Minna Parkkinen

Minna Parkkisen Paseo de los Tristes (Surullisten polku) näyttely ilmentää äkillisestä luopumisesta ja menettämisestä aiheutuvaa surua. Näyttelyn lähtökohtana on kokeellinen lyhytelokuvatrilogia Dive, Grey ja Circle.

Paseo de los Tristes –trilogian ensimmäinen osa Dive kuvaa menettämistä, luopumista ja kipua. Toinen osa Grey kuvaa suremisen prosessia, aikaa, jolloin ihminen on pysähtyneessä tyhjässä tilassa, josta täytyy alkaa rakentaa uutta elämää. Kolmas osa Circle kuvaa puhdistautumista ja irtipäästämistä eli elämänhalun palautumista, ympäristön kauneuden ja arvoituksellisuuden havaitsemista arkisissakin asioissa.

Näyttelyssä elokuvien heijastuma muuttaa muotoaan ja aineellistuu triptyykeiksi. Elokuvan aineettomuus materialisoituu betoniksi, raskaaksi, kuten  menetyksen suru, sekä paikoitellen pleksilasiksi, läpinäkyväksi, ikkunaksi uuteen, kuten  läpikäyty suru. Katosta roikkuvat, ilmavat kuvat voi kokea elokuvien fyysisenä luurankona yhdellä silmäyksellä, mutta niiden seassa voi myös kävellä omaan tahtiin.

Käsin tekeminen yhdistää näyttelyn eri ilmaisumuotoja. Filmien käsin kehittäminen näkyy kuvapinnoissa erilaisina jälkinä, naarmuina ja maalauksellisena pintana. Kokonaisuus muodostuu valokuva-, kuva-, betoniveistos-, ääni- ja elokuvataiteen  ilmaisullisista rajapinnoista. Äänisuunnittelija Janne Jankerin työryhmineen triptyykkeihin rakentamat ääniteokset ilmaisevat surua olemukseltaan näkymättömänä, akusmaattisena olentona, joka on läsnä kuiskauksissa ja kaiuissa kuvailmaisun tukena.

Paseo de los Tristes –trilogia on aiemmin esitetty Tampereen  elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailusarjassa. Nyt niiden pohjalta syntynyt  näyttely nähdään elokuvajuhlien rinnalla Taidekeskus Mältinrannassa. Parkkinen on elokuvantekijä ja kuvataiteilija, joka tutkii  liikkuvan ja pysäytetyn kuvan  suhdetta, ajan käsitettä ja tunteita. Parkkinen työskentelee kokeellisen elokuvan ja valokuvan sekä maalaus- ja betoniveistostaiteen parissa. Kuvataiteilija-medianomi-koulutuksen lisäksi hän on opiskellut valokuvausta Madridissa sekä kokeellista elokuvaa San Franciscossa. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla tunnustettu Parkkisen teoksia on esitetty yli 3o festivaaleilla muun muassa Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Brasiliassa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Minna Parkkinen

Kommentointi on suljettu.