Kaisu Häkkänen: Mad Johnson was here

Kaisu Häkkänen: Mad Johnson was here

Työskentelen  linssittömillä neulanreikäkameroilla ja käyttämäni kamerat ovat yksinkertaisia pahvi- ja puulaatikoita. Negatiivina käytän hopeagelatiinipaperia. Työskentely on hidasta ja valmis kuva vähäisellä kontrollilla syntynyt – laitesidonnaisessa ja nopeatempoisessa nyky-yhteiskunnassa neulanreikäkameralla kuvaaminen onkin kuin oleilua toisenlaisessa todellisuudessa. Kamera pelkistää kohdetta eikä tallenna mitään toiminnallista, mutta toisaalta teosteni merkitys syntyykin pitkälti siitä, mitä on jäänyt pois. Neulanreikäkameran särkynyt ja rosoinen jälki antaa paljon tilaa tunteelle ja mielikuville, ja se on sisintä koskettava.

Pyrin näyttämään kuvissani sen, mitä näen omalla rumankauniilla tavallani. Kuvaan usein autioituvia maisemia ja kaupunginosia, omanlaatuisia tai tyhjilleen jääneitä rakennuksia, erillään olemista ja sivullisuutta. Tällaisissa paikoissa minulle on usein merkityksellisintä kaikki se, mikä ei ole enää läsnä. Paikat ovat myös mielenkiintoisia muotokuvia eletystä elämästä ja vaikka ihminen on jo poissa, hänen äänensä kuuluu.

MAD JOHNSON WAS HERE

Työskentelin vadsølaisessa taiteilijaresidenssi Lyset i Varangerissa ensimmäisen kerran kesällä 2012. Aloitin residenssijaksolla kuvamaan sarjaa Mad Johnson was here. Sarja sai alkunsa luettuani kadun nimen väärin: Mads Johnsens gatesta tuli Mad Johnsonin katu. Siitä lähtien mies nimeltä Mad Johnson on johdatellut minua pitkin Pohjoiskalottia ja kauemmaksin. Olen kuvannut sarjaa eri puolilla Varangin niemimaata vuosina 2012-13 ja kesällä 2014 Huippuvuorilla Grumantissa ja Barentsburkissa. Tänä kesänä vietin toisen residenssijakson Vadsøssa ja kuvasin sarjan loppuun.

Itselleni sarja tekeminen merkitsi sellaisen ihmisen luo hakeutumista, jota ei ehkä koskaan ollutkaan. Mutta toisaalta, kuvissa on monta tarinaa ja katsoja voi itse päättää näkemästään. Sarjan kuvat ovat 120 x 90 cm, alumiinikomposiitti-levylle pohjustettuja pigmenttimustevedoksia.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Kaisu Häkkänen: Mad Johnson was here

Kommentointi on suljettu.