Erika Adamsson

Senioreita ja ikämiehiä I

Tutkin uusimmissa maalauksissani suurten ikäluokkien miehiä erilaisissa tilanteissa. Lähtökohtina olen käyttänyt itseäni visuaalisesti inspiroivia kuvia sodanjälkeisen sukupolven miehistä. Miesten kasvojen ilmeitä, piirteitä ja asentoja tarkastelemalla olen rakentanut tarinaa ja luonut ihmistyyppejä. Esimerkiksi maalauskokonaisuudessa Veljekset 2014 teos koostuu kahden veljeksen tämän hetkisistä ja lapsuuden ajan muotokuvista. Piirteiden, ilmeiden ja maalausjäljen variaatiot rakentavat assosiaatioita erilaisiin luonteisiin ja jopa elämänkulkuun. Maalausjälki voi olla kertova ja paljastava.

Millaisena taiteilija vanhempiensa ikäpolven miesten arjen kuvaa? Teokset kuljettavat hirvipeijaisiin ja eläkekahveille, seuraavat sivusta miesjoukon tuttavallista äänettömyyttä ja keskeyttävät tuvassa tupakoivat miehet. Arkitematiikka ei silti rajaudu vain kuva-aiheeseen vaan kytkeytyy myös esitystapaan. Teokset pohjautuvat valokuviin, joiden muodot taiteilija muuntaa maalauksen kielelle. Arkisesta valokuvadokumentaatiosta maalauksiin tarttuu tilannekuvan estetiikka – satunnaisia otoksia, keskittämättömiä sommitelmia ja ohikiitäviä hetkiä.

Adamssonin maalaukset palautuvat yhä uudelleen representaation, havaitsemisen ja tulkinnan kysymyksiin. Ne tutkivat kuvakulttuureita, leikittelevät lajityypeillä ja sormeilevat kuvauskonventioita. Suuret ikäluokat -maalaussarjan (2014) otokset sotien jälkeen syntyneiden menneistä elämänkuluista on poimittu vanhoista mustavalkokuvista. Abstrahoituina arkinäkymät etääntyvät unenomaisiksi, muistikuvamaiseksi, tavoittamattomaksi. Vaiettuja sanoja, katkelmallisia kuvaelmia, arjen absurdia teatteria.” 

(Riikka Niemelä, nykytaiteen tutkija, julkaisusta Erika Adamsson: Senioreita ja ikämiehiä, 2014)

http//www-erika-adamsson.com

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Erika Adamsson

Kommentointi on suljettu.