ROP-taiteilijaryhmä: Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava

”Siltoja rakentamassa, aitoja ylittämässä”

ROP-taiteilijaryhmän näyttely ”Siltoja rakentamassa, aitoja ylittämässä” esittelee ryhmän uusimpia maalattuja veistoksia ja installaatioita. Näyttelyn teemana on pohtia nykyihmisen suhdetta omaan itseensä ja elämäänsä modernissa ajassa.

ROP on poikkitaiteellinen kuvataideprojekti, jonka muodostavat kuvataiteilija Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri/puuseppä Pekko Orava. Teemme maalattuja veistoksia, kolmiulotteisia maalauksia ja installaatioita, joiden materiaalina on pääsääntöisesti puu.

Teostemme sisällöt tutkivat nykyihmisen suhdetta omaan itseensä modernissa ajassa. Kehittynyt nykymaailma, jossa elämme, on osittain ihmisen luoma itsensä kaltaisekseen. Näin ainakin pinnalta käsin näyttää ja näin kuvittelemme hallitsevamme sitä. Pinnan alla kuitenkin luonto antaa meille resurssit, joskus luotoksi armeliaasti.

Teemaa lähestytään pienoiskokoon rakennettujen kuvitteellisten tilojen ja paikkojen kautta. Ne ovat kuin lavasteita, jotka muodostuvat todellisuutta muistuttavista rakenteista, kuten taloista tai silloista. Näissä lavasteissa, ”elämän näyttämöllä”, esiintyy usein yksittäinen pieni ihmishahmo, mies tai nainen. Paino ei ole kuitenkaan sanalla ”yksilö”, sillä hahmot ovat niin pieniä, ettei kasvonpiirteitäkään juuri erota. Ennemminkin kyse on vain ihmisestä olentona, edes sukupuolella ei ole suurta merkitystä. Aina hahmoa ei ole näkyvillä. Esillä on vain rakennuksia tai muita ihmisen jälkiä, jotka toimivat ikäänkuin hänen edustajinaan. Symboliikalla on suuri merkitys teoksissamme, esimerkiksi rakennuksen voi ajatella edustavan yksilön lisäksi koko yhteiskuntaamme.

Maailma ei ole helppo paikka nykyaikanakaan, mutta edelleen haluamme kuitenkin uskoa huomiseen ja ennen kaikkea ihmisyyteen. Meidän täytyy olla älykkäämpiä ja neuvokkaampia kuin koskaan aiemmin pystyäksemme ratkaisemaan ongelmamme, kuitenkin kamppailemme yhä vain samojen alkukantaisten vaistojemme parissa kuin aina ennenkin.

Teoksissamme pyrimme aina pitämään positiivisen pohjavireen, synkkien ja vaikeiden asioiden keskelläkin on aina mahdollisuus, toivo.  Usein mukana on myös huumoria, lähtökohtaisesti tavoitteenamme on aina teos, josta katsoja voi lukea tunteiden koko kirjon komediasta draamaan.

ROP-TAITEILIJARYHMÄ

Tuomo Rosenlund on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana 11 vuotta, ja pitänyt sinä aikana 25 yksityisnäyttelyä; viimeisen kahden vuoden aikana mm. Galerie Art Room:ssa Helsingissä, Centro Cultural Borges:ssa, Buenos Airesissa ja Galerie K-15:ssa Tukholmassa. Hän on osallistunut yli 50 yhteis- ja ryhmänäyttelyyn useissa eri Euroopan maissa, sekä myös Lähi-Idässä ja Etelä-Amerikassa. Viimeisimpänä ROP:n osallistuminen Chilessa ja Argentiinassa tapahtuneeseen ”Bienal del Fin del Mundo, edicion 4” -kuvataidebiennaaliin. Rosenlundin teoksia löytyy lukuisista kokoelmista, mm. Porin taidemuseosta ja Hämeenlinnan Taidemuseosta.

Pekko Orava asuu ja työskentelee Tampereella. Vuodesta 2011 lähtien hän on ollut yrittäjä Huonekaluverstas IT Puussa, jossa hän suunnittelee ja tekee jalopuisia pöytiä, hyllyjä ja kaappeja tilauksesta asiakkaan tarpeen mukaan. Taiteellinen toiminta tapahtuu ROP taiteilijaryhmän kautta, jossa hän vastaa teknisistä asioista.

ROP koostuu kahdesta oman alansa ammattilaisesta, ja yhdistämällä töissämme molempien osaamisen ja kyvyt saamme aikaan jotain enemmän kuin kumpikaan yksinään saavuttaisi. Ryhmämme työskentely tapahtuu monivaiheisesti. Alussa tarvitaan aina idea, ja ne pyritään kirjaamaan ylös niiden saapuessa, milloin missäkin. Idean synnyn jälkeen alkaa suunnittelu ja luonnosvaihe, joka tehdään aina yhdessä. Usein tämä vaihe kestää pisimpään, sillä harva idea syntyy valmiina. Kun luonnosvaihe on valmis, alkaa tekninen osuus. Se sisältää muotoilun ja rakennesuunnittelun ja niiden pohjalta tapahtuvan työn toteutuksen. Tämän jälkeen alkaa maalauksellinen osuus, jossa muoto saa värin, hahmot löytävät paikkansa ja teos valmistuu esittelykuntoon.

”Siltoja rakentamassa, aitoja ylittämässä” -näyttelyn kaikki teokset ovat valmistuneet vuosina 2015-16.

Kommentit pois päältä artikkelissa ROP-taiteilijaryhmä: Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava

Kommentointi on suljettu.