Tiina Poutasen Elämänlähde Tampere-talon Talvipuutarhassa

Tampereen Taiteilijaseuran stipendinäyttely,  Tiina Poutasen Elämänlähde, on esillä Tampere-talon Talvipuutarhassa 11.-24.9.2018.

Elämänlähde on entisaikain parantavavetinen lähde, nykyinen pikkurutakko Vuohenojalla Hervannan valtaväylän kupeessa (aivan liki kotiani) Tampereella. Se on myös osa Lähdesuoja-nimistä teoskokonaisuutta (Kultajärvi, Kuninkaanlähde, Raatokarvarin huvila ja Elämänlähde), jota olen tehnyt vuoden verran ja jatkan yhä.

Lähdesuoja on monimerkityksellinen asia: se pitää sisällään niin todelliset lähteet ja niiden herkän ekosysteemin suojelun kuin arkaluontoisten tietojen lähdesuojan, ja naiivisti, ne sisäiset tai ulkomaailmalliset lähteet, joista ideat ja näyt kumpuavat, lähde kaipaa suojaa.

Lähdesuoja määritellään Suomessa seuraavasti: Yleisön saataville toimitetun viestin laatijalla sekä julkaisijalla ja ohjelmatoiminnan harjoittajalla on oikeus olla ilmaisematta, kuka (tai mikä) on antanut viestin sisältämät tiedot. Julkaisijalla ja ohjelmatoiminnan harjoittajalla on lisäksi oikeus olla ilmaisematta viestin laatijan henkilöllisyyttä.

Luonnonvaraisten lähteiden määrä on vähentynyt rajusti viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana. Lajisto on yksipuolistunut tai muuttunut luonnontilaltaan heikentyneissä lähteissä ja puroissa. Osa uhanalaisimmista lajeista on hävinnyt.

Äitini on yli seitsemänkymmenen, hän muistaa vesiliskojen värikirjon, jollaista en itse ole koskaan nähnyt.

Vaikka lähteiden kunto on dramaattisesti heikentynyt, toivoa silti on. Muutaman vuosikymmenen kuluessa lähteet saattavat toipua ainakin osittain itsestään, jos niitä ei peukaloida lisää. Siksi onkin tärkeää säästää ja suojella luonnontilaisten lähteiden lisäksi myös muuttuneita, mutta tyypillistä lajistoa ja ominaispiirteitä säilyttäneitä lähteitä kuten Vuohenojan rotkon Elämänlähde.

Näyttely on avoinna yleisölle Tampere-talon avoinnaoloaikoina.