Kati Lehtonen

”On kuin kaikkea peittäisi ohut verho, joka estäisi näkemästä tarkasti. Aika tuntuu painavammalta, se on odotusta ja paikallaanoloa, tietämättömyyttä siitä onko onnellinen vai täynnä epätoivoa. Niin kuin veden ylle taipunut puu ei tiedä kasvaisiko ylöspäin kohti taivasta vaiko pinnan alle. Ulkopuolen ja sisäpuolen välinen raja hämärtyy, ei tiedä onko menossa eteenpäin, vai palaamassa takaisin sinne mistä alun perin lähti liikkeelle. Vai onko kenties niin, ettei ole koskaan siirtynytkään mihinkään muualle, vaan ehkä seissytkin kaiken aikaa juuri tässä.”

Kati Lehtonen tutkii teoksissaan havainnon syntymistä; hetkeä, jossa ympäristöstä saatu informaatio muuttuu aistien varassa inhimilliseksi havainnoksi. Maisema toimii paikkana, jossa havainto tapahtuu, paikkana jossa ajan ja olemassaolon kysymykset nousevat esiin. Lehtonen hajottaa kuvan pienen pieniin osiin ja kasaa palat hitaasti takaisin omille paikoilleen. Hän on kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu kun pala informaatiota suodattuu kameran linssin läpi valokuvaksi, tai taiteilijan käden kautta maalaukseksi kankaan pinnalle. Lehtonen käsittelee teoksissaan todellisuuden ja havainnon suhdetta kuvaan, sekä kuvan suhdetta materiaaliin, tekniikkaan ja sen tekemiseen käytettyyn aikaan.

Kati Lehtonen (s.1979) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2011 ja sitä ennen opiskellut Kankaanpään taidekoulussa. Lehtosen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa mm. Valtion taideteostoimikunnan kokoelmat, Helsingin taidemuseo, Hämeenlinnan taidemuseo sekä Wihurin säätiön kokoelmat. Hän on Suomen Taidegraafikoiden jäsen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Kati Lehtonen

Kommentointi on suljettu.