Milja-Liina Moilanen / Siiri Haarla

Galleria Mältinranta:

Milja-Liina Moilasen näyttely BLACK CRYDAY kuvaa nykyihmisen elämää urbaanissa viidakossa, autioituvassa kauppakeskuksessa, jonka värikkäimpinä kukkasina toimivat mainokset ja kauneimman iltaruskon tarjoaa kaukaisuudessa kytevä maastopalo. Tosi-tv tarjoaa elämisen mallin ja eettisen koodiston, eikä kenenkään tarvitse murehtia tulevaisuudesta sillä sitä ei ole. Tervetuloa 2020-luvun suurimpaan alennusmyyntiin, jossa kaikki on kaupan!

BLACK CRYDAY koostuu Milja-Liina Moilasen vuosien 2017-2020 aikana valmistuneista teoksista, joiden kantavana teemana on yksilön rooli nyky-yhteiskunnassa. Tila on terraario lähitulevaisuudesta, jossa saamme kokea totaalisen kaupallisen tilan videoinstallaatioiden ja äänimaailman kautta.

High-Rise-installaatio (2020) on mukaelma J.G. Ballardin vuonna 1975 julkaistusta samannimisestä romaanista, joka kuvaa luokkayhteiskunnan rakennetta dystooppisella tavalla. Täyden palvelun tornitalot ja alati kasvavat tuloerot ovat jo arkipäivää Suomessakin. Onko Ballardin dystooppinen kuvaus käynyt toteen? Mältinrannassa nähtävä teos koostuu tornitaloa mukailevasta veistoksesta, äänimaailmasta sekä kymmenistä Moilasen vuosien 2017-2019 aikana ottamista valokuvaveistoksista.

Installaation ympärillä on mahdollista kokea kaupallisen tilan riemut työntämällä ostoskärryjä ja eläytyä shoppailun ytimeen Eat Dirt (2019) lyhytelokuvan parissa. Teos kommentoi ihmisten hallintatapaa lähitulevaisuudessa ja ottaa kantaa tosi-tv:n tarjoamaan naiskuvaan. Teoksen lähtökohtana toimi viime vuosien työvoimapolitiikka sekä Olet mitä syöt -realityohjelma.

Gallerian takatilassa nähdään taiteilija Jirka Silanderin kanssa yhteistyössä toteutettu lyhytelokuva Paholaisen Viulu (2017), jossa nähdään palanen tulevaisuuden maaseutua. Yksinäisyys ja autioituvan maaseudun melankolia tulee esiin teoksessa, jossa henkilö joutuu kohtaamaan rakkauden jälkeisen elämän.

Milja-Liina Moilanen (s.1989) asuu ja työskentelee Turussa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-ajan osastolta. Moilanen työskentelee videon ja installaatioiden parissa mutta flirttailee aika-ajoin myös muiden medioiden parissa. Hänen teosten teemoissa toistuvat arkipäivän ongelmat ja valtasuhteet. Moilasen teoksia on ollut esillä Suomessa sekä ulkomailla ja ne ovat saaneet laajaa mediahuomiota. Hänen töitään on ollut nähtävissä mm. Nuoret2019-näyttelyssä Helsingin Taidehallilla. Moilanen valittiin Turun Taiteilijaseuran vuoden 2019 taiteilijaksi. Työskentelyä on tukenut Varsinais-Suomen Taike ja Varsinais-Suomen SKR.

Tiedotepaketti Moilasen Eat Dirt -lyhytelokuvasta löytyy: http://eatdirt.miljamoilanen.fi/.

Information in English

miljamoilanen.fi

Studio Mältinranta:

Siiri Haarlan näyttely Tekoja ja kärsimyksiä koostuu vuosina 2019 ja 2020 valmistuneista öljyvärimaalauksista. Teokset kuvaavat ihmisiä tämän päivän tragedioiden keskellä, samalla niissä on kuitenkin myös ajaton ulottuvuus. Maalauksissa yksi voi olla kahta. Taiteilijan ruumis kantaa mukanaan kokemuksiaan ja näkemäänsä. Nähty on jättänyt jälkensä, ja jäljet puhuvat maalauksissa. Koko maailma suodattuu vahinkoina ja tuhoina verkkokalvolta maalauskankaalle, ei haltuun otettuna kokonaisuutena, vaan palasina…

Johann Wolfgang von Goethe kirjoittaa Väriopissaan, että värit ovat valon tekoja ja kärsimyksiä. Goethe ymmärsi kokeidensa kautta värin näkemisen subjektiivisuuden. Kokemus väristä syntyy ja mahdollistuu vain havaitsevat silmän kautta. Valo synnyttää ilmiön ollen samanaikaisesti tekijä ja teon kohde.

Kärsimys ei ole ylevää tai kaunista, mutta kauneus tekee kipeää. Se muistuttaa ohimenevyydestä, arvosta ja suhteellisuudesta. Kauneimmat asiat jättävät jälkiä ihmiseen, kuten rakkaus, synnytys tai elämä, ja ihminen yrittää jättää jälkensä maailmaan, rakentamalla jotain kaunista, kaiketi siitä asti kun ihmiset keksivät kauneuden idean.

Siiri Haarla (1986) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Haarlan maalaukset kuvaavat ihmisten jokapäiväisiä ja ikuisia ongelmia ja iloja samalla uudistaen maalauksen kieltä. Siiri Haarlan viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet La Primavera Tm-galleriassa(2018) ja Ich bin Siiri Haarla galleria Huudossa (2017). Hän valmistui Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta 2011. Haarlan teoksia on ollut esillä myös mm. Mäntän kuvataideviikoilla ja Nuoret 2019-näyttelyssä taidehallissa, ja niitä on mm. Kansallisgallerian, Emo-säätiön ja useissa yksityisissä kokoelmissa. Näyttelyn valmistumista on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Paolon säätiö ja Taiteen keskustoimikunta.