Anna Aho

BENEATH THE SURFACE

Olen jo jonkin aikaa maalannut läpinäkyvälle materiaalille, enimmäkseen muovilevylle. Olen kiinnostunut läpinäkyvän materiaalin mahdollisuuksista. Muovilevyn molemmille puolille voi maalata, levyjä voi laittaa useamman päällekkäin lisäten näin kolmiulotteista vaikutelmaa, lisäksi sille voi pursottaa, kaivertaa ym. Valo ja varjot vaikuttavat maalaukseen konkreettisesti. Pinta on heijastava, joten sitäkin voi käyttää hyödyksi.

Näyttelyn teokset on maalattu akryylimaalein läpinäkyvälle muovilevylle jättäen osan levystä maalaamatta. Levyn toiselle puolelle on kaiverrettu ja liimalla valuttamalla ja maalaamalla aikaan saatuja kuvia, jotka eivät juuri näy maalauksen ollessa ripustettuna vaalealle seinälle, mutta tulevat näkyviin varjoina teoksen ollessa valaistu. Maalausjälki on melko pikkutarkkaa, mutta vastapainona kaivertamalla aikaan saatu ohut viiva on luonnosmaisen rentoa.

Minua kiinnostaa ihmisen sisäinen maailma, varsinkin muutos ja siihen pyrkiminen, sekä samalla myös lamaantuminen, jumissa olemisen tunne. Ihminen kaipaa muutosta. Usein valitetaan henkilökohtaisista asioista, esim. painan liikaa, liikun liian vähän, työpaikka on huono, suhde ei tyydytä, mutta myös isommista, kaikkia koskevista asioista, kuten valtion asiat ovat huonosti, ilmastonmuutos pelottaa, käyttääkö ihminen kaikki luonnonvarat loppuun. Halutaan, että asioihin tulee muutos, mutta ei kuitenkaan tehdä mitään asian eteen. Vaikka muutosta halutaan, jokin ihmisen sisällä monesti kuitenkin vastustaa muutosta. Ehkä se koetaan liian vaikeaksi, tuttu onkin turvallisempaa, pitäisi nähdä liikaa vaivaa, ei ole oikeita keinoja, jokin menneisyydessä, esim. aiemmat epäonnistumiset estävät muutokseen pyrkimisen. Vai mahtaako kyseessä olla sittenkin fysiikan liikkeen jatkuvuuden laki?

Teosten varjot symboloivat minulle useimmiten ihmisen sisäisiä asioita, traumoja, esteitä, salaisuuksia joita ei haluta näyttää muille. Osassa teoksista varjot tällä kertaa merkitsevät muutakin. Teokset voivat olla hyvinkin erilaisia, kun ne nähdään ilman varjoja ja varjojen kanssa. Teoksen koko merkitys tai sisältö voivat muuttua. Kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää. Varjot paljastavat mitä pinnan alla kytee.

Kommentit pois päältä artikkelissa Anna Aho

Kommentointi on suljettu.