Kierrätellen

Tampereen Taiteilijaseura ja Tampereen seurakuntien varhaiskasvatus toteuttavat yhteistyössä jo toisen kerran lapsille suunnatun taidehankkeen seurakunnan lasten toiminnan yhteydessä. Yhteistyökumppaniksi on saatu Postimuseo. Hanke toteutetaan Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Kierrätellen

Pispalan kirkko
Pispalan valtatie 16
17.9 .-29.9.2013

Tesoman kirkko
Tesomankuja 11
1.10.-13.10.2013

Lielahden kirkko
Ollinojankatu 2
15.10.-27.10.2013

Näyttelyt ovat avoinna seurakunnan toiminnan mukaisesti.

Luomakunta, kestävä kehitys ja kierrätys

ovat keskeisinä teemoina Tampereen seurakuntien lasten toiminnassa syksyllä 2013. Harjun seurakunnan toimipisteissä kierrätetään syksyllä 2013 pienimuotoista Kierrätellen-näyttelyä ja toteutetaan sen teemoihin liittyviä työpajoja.

Näyttelyyn on otettu mukaan teemoiltaan luomakuntaan liittyviä teoksia: luontoa, eläimiä, lintuja ja ihmisiäkin. Teokset ovat kooltaan pieniä – ne kulkevat paikasta toiseen vaikka kassissa. Postimuseosta lainataan näyttelyyn swappaus-vihkosia, ja taideteoksia tulee kahdelta taiteilijalta. Näyttelyn on kuratoinut Soila Kaipiainen.

Kierrätysteema tulee mukaan paitsi teosten materiaaleissa, myös postitaiteen ja swappauksen tavassa kierrättää taideteoksia tekijältä toiselle. Myös aiheen tasolla lähestytään kierrätysteemaa. Minna Soraluoma hakee kuva-aiheitaan tämän ajan elintarvikepakkauksista, kun Sanni Sepän lintukuvien aiheet ovat ensimmäisen kerran nähneet päivänvalon jo von Wrightien ja kumppaneiden lintukuvissa aikaa sitten.

Työpajoissa käytetään kierrätysmateriaaleja ja laitetaan taideteokset kiertämään seurakunnan lähetystyöntekijöiden avustuksella maapallon toiselle puolelle ja takaisin. Postitaiteen idean mukaisesti – saatuun postiin on vastattava.

Swappailu on harrastus, jossa vaihdetaan erilaisia kuva- tai sanataideteoksiksi koristeltuja vihkoja – swappeja – postin välityksellä. Koristeltava vihko kiertää usean vastaanottajan kautta, jolloin vihkon sisältö rakentuu vähitellen, jokaisen osallistujan toimesta. Swappailu -termi pohjaa englanninkieliseen vaihtamista tarkoittavaan verbiin ”to swap”. Termi kuvaa hyvin harrastuksen vaihtoon pohjaavaa toimintaa, mutta swappailuun liittyy vihkojen vaihdon lisäksi myös paljon muuta.