Minnamari Toukola: KUUDES LUKU

Taivaan alla vuori.

 Vuoren alla aurinko  

                                          -The SUN,

päällä paita krominen.

 

Arvoituksellinen lauserimpsu, joka tupsahti mieleeni tehdessäni edellistä yksityisnäyttelyäni, jäi kytemään, eteni assosiaatioketjuksi ja toimi alkusysäyksenä prosessille, josta yhdessä vuoden sisällä elämääni astuneiden ja istuneiden inhimillisten ihmeiden vaikutuksesta, muodostui Galleria Mältinrannassa nähtävä näyttelyni KUUDES LUKU.

Näyttely on ulotteinen kokonaisuus, joka pitää sisällään mm. suuritöisen reliefin, Arvoituksen avaimen, piirustuksen ja paikanpäällä luotavan Tulisijan. Lisäksi tilaan on sijoitettu pienikokoisia kappaleita, jotka ovat t/yöskentelyprosessin aikana syntyneitä sivuhaaroja, polkuja uusiin töihin tai kauttakulkuja ja välietappeja matkalla kohti valmista teosta.

TYÖSKENTELYSTÄNI

Käytännössä katsoen olen keskittynyt löytömateriaaleista rakentuvien kolmiulotteisten teosten tekemiseen. Läsnä on usein maalauksellisuus niissä käytettyjen värien ja sommittelun myötä, tarinallisuus sekä maisemallisuus – maisema kuvaamassa mielenmaisemaa, ennemmin kuin fyysistä paikkaa.

Sekatekniikkateosten tekemisen lisäksi työskentelyssäni ja ajatusten käsittelyssä on aina ollut rinnalla myös piirtäminen. Piirtäminen on nopeaa ja välittömämmin yhteydessä päällimmäisiin ajatuksiin ja arkiseen olemassaoloon maailmassa, kuin muistiin merkitty lause tai ajatus kuvallisessa muodossa. Piirustuksissa käytän vaihtelevasti mustetta, öljypastelliliituja ja lyijykynää.

Kolmiulotteisten teosteni valmistusprosessi puolestaan on hidasta käsityötä ja niissä käsittelen jotakin ajattomampaa puolta ihmisenä olemisesta maailmassa.  Käyttämässäni tekniikassa kiinnitän löytämäni palaset toisiinsa rautalangalla tai ompelemalla. Tekniikkani, joka noin kymmenen vuoden aikana on teos teokselta jalostunut nykyisenlaiseksi, on saanut alkunsa paitsi rakkaudesta tehdä käsin ja halusta antaa katsojalle, tässä digitaalisessa ajassa, se tunne, joka voi syntyä käsintehdyn asian kokemuksesta ja toivottavasti värähdyttää kuorista riisuttua sisintä ja avata assosioinnin ovia katsojassa/vastaanottajassa, myös luontaisesta ominaisuudestani innostua ja inspiroitua vastaani tulevista pienistä palasista, joita poimin mukaani. Miellän ne kauniiksi ja jotenkin inhimillisiksi. Ne ovat kaupunkiluonnonmateriaaleja, ihmisen jälkiä ja väripalettini. Kadulta löytynyt epämääräinen ja tarpeeton saa arvon teoksessa olemalla juuri sopiva esimerkiksi värinsä tai muotonsa puolesta, ja näin istuu se teokseen tai toisin sanoen sulautuu osaksi eikä enää muistuta roskaa/roskasta vaan saa teoksessa uuden merkityksen.

Toimin  intuitiivisesti, mutta silti tiedostaen. Intuitiivisuus on mukana sekä materiaalin keruussa että teoksen syntyprosessissa. Annan tiedostamattomasta pulppuavien impulssien johdattaa kohti valmista kuvaa. Koen, että oma osani työssä on ennen kaikkea luoda ympäröivät olosuhteet sellaiseksi, että teoksen on mahdollista syntyä, antaen aikani ja itseni työlleni ja pyrkien pysymään mahdollisimman avoimena, herkkänä ja sensuroimattomana.

Olen valmistunut Kuvataideakatemiasta maalaustaiteen osastolta vuonna 2012. KUUDES LUKU on kuudes yksityisnäyttelyni. Minulla on ollut yksityisnäyttelyitä Suomen lisäksi Latviassa (Galerija Vartaij). Viimeisimmät yksityisnäyttelyni ovat olleet Galleria Sculptorissa 2016 ja Huuto Galleriassa 2014. Lisäksi olen ollut mukana ryhmä-ja yhteisnäyttelyissä Suomessa, Saksassa (Suomesta Galleria, Berliini) ja Virossa (Galleria Voronja).

Kesän 2018 ajan töitäni on ollut esillä Otso Kantokorven kuratoimissa ryhmänäyttelyissä Virossa Galleria Voronjassa  ja Helsingissä ravintola Salvessa sekä Helsingin Taidemuseon GRAFFITI näyttelyssä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Minnamari Toukola: KUUDES LUKU

Kommentointi on suljettu.