Päivi Häkkinen ja Tellervo Viitaniemi

Kuvanveistäjä Päivi Häkkisen ja kuvataiteilija Tellervo Viitaniemen uusi yhteisnäyttely on nimeltään Siksi hylkäsin sinut. Näyttely on veistoksista, alttarimaalausten kaltaisista suurista grafiikan teoksista, valosta sekä äänestä koostuva kokonaistaideteos.

Näyttelyn kontekstina on eräänlainen ihmisen pahuudesta johtunut maailmanloppu. Teos käsittelee hajoamista ja tuhon jälkeistä elämää, yritystä korjata korjaamatonta, uudelleen rakentamista, parantumista ja elämän jatkumista.

Teosten toteutuksessa ja ripustuksessa on suoria vaikutteita kristillisestä estetiikasta ja mytologiasta. Ideat alkoivat kehittyä taiteilijoiden työskennellessä residenssissä Mazzano Romanossa Rooman läheisyydessä marras-joulukuussa 2016. Siellä he kiertelivät saastuneen joen rannalla etruskipolkuja sekä Rooman keskustan kymmeniä kirkkoja eri vuosisadoilta.

Ilmastokatastrofin edetessä ja merenpinnan noustessa taustalla vaikuttavat katastrofit ja myllerrykset myös taiteilijoiden henkilökohtaisissa elämissä. Raamatun vedenpaisumusmyytin kuvasto nivoutuu isien kuolemaan, ihmissuhteiden kariutumiseen ja uudelleen alusta alkamiseen.

Siksi hylkäsin sinut on kolmiosaisen näyttelytrilogian ensimmäinen osa. Sen ”sisarteos” Nyt on sinun aikasi tulee esille Galleria Katariinaan Helsinkiin joulukuussa. Teosten yhtenä punaisena lankana on rakastamisen, kärsimyksen ja hulluuden pyhä liitto. Rinnakkaisessa teoskokonaisuudessa toinen tarkastelee teemaa yleiseltä ja toinen henkilökohtaiselta tasolta. Kolmas osa tulee esille Galleria G:hen Helsingissä toukokuussa 2019.

Näyttelyissä puhuu kummankin henkilökohtainen sekä taiteilijoiden vuosien yhteistyön tuloksena muodostunut yhteinen, vai sanoako jaettu, ääni. Teosten toteutustavat, materiaalit ja aiheet kulkevat tunnistettavina Häkkisen ja Viitaniemen näyttelyistä toiseen: suuret serigrafian teokset, kipsiveistokset, sideharso, värit, mustavalkoisuus, parantuminen, sairaus, tuho. Teoskokonaisuudet kokoaa lopulta yhteen molemmissa näyttelyissä toistuva, taiteilijoiden henkilökohtaisten keskustelujen taustalle sävelletty hymnimäinen äänimaisema.

Kommentit pois päältä artikkelissa Päivi Häkkinen ja Tellervo Viitaniemi

Kommentointi on suljettu.