Pasi Vainionpää

Teokseni ovat keraamisia veistoksia ja reliefejä sekä installaatioita. Teosten materiaalina on enimmäkseen samottipitoinen karkea savi, joskus ryyditettynä muilla materiaaleilla. Monien teosten tumma, hieman metallimainen pinta tulee itse kehittelemästäni lasitteesta.

Näyttelyssä pyrin mustan huumorin ja itseironian keinoin kuvaamaan ihmisenä olemisen haasteita, olemassaolon haurasta mielekkyyttä, mielekkyyden kokemisen herkkää haurautta.

Teokseni asettuvat usein psykologisen ja yhteiskunnallisen rajapinnalle. Ensisijaisesti pyrin kuvaamaan yksilön henkistä tilaa. Minua kiinnostavat alitajunta ja psyykkiset ilmiöt, meidän erilaiset tapamme reagoida elämän myötä- ja vastoinkäymisiin. Erityisesti minua kiinnostavat Jungin ajatukset. Teemana on myös eräänlainen rikkinäisyys, ihmisen vajavaisuus ja tuon vajavaisuuden myöntämisen vaikeus. Teoksissani on myös nähty kantaaottavuutta. Olenkin pyrkinyt tulkinnalliseen monikerroksisuuteen.

Vaikka töissäni on vakava pohjavire, toivon että niistä välittyy myös itseironiaa ja huumoria. Kaiken tummasävytteisen lomaan pyrin saamaan mukaan valoisampiakin näkymiä. Teosteni lähtökohdat ovat usein hyvin henkilökohtaisia, mutta työstämisen aikana ne saavat toivoakseni yleispätevämpiäkin sävyjä. Tässä kohtaa itseironia ja musta huumori tulevat mukaan.

Esitystapa on tarinallinen ja vertauskuvallinen. Käytän mielelläni vastakkainasetteluja: sileä ja karkea, kevyt ja raskas, kestävä ja hauras, ulkopuoli ja sisäpuoli, tietoisuus ja alitajunta…

Kommentit pois päältä artikkelissa Pasi Vainionpää

Kommentointi on suljettu.