Kati Lehti

Maallisten ilojen paratiisi

Näyttelyni ”Maallisten ilojen paratiisi” koostuu maalauksista ja veistoksista. Teokseni ovat yleisesti ottaen sekatekniikkatöitä. Itse kutsun mutkattomasti canvas- ja vesiväripaperitöitäni maalauksiksi, vaikka maalausaineet veisivät vähemmän kuva-alaa kuin piirustus. Sekatekniikan avulla pystyn pitämään runsaan ja rönsyilevän kuvamateriaalini tasapainoisena ja rauhallisena.
Yhdistelen maalauksissani kolmea toisistaan hyvin poikkeavaa tekniikkaa. Ensin maalaan pohjalle vesivärillä, guassilla tai temperamaalilla, jonka jälkeen siirryn toiseen vaiheeseen, jossa piirrän lähes rautalankamaisia kuvioita musteella tai tussilla. Tämän jälkeen siirryn kolmanteen vaiheeseen, jossa maalaan joko akryyli- tai öljymaalilla tietyt kohteet. Kiehtovin maalausmediumi minusta on tempera. Sen lämpö, täyteläisyys ja hehku jaksavat hämmästyttää minua edelleen. Öljyvärin tekninen joustavuus tekee siitä ihanteellisen maalausaineen kankaalle. Koska en yleensä ottaen pohjusta papereita gessolla, käytän niissä luonnollisesti akryylimaalia. Paperitöissä saatan käyttää temperan sijaan guassia ja akvarellia, ja musteen sijaan tussia. Veistoksiani teen lähinnä paperimassasta ja ne on päällystetty akryylimaalilla. Niitä on paljon huolettomampaa ja yksinkertaisempaa tehdä kuin esim. savesta tai metallista.
Vuoden 2012 mayakalenteri-apokalypsin odotus sai minut maalaamaan myyttisiä bestiaarioita, joiden kuvastot nousivat alitajunnasta. Ne assosioituivat tunnettuihin, olemassa oleviin myytteihin, mutta eivät olleet tietoisessa yhteydessä niihin. Teokseni voitiinkin tulkita eskatologisessa mielessä piirtävän kuvan maailmalopun jälkeisestä uudesta aikakaudesta, jota värittivät uudet mytologiat ja eriskummalliset olennot. Tämä näyttely on jatkumoa noille töilleni.
Tuo eriskummallinen maailma pitää minua vieläkin otteessaan. Leikkisyys ja absurdius antavat tilaa tulkita luontoa mystisesti ja jopa taianomaisesti ja epätodellisesti. On luontevaa nähdä minun saaneen vaikutteita muun muassa surrealismilta ja maagiselta realismilta. Haluaisin teosteni olevan lähellä fantasiaa, jossa mahdotonkin voi olla mahdollista. Teosteni aiheena toistuu muokattu luonto. Annan teoksissani paljon tilaa hybrideille, deformoituneille olioille, sekasikiöille, epäeläimille ja mutanteille, tai jollain muulla tavalla nyrjähtäneelle luontokuvastolle. Nuo outoudet tuovat teokseni lähemmäs unenomaisuutta ja fantasiaa, jopa lähemmäs mystiikkaa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Kati Lehti

Kommentointi on suljettu.