Laura Lehenkari ja Sakari Peltola

Force majeure

Force majeure (suom. suurempi voima) eli ylivoimainen este on osapuolista riippumaton, odottamaton ja poikkeuksellinen tapahtuma, joka estää sovitun velvollisuuden täyttämisen. Ylivoimainen este on esimerkiksi hirmumyrsky, kapina, liikekannallepano, maanjäristys, meteoriitti, tulivuorenpurkaus, sota sekä suorituksen estävä viranomaisen toimi kuten tuontikielto ja takavarikko. Ylivoimaisen esteen lähikäsitteitä ovat mahdottomuus ja liikavaikeus. (Wikipedia)

Force majeure on myös tekemisen pakkoa ja luomisen vimmaa, jota kaiken maailman mahdottomuudet ja liikavaikeudet voivat osaltaan myös ruokkia. Luovuus, taiteellinen työskentely ja näyttelyn järjestäminen ovat tasapainoilua käytännön realiteettien kuten lattian kantavuuksien tai vaikkapa teosten kuljetusten kanssa. Tällä kertaa lopputuloksena Taidekeskus Mältinrantaan rakentuu Peltolan sadoista osista koostuva kiviveistosinstallaatio joka sisältää teemoja elämän synnystä sivilisaation rappioon ja painavista sanoista aina kuvanveistäjän arkipäivään.

Lehenkari puolestaan lähestyy aihetta sananmukaisesti suuremman voiman käsitteen kautta. Lehenkarin moniosaiset kipsiteokset kuvaavat ihmislajin ylimielistä ja ajattelematonta pyrkimystä luonnon herruuteen mutta toisaalta äärimmäistä haavoittuvuutta luonnon voimien edessä.

Laura Lehenkari ja Sakari Peltola ovat taiteilijapariskunta jotka toimivat Porista ja Loimaalta käsin. Peltola veistää kiveä, Lehenkari valaa kipsiä.  Molemmat ovat valmistuneet Kankaanpään taidekoulusta ja tämä on heidän toinen yhteisnäyttelynsä.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Laura Lehenkari ja Sakari Peltola

Kommentointi on suljettu.