Janne Laine

Puut kasvavat maisemaan – Janne Laineen uudet teokset ensiesittelyssä

Kuvataiteilija Janne Laine (s. 1970) on tehnyt vuosikausia maisemakuvia, joissa me näemme kokonaisuuden. Yksityiskohdat häipyvät ja maisema levittäytyy unenomaisen pelkistettynä ympärillemme. Välillä maisema verhoutuu sumuun, välillä jää peittää sen. Tunnistaminen on vaikeaa ja maisema näyttäytyykin useissa teoksissa enemmän mielentilana kuin konkreettisena paikkana.

Taidekeskus Mältinrannassa avautuva näyttely pitää sisällään useita erilaisia teossarjoja. Tamperelainen Laine esittää uudet teokset ensimmäistä kertaa juuri Mältinrannassa. Vaikka teokset ovat vasta valmistuneita, on Laineen tyylissä paljon tunnistettavia piirteitä, jopa paluuta juurille. Näyttelystä löytyy heijastuksia, miltei abstrakteja maisemia ja sumuisia pilviä.

Näyttelyn pääteos on askel mielenkiintoiseen suuntaan. Jo parin vuoden ajan Laineen teoksissa on ollut havaittavissa yksityiskohtaisten puiden rantautuminen maiseman keskelle. Nyt puut nousevat pääosaan suurikokoisessa panoraamassa. Vanhassa sanonnassa todetaan, että ei näe metsää puilta: kokonaisuus jää ymmärtämättä, kun keskittyy yksityiskohtiin. Laine vastaa tähän haasteeseen. Hänen metsänsä koostuu yksitellen kuvatuista yksityiskohtaisista puista. Katsoja näkee puut oksien tarkkuudella. Jos vanha sanonta pitäisi paikkansa, emme nyt näkisi lainkaan metsää. Tämä osoittautuu vääräksi olettamaksi, Laineen erilliset kauniit puut muodostavat satumaisen metsän, jonka lomaan haluaisi samoamaan.

Näyttely jakautuu kahteen osaan siten, että varsinaisessa galleriatilassa on esillä vain Laineen omia teoksia. Pienempi Studio pitää sisällään Laineen ja akateemikko Outi Heiskasen yhteisteoksia. Kaksikko on työskennellyt yhdessä vuosikymmeniä päätyen lopulta tekemään myös yhteisiä teoksia. Yhteistöistä on tullut suosittuja ja niitä on ollut esillä muun muassa Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä ja Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Teoksissa Heiskasen herkät hahmot, pensastuulikansa, vaeltavat ja asuvat Laineen maisemissa.

Janne Laine työskentelee erilaisin valokuvapohjaisin metalligrafiikan menetelmin. Hän vedostaa itse vedossarjansa ja tekee usein suurikokoisia uniikkeja teoksia. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä Tampereella oli Tampereen taidemuseossa, jossa nähtiin retrospektiivinen otos hänen tuotannostaan. Laineen teoksia on muun muassa Kiasman, EMMAn ja Eduskunnan kokoelmissa. Laine työskentelee osan vuodesta Islannissa.

Veikko Halmetoja, kuvataidekriitikko

Kommentit pois päältä artikkelissa Janne Laine

Kommentointi on suljettu.