Jenni Yppärilä

”…WAS HERE”-Kohtaamispaikkoja

Taidekeskus Mältinrannan galleriassa nähtävä ”…WAS HERE” -Kohtaamispaikkoja, on neljäs osa kiertävää näyttelysarjaa. Näyttelyn teokset kuvaavat suomalaisissa kunnissa sijaitsevia julkisia rakennuksia ja paikkoja kolmiulotteisten teosten muodossa. Näissä paikoissa ihmiset tapaavat toisiaan ja ylläpitävät sosiaalisia suhteita sekä rakentavat identiteetiään. Teosten kohteet on valittu tarkkailemalla julkisessa tilassa liikkuvia joukkoja ja heidän jättämiä konkreettisia jälkiä sekä haastattelemalla ihmisiä kotiseutujensa ajanviettopaikoista. Nyt nähtävillä olevat teoskohteet ovat Ikaalisista, Oulaisista, Pirkkalasta, Porista ja Tampereelta.

Sosiaalisen olennon omainaisena piirteenä on ottaa paikat ikäänkuin omaksi olohuoneekseen riippumatta siitä onko paikka ensisijaisesti sellaiseksi tarkoitettu. Näyttelyn teosten rakennuksilla on yhteistä se että ne jollain tavalla yhdistävät ihmisiä. Joissain tapauksissa yhditävä tekijä on suoraan rakennus itse joka herättää purku-uhan alla ihmisten kollektiivisen suojeluvaiston, toisinaan paikat ovat muotoutuneet nuorison vapaa-ajan viettopisteiksi tai tilaksi jossa ikääntyneempi väestö vaihtaa aamuisin kuulumisia. Rakennukset ovat toisen ohikulun paikka toisen itseilmaisun ja yhteyden hakemisen paikka, eri sosiaaliset ryhmät kohtaavat näissä paikoissa arki-rutiinien keskellä.

Jenni Yppärilä (s.1980) on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta 2010. Hän asuu ja työskentelee Tampereella. Was here-projektia on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Pirkanmaan taidetoimikunta.

 

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Jenni Yppärilä

Kommentointi on suljettu.