Mikko Haiko

The Meadow

The Meadow on näyttelykokonaisuus, joka sisältää valokuvia, videoteoksia ja installaatioita.

Teosten yhteinen nimittäjä on pelto. Kokonaisuus rakentuu näyttelytilaan psykologiseksi maisemaksi, eräänlaiseksi kokemukselliseksi niityksi, jossa sekoittuvat tekijän dokumentaariset ja surrealistiset kokeilut, muistot sekä paikan kerroksellinen historia.

Suurin osa näyttelyn teoksista on syntynyt yhden neliökilometrin säteellä Etelä-Karjalassa Lemin Nisolan kylässä kolmen viime vuoden aikana.

Valtaosa valokuvista on ajanjaksolta, jolloin muutin Helsingistä asumaan yksikseni vanhalle sukutilalle. Ajanjakson (2018 – 2019) valokuvateokset ovat visuaalisia päiväkirjamerkintöjä uuden tilanteen kohtaamisesta ja muuttuneesta asuinympäristöstä.

Videoteos The Meadow (2017) on performanssi, jossa soitan haitaria lehmille. Valmet. Toivon ja epätoivon manuaali (2018) on videoteos, jossa olen vuoden ajan kuvannut suohon uponnutta kaivuria ja sen nostoyrityksiä.

Näyttely käsittelee Ihmisen kykyä ja tarvetta rakentua uudelleen. Tarvitsemme sitä luodessamme uutta yhteyttä luontoon, kehoomme ja toiseen.

Mikko Haiko (s.1984) on lemiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee kameran ja installaation keinoin. Aiheensa hän löytää usein syrjäseuduilta. Haiko on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valokuvataiteen osastolta vuonna 2018.

Haiko on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on nähty mm. Suomen valokuvataiteen museossa, Riihimäen taidemuseossa, Venäjän valtion valokuvakeskuksessa Rosphotossa, Boutagpraphies –valokuvafestivaaleilla Ranskan Montpellierissä ja Moravska Trebovan valokuvafestivaaleilla Tšekissä.

Vuonna 2017 Haiko voitti Art Proof Grant Finland –taidepalkinnon. Vuonna 2014 Haiko oli Fotofinlandia-ehdokkaana. Hänen teoksiaan on valtion taidekokoelmassa, Lappeenrannan taidemuseon kokoelmassa sekä yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

www.mikkohaiko.com

Kommentit pois päältä artikkelissa Mikko Haiko

Kommentointi on suljettu.