Ismo Hyvärinen: Totta?

Uusimmissa maalauksissani on usein mukana joko perusrakenteiden kaltaisia elementtejä tai luonnon muokkaamaa maisemaa. Valo ja tila ovat vahvasti läsnä. Sen lisäksi värillä on merkittävä rooli. Voimakkaat vastaparit ovat tyypillisiä maalauksissani. Tumma tarvitsee vierelleen vaalean näyttääkseen vielä tummemmalta. Läpinäkyvä kutsuu naapurikseen umpimielistä paksua ja läpinäkymätöntä. Ohut ja nopea kisailee raskaan ja lähes pysähtyneen kanssa. Kaikki tämä on kuin tasapainoilua Yin- ja Yang-elementtien välillä. Maailma koostuu monesta. Maailma heijastuu monena.

Yksi useista maalauksistani löytyvä vertauskuvallisuus on mahdollisuus jatkuvuudelle. Fyysiset rakenteet muistuttavat usein portteja tai siltoja. Portit ja sillat mahdollistavat etenemisen paikasta toiseen. Sillat toimivat kahden eri maailman yhdistäjinä. Portit ovat tulkittavissa myös siirtymämahdollisuuksina ajan sisällä liikkumiseen. Tai ajassa olemiseen. Ihminen on läsnä passiivisella tavalla; hän on jättänyt jälkeensä jotain ihmistä itseään pysyvämpää.

Maalaamalla koodaan auki ympärilläni olevaa, puen sitä itseni näköisen kielen ympärille. Tavoitteenani on visualisoida kieleni näkyväksi, hioa sitä, kehittää eteenpäin, yksinkertaistaa, vahventaa elementtejä. Tavoitteenani on hahmottaa olemisen rakenteita sekä ympärillä että havaitsemisen ulkopuolella olevasta maailmasta. Ne ovat yrityksiä olla mielekkäällä tavalla olemassa, maailmassa, joka useinkaan ei ole mielekäs. Teokseni ovat kannanottoja tai heijastumia tämän ajan polarisoituneesta maailmasta. Valoa on, mutta rakenteet ovat jylhyydessään raskaita.

Maalaukseni ovat kuin ikkunoita jo koettuun. Samalla ne ovat kuin runon kaltaisia kaihoja siitä, mitä haluaisin kohdata. Ne ovat menemistä kulissien taakse, lähemmäksi paljaampia rakenteita. Teoksissani toistuvat kollektiivisen muistin kerrostumat höystettyinä tämän ajan eksyneellä kylmyydellä. Niissä on läsnä kaipuuta perusrakennelmien pysyvyyteen. Olen havainnut, että mitä enemmän maalaan, sitä vähemmän pyrin kontrolloimaan itseäni. Pyrin tietoisesti saavuttamaan tilan, jossa kaikki kanavani ovat auki, jossa ympärilläni oleva maailma virtaa lävitseni. Kyse on yrityksestä luoda oma tulkintani maailmasta.

Lisätietoja: Ismo Hyvärisen kotisivut

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Ismo Hyvärinen: Totta?

Kommentointi on suljettu.