Reetta Partanen

 

Reetta Partasen veistosinstallaatioista koostuva PERINTÖ-näyttely käsittelee ihmisen luontosuhdetta, sukupolvien välistä vuorovaikutusta sekä perintöä yksilöllisestä ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Pääosassa on galleriatilaan luotu uusi luonnontila, lähinnä luonnonkuitumassoista tehdyt aidonkokoiset ihmishahmot, luonnosta löydetyt materiaalit sekä äänimaisema. Luonto ei vaan näy galleriatilassa, vaan myös tuoksuu ja kuuluu.

PERINTÖ-näyttelyssä uudet teokset linkittyvät tyylillisesti ja sisällöllisesti Partasen aiempaan Metsä-teossarjaan, jossa ihmisen ja metsän elämä limittyy uudeksi kokonaisuudeksi. Partanen tutkii omaa ja aiempien sukupolvien suhdetta ympäristöön sekä sitä, miten se on vaikuttanut heidän mielenmaisemaan ja tapaansa elää. Lähtökohdat ovat lapsena ukin kainalossa kuulluissa maagisissa metsän tarinoissa, isän savottaan lähdössä, kavereiden kanssa metsän siimekseen rakennetuissa majoissa ja valossa, jota valtavat männyt halkoivat. Luonto oli aistien havaittava ravinnon tuoja ja silti täynnä selittämätöntä.

”Näyttelyssä tutkin juuriani, joiden yksi isommista haaroista ulottuu isovanhempieni maatilalle ja lapsuuteni kotiin Savoon. Näyttelyssä yritänkin kulkea äitini, isäni, isoisäni ja omin jaloin aina sen pellon eteen, josta tämä tarina on saanut alkunsa. Sukumme historia kietoutuu vahvasti koko Suomen historiaan ja uskon teosten kertovankin jotain myös kansallisesta perinteestämme, kuten agraariyhteiskunnasta, sotien jälkeistä modernismista, maatalojen sukupolven vaihdoksista sekä abstrakteistakin tunnekokemuksista kuten isiemme synneistä tai äidin rakkaudesta. Samalla näyttely kurkottaa vahvasti tulevaisuuteen kysyessään, millaisen perinnön me tai minä itse välitämme ja lopulta jätämme jälkeemme.”

Reetta Partanen (s. 1982 Siilinjärvellä) on suomussalmelainen kuvataiteilija, joka työskentelee ennen kaikkea kuvanveiston, installaation sekä yhteisötaiteen parissa. Teoksissa voi nähdä kuvataiteen ja käsityöläisyyden perinteen, mutta uudet menetelmät ja erityisesti kierrätys- ja luonnonmateriaalit tuovat kokeellisuutta ja ainutkertaisuutta teoksiin. Tämän lisäksi näyttelyissä on ollut audiovisuaalisia elementtejä kuten video- ja äänimaisemia.

Viimeisen kuuden vuoden aikana Partanen on osallistunut useisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä esimerkiksi Turun Vanhan Raatihuoneen galleriassa, Poriginal galleriassa Porissa, Lapinlahden Galleriassa Helsingissä sekä Galerii Rakveressä Virossa.

Näyttelyn yhteistyötahoja ovat Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion kaupungin yhteishanke KUHAKO – Kuituhampun kokonaisvaltainen käyttö sekä Korkeaojan Luomutila.

Kuvan teoksen tiedot:
Sija, 2015
Puumassa, sammale, hiekka, männyn juuret ja kanto sekä tuki- ja sidosmateriaalit
Kommentit pois päältä artikkelissa Reetta Partanen

Kommentointi on suljettu.