Paula Puoskari

Janus ja Justitia – maalauksia ja jättiläisiä


Puoskari on vuonna 2008 Vapaasta Taidekoulusta valmistunut taidemaalari, joka on aikaisemmin työskennellyt juristina. Tämä on hänen kahdeksas yksityisnäyttelynsä – ja toinen näyttelynsä Tampereella.

Kansalaistottelemattomuus oli aihepiiri, josta aikanaan kirjoitin oikeustieteen opintojeni lopputyön. Aiheenvalinta kuvasi jo tuolloin kiinnostustani oikeuden monikasvoisuuteen.

Kuvataiteilijan urallani olen kypsytellyt samaan aihepiiriin palaamista ja nyt kansalaistottelemattomat jättiläiseni astuvat vihdoin näyttämölle. Tässä näyttelyssä he ovat oikeuden jumalattaren, Justitian, pikku apureita, jotka toiminnallaan herättävät yhteiskunnallisesti tärkeää keskustelua oikeuden rajoista. Hahmoni voivat olla kriittisiä, ärhäkkäitä, provosoivia ja uteliaita – humoristisiakin, mutta toivon niiden kuitenkin aina olevan väkivallattomia. Mältinrannan Studiossa esiin astuvat mm. Justitian apuri Arktiksella sekä Justitian omapäinen tytär, joka leikeissään puntaroi lain ja anarkian suhdetta. Jättiläiseni ovat huoneenkorkuisia, lähes nelimetrisiä hahmoja. Teokset on maalattu osittain akryylivärein lakikirjan lehdille – osittain teokset koostuvat pelkästä akryyliväristä. Jättiläisilleni ovat tyypillisiä venytetyt, primitiiviset muodot ja tietty eläimellisyys.

Oikeuden jumalattaren hahmoa tulkitsen januskasvojen kautta. Justitialla voi näissä maalauksissa nähdä kahdet kasvot lainmukaisuuden ja oikeudenmukaisuuden hakiessa niissä paikkaasa. Kankaalle tehdyissä maalauksissa minua kiinnostaa massallinen kerroksellisuus; materian voima ja herkkyys.

Kommentit pois päältä artikkelissa Paula Puoskari

Kommentointi on suljettu.