Jani Rättyä

Kätketty ulottuvuus

Maalaamiseni lähtökohtana on abstrakti, joka kuitenkin alkaa haastamaan itsensä abstraktina. Pintaan rakentuu voimakas tilan tuntu, siveltimen vedot muuttuvat olioksi ja yksityiskohdat saavat uusia merkityksiä. Muodot ja sommitelma tiivistyvät ja hajoavat, ikäänkuin etsien merkitystään ja kysyen katsojalta lupaa ilmestyä jonain toisena. Maalauksissani on outoa maisemallisuutta upottavine yksityiskohtineen.

Liikun esittävän ja ei-esittävän maalauksen rajalla, jossa teosta voidaan katsoa rajan kummaltakin puolelta. Minua kiinnostaa tämä mieleen vedetyn rajan ylittävä tapahtuma, jolloin hajanaiset siveltimen vedot muodostavat häilyvän vaikutelman jostakin olevasta. Hetken voi pitää kiinni näystä ja sitten päästää se taas irti värien kaoottiseen rytmiin.

Albert Einstein ymmärsi mielikuvituksen merkityksen: ”Mielikuvitus … on tärkeämpää kuin tieto. Tieto on rajallista. Mielikuvitus ympäröi maailman.” Se mitä tiedämme on mukana taiteellisessa simulaatiossa, mutta avoimena mahdottomalle, tai mahdottomalta tuntuvalle. Mielikuvitus on yksi avain oppimiseen, paranemiseen, kehittymiseen. Taiteeseen on kätketty mahdollisuus, jonka henki tunnistaa ja mielikuvitus kaivaa esiin.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Jani Rättyä

Kommentointi on suljettu.