakin koosta huolimatta luonteeltaan hiljaisia. Valon ja siitä muodostuvien varjojen käyttäminen teoksissa eri tavoin tuo töihin lisää syvyyttä ja kerroksellisuutta myös sisältöä tukien. Hänen pitsistä rakentuvissa teoksissaan toistuvia teemoja ovat herkkyys ja katoavaisuus sekä ajan kerrostumat ja hitauden kulttuurin esiin nostaminen. Myös kierrätyksen idea kulkee vahvasti läpi koko Kemppisen tuotannon. Taiteilijana hän haluaa tarjota katsojalle elämyksiä sekä hiljentymisen hetkiä. Rauhoittaa kiireen keskellä ja antaa mahdollisuuden pysähtymiseen.

Toisin kuin Sari Kemppisen hitaat työprosessit, tähtää Jani Hiile alla prima kertamaalauksen välittömään vaikutelmaan teoksillaan. Hiilen toteavan narratiiviset maalaukset lainaavat aiheitaan niin taide- ja kulttuurihistoriasta, Suomi-filmeistä kuin median loppumattomasta kuvatulvasta.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Jani Hiile ja Sari Kemppinen

Kommentointi on suljettu.