Markku Arantila

Markku Arantila: JÄTTILÄISET

”Minkälaisia ovat tämän näyttelyn jättiläiset?

Esimerkiksi sellaisia kuin Kristoforos, uskollinen taakankantaja. Oikeastaan Kristoforos oli ketä tahansa väkevää vallanpitäjää palveleva opportunisti, joka kuitenkin sattui päätymään hyvän palvelukseen.  Jollekin käsikirjoitusta kääntäneelle munkille sattuneen erehdyksen vuoksi kanaanilaisesta Kristoforoksesta tuli ortodoksisessa perinteessä vuosisadoiksi koiranpäinen (canis). Panin hieman paremmaksi ja tein Kristoforoksestani pikemminkin suden.

Legendan mukaan Kristoforos sai kerran kannettavakseen Jeesus-lapsen, joka puolestaan kantoi kaikki maailman synnit. Tästä kai on lähtöisin sanonta ”painaa kuin synti”. Minun mielestäni muita syntejä ei oikeastaan olekaan kuin tyhmyys. Niinpä pistin Kristoforoksen taakaksi tunnetun tyhmyrin, kanan.  Mikä sietämätön synnin houkutuksen herkkupala Kristoforoksen pään päällä!

Minun jättiläiseni ovat toiveiden ja pelkojen jättiläisiä. Jättiläinen voi olla suojeleva taakankantaja Kristoforos tai se voi Kronoksen tavoin syödä ihmisen suihinsa, eikä ole varmuutta kumpi se on, tai onko se kumpikin yhtä aikaa.

Meillä kaikilla on omat jättiläisemme.”

Kommentit pois päältä artikkelissa Markku Arantila

Kommentointi on suljettu.