Daniel Nagy

Daniel Nagy (s. 1981) on Romanian Transilvaniasta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka on asunut Oulussa vuodesta 2006. Hän on opiskellut maalaustaidetta Taiteen ja muotoilun yliopistossa Cluj-Napocassa ja valmistunut sieltä maisteriksi. Aikaisemmin hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin kotimaassaan Romaniassa. Studio Mältinrannan näyttely on hänen toinen yksityisnäyttelynsä Suomessa.

Näyttelyn teokset ovat osa Nagyn laajempaa projektia, jossa hän kuvaa ammatinharjoittajia keskiajalta nykypäivään – heidän asennettaan työhönsä eri aikoina erilaisissa kulttuuriympäristöissä sekä työn luonteen ja työntekijän roolin ja hänen taitojensa merkityksen muuttumista historian kulun myötä. Keskeisessä roolissa ovat marginaaliammattien harjoittajat sekä yleisempien ammattien harjoittajien marginaaliset tehtävät. Teemana on muunmuassa se, miten ihminen saavuttaa asemansa eri aikakausina riippuen hänen sosiaalisesta statuksestaan, henkilökohtaisista avuistaan, vilpittömyydestään tai kyvystään huijata ja laskelmoida.

Näyttelyn teoksissa Nagy kuvaa esimerkiksi taikatemppuja eri merkitysten tasolla. Viihdyttämisen lisäksi läsnä ovat muunmuassa uskonto ja kuolema. Temppujen taika on väljehtynyt ihmisten tiedon myötä: illuusio ja ilmiöt yleensä ovat aina selitettävissä tai ainakin ne pyritään selittämään. Näyttelyn muotokuvissa on kuvattu merkittäviä edesmenneitä henkilöitä. Edustettuina ovat mm. arkkitehti, taitelilija, säveltäjä, tiedemies ja poliitikko, jotka on kuvattu anonyymeinä uuden identiteetin saaneina hahmoina, esimerkiksi klovnina tai likinäköisenä virkamiehenä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Daniel Nagy

Kommentointi on suljettu.