Salla Vapaavuori

Väärinpäin kääntynyt serkku
Tarinoita ja installaatioita

Näyttelyssä esillä oleva teos koostuu seitsemästä lyhyestä tarinasta ja tarinoihin liittyvistä veistoksista ja installaatioista. Tarinat perustuvat todellisiin tapahtumiin, jotka sijoittuvat lapsuudenkotiin ja sen ympäristöön. Tapahtumat ovat lapsen maailmassa jollain tavalla merkittäviä ja herättävät vahvoja tunteita ja ajatuksia. Ne paisuvat todellista suuremmiksi ja järisyttävät lapsen arkea. Varastamisesta tuomitaan elinkautiseen ja väärinpäin kääntyminen voi olla ihmiselle kuolettavaa. Teoksessa lapsuuteen liittyvät muistikuvat jatkavat elämäänsä ja muuntuvat entistä merkillisimmiksi.

Tarinoiden tapahtumapaikkoihin viittaavat galleriassa olevat huonekalut, joiden ympärille tarina kietoutuu. Tarinoissa liikutaan talon eri tiloissa ja sen lähistöllä – keittiössä, olohuoneessa, eteisessä, veljen huoneessa, leikkimökissä. Niissä punnitaan ystävyyttä ja rikoksen vakavuutta, pohditaan fyysisen maailman koossapysymistä sekä elämää kuoleman jälkeen.

Lapsuuteen liittyvissä tarinoissa monella ihmisellä on varmasti yhtäläisyyksiä – tarinoita liittyen ruokaan, vanhempien auktoriteettiin, uskontoon, ystävyyteen ja salaisuuksiin. Koti huoneineen ja esineineen toimii muistivarastona. Se toimii myös mielikuvituksen synnyinsijana, jonne silloin tällöin palaa kuvittelemaan.

Salla Vapaavuori (s. 1984) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka valmistui keväällä 2011 Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteiden osastolta. Vapaavuori työskentelee tilateosten parissa hyödyntäen eri tekniikoita kuvanveistosta ääneen, valoon, videoon ja tekstiin. Teoksissa on usein keskeistä jokin tietty paikka, jonka ympärille teoksen tapahtumat, tunnelma ja ajatukset kietoutuvat. Vapaavuoren teoksista heijastuu ihmisen oman tilan merkitys ja tarve, ja se minkälaisia mielensisäisiä yhteyksiä ja merkityksiä ihminen ympäristöönsä voi luoda. Teoksissa tehdään myös mielen harharetkiä unen ja kuvittelun surrealistiseen maastoon.

 

www.sallavapaavuori.com

Kommentit pois päältä artikkelissa Salla Vapaavuori

Kommentointi on suljettu.