Kim Somervuori

Kim Somervuoren (s. 1975) näyttely on esillä Galleria Mältinrannassa Tampereella 5.-22.1.2019. Näyttely koostuu yksittäisten maalausten lisäksi piirustusinstallaatiosta.

Somervuori katsoo teoksissaan joutomaille, kulman taakse, säröihin ja ruosteeseen. Hänen näyttelyssään tilat ja tunnelmat kumpuavat niin kirjallisuudesta kuin populaarikulttuurista. Ylevä yhdistyy kuluneeseen ja katsoja kääntyy kohti ajan kerrostumia ja materiaalin karheutta.

Somervuorella on taito yhdistellä ja kiteyttää monipuoliset havainnot ja informaation palaset maaliksi kankaalle, tiloiksi ja tunnelmiksi installaatioihin. Hänen teoksensa antavat katsojilleen mahdollisuuden nähdä ja kokea jotain mille ei ole sanoja.

Maalausten sanat tai maalauksissa olevien tekstien eleet viittaavat ulottuvuuksiin ja merkityksiin, joiden matkaan katsoja voi antautua. Samalla, kun ne ovat tunnistettavia, ne jättävät tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle, mielen havainnoille. Somervuori siirtää jatkuvasta ympärillämme olevasta liikkeestä, kulumisesta, kohinasta sekä uusiutumisesta jotain näkyjä ja hetkiä teoksiin, joissa olennaista on ymmärrys ja lohtu. Somervuori ei tee ajasta entistä vaikeammin ymmärrettävää vaan hänen tilateoksensa ja niiden rakennusaineena toimivat maalaukset purkavat vaikeita kysymyksiä helpommin lähestyttäväksi, esteettiseksi kuvastoksi.

 Kim Somervuori on vuonna 2011 Kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteen maisteri, jonka edellinen iso yksityisnäyttely nähtiin Forum Box galleriassa Helsingissä. Hänen, Sami Havian ja Ilari Hautamäen yhteisnäyttely kiersi Aineen, Hämeenlinnan ja Jyväskylän taidemuseoissa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Teksti: Veikko Halmetoja

Kommentit pois päältä artikkelissa Kim Somervuori

Kommentointi on suljettu.