Marianne Siri

Sairaan kaunis

Studio-tilassa on esillä Marianne Sirin kipsisiä ja keraamisia veistoksia. Näyttelyn pääosassa ovat kauniit naishahmot sekä pitkälle jalostetut koirat, joiden kautta Siri tarkastelee kestämätöntä elämäntapaamme ja ihmisen vääristynyttä suhdetta luontoon. Näyttely, Sairaan kaunis, on nimetty kolmannen naisveistoksen mukaan, joka ei kuitenkaan ole näyttelyssä läsnä. Teos tippui tekovaiheessa maalaustelineeltä johtuen taiteilijan suuresta huolimattomuudesta. Teos joutui siis konservointiin jo ennen valmistumistaan. Teoksesta on kuitenkin näyttelyssä kaksi osaa esillä: Shar pei koiranpentu ja naisen rikki mennyt kenkä. Shar pei koirat ovat sairaan kauniita, ne kuuluvat sairaimpien koirarotujen joukkoon.

Näyttelyssä tavataan myös toinen sairaan kaunis koira, mopsi, jota ulkoiluttaa chihuahuaa käsilaukussa kantava nainen.  Muita vastaantulijoita näyttelyssä ovat mm. jo rajan toiselle puolen astunut nainen, joka on kuollut ilmansaasteiden ja tupakansavun cocktailiin. Myönteisen tuulahduksen tulevaisuudesta tuo jalkaproteesilla varustettu balettitanssijatar-veistos, pohtien kehittyvän teknologian tuomia mahdollisuuksia. Teknologia on läsnä myös x-box ohjain käsissään meditoivan munkin muodossa. Pelaajamunkin lisäksi näyttelyssä meditoivat kaksi munkinasuista koiraa: kääpiösnautseri ja whippet. Kaikkea tapahtuvaa seuraa hiljainen sivustakatsoja: ylväs Don Sfinx kissa.

Marianne Siri on Lahdessa työskentelevä kuvanveistäjä, joka on kotoisin Ivalosta. Siri valmistui keväällä 2013 Forssan ammatti-instituutista keramiikan artesaaniksi suuntautuen keraamiseen kuvanveistoon. Toiselta ammatiltaan Siri on ympäristötekniikan insinööri. Valmistumisen jälkeen keramiikan rinnalle on tullut kipsi, joka on nykyisin pääasiallisin materiaali. Sirin veistoksien aiheina ovat realistisesti kuvatut eläin- ja ihmishahmot. Pyrkimys on tehdä veistoksia, joista välittyy viesti tai joissa on tapahtumassa juuri jotain. Tapahtuman tuntua saa aikaan useamman veistoksen kokonaisuuksilla tai lisäämällä veistoksiin yksityiskohtia (esimerkiksi x-box ohjain meditoivan munkin käsissä tai jalkaproteesi balettitanssijan jalassa).

Kommentit pois päältä artikkelissa Marianne Siri

Kommentointi on suljettu.