Hannu Leimu

 

Galleria Mältinrantaan tuomani taidenäyttely ”My Doom World” käsittelee tietokonepelien maailmaa perheenisän silmin. Itse aloitin tietokonepelin Doomin pelaamisen kolmekymppisenä 1990-luvun lopulla. En ollut aiemmin pelannut mitään elektronisia pelejä ja koinkin ne turhana ajanhukkana. Kuitenkin vaimoni veljen pitkään suostuteltua lopulta annoin periksi ja kokeilin pelata Doom II peliä jääden siihen välittömästi koukkuun. Ensimmäinen veto taisi kestää parisen tuntia kainaloiden liotessa hiestä. Räiskintäpelin tietynlainen moraalittomuus tuntui aluksi vähän ahdistavalta, mutta leikkimieliseksi seikkailuksihan se pian muuttui. Maailmat joita en ollut aiemmin kokenut, aukenivat silmieni eteen ja tunnelataus oli huima. Kuin unet olisivat nähtävillä valveilla.

Näyttelyn teoksissa, jotka ovat suurikokoisia öljyvärimaalauksia, vien perheeni arkiset hahmot vaeltelemaan Doom-tyyppiseen maailmaan. En kopioi pelinäkymiä sellaisenaan vaan annan spontaanin luovuuden muovata näkymiä siten, että on kuin olisin nähnyt unta itse pelistä. Arkisten hahmojemme taustalla olevat mielikuvitukselliset näkymät luovat elokuvan tavoin illuusion toisesta todellisuudesta. Olen pyrkinyt teoksissani hiottuun estetiikkaan edesauttaakseni Doomin maailmaan astumista.

Näyttely pohdiskelee mm. mikä on virtuaalimaailmojen vaikutus ihmismieleen. Teknologian kehityksen laukatessa, mitä on meidän tulevaisuudessa odotettavissa? Voivatko virtuaalimaailmat edelleen rapauttaa jo katoavaa yhteisöllisyyttä? Vähentävätkö kovaotteiset pelit mielemme empaattisempaa puolta? Vai tarvitseeko ihmismieli pelien tarjoamaa väkivaltaista käyttäytymistä eräänlaisena varaventtiilinä? Eli onko väkivaltainen käytös vain yksinkertaisesti meille evoluution muokkaama selviytymismekanismi, kuten vaikkapa soidinkamppailu eläimillä?

Teokset heijastelevat oman eletyn elämän tuntoja myös. Taidemaailman kovuus ja maailman empatian vähyys nostavat tiimihengen pintaan. Perhe pitää yhtä kovissa paikoissa ja toistemme tuella vastataan haasteisiin. Toisinaan tuntuu, että maailman turvattomuus on niin kovin lähellä pelien maailmaa.

TERVETULOA TAITEILIJATAPAAMISEEN tiistaina 25.7. klo 15-16, jolloin Hannu Leimu on paikalla Galleriassa. Näyttely sulkeutuu sen jälkeen poikkeuksellisesti jo klo 16.

Kommentit pois päältä artikkelissa Hannu Leimu

Kommentointi on suljettu.