Veera Kulju: Naku

Hauras metsä

Veera Kulju tunnetaan parhaiten popcorn-aiheisista keramiikkaveistoksista. Yksittäisten teosten ohella popcornteema on monista osista rakentuva kokonaisuus, jonka osat eroavat pienin variaatioin toisistaan. Teossarja sisältää käsitteellistä leikittelyä, joka perustuu dikotomioihin. Popcornveistoksissa kohtaavat ylevä ja banaali, herkkä ja vahva, kevyt ja raskas.

Popcorn on populaarikulttuurissa vahvasti elokuviin, lastenkutsuihin ja telkkarin äärellä syöpöttelyyn liitettävä herkku. Se toimii metaforana ulkopuolisuudesta. Popcornia syödään, kun tapahtumia seurataan sivusta.

Huokoinen popcorn sukeltaa keramiikkamassaan, se palaa polton yhteydessä ja tästä huolimatta sen muoto säilyy. Tämä on kuin taikuutta. Lopputulos on mysteeri, ihmeellinen materiaalileikki, jota katsoo epäuskoisesti. Kuljun teoksien popcorn on popcornin hahmo, joka on todellisuudessa materiaalina arvokasta. Erityisen hieno rinnastus syntyy, kun popcornveistokset on tehty kovasta ja hohtavan valkoisesta luuposliinista.

Kulju työskentelee tekstiilin, keramiikan ja videoiden parissa. Hän valitsee välineen sisällöllisistä lähtökohdista, ja usein eri materiaalit yhdistyvät samassa teoksessa. Video on osa installointia ja pieniä valettuja keramiikkaveistoksia on kudottu tekstiilin sekaan. Hän itse kertoo työstäneensä keraamisten kappaleiden kudottavuutta. Tämän myötä hän on käyttänyt keramiikan mahdollistamaa ääntä osana tekstiiliteosta.

Metsään linkittyvät äänet nousevat melkein pääosaan videoinstallaatiossa, jossa tanssija pukeutuu veistosmaiseen tekstiiliteokseen. Liikkeen myötä teos herää eloon sekä visuaalisena objektina että soittimen kaltaisena kehon liikkeisiin reagoivana shamaaniasuna. Sen voi nähdä myös jättimäisenä koruna, kehollisena asusteena, joka edellyttää kantajaa ollakseen valmis. Tanssillinen teos on eräänlainen avain Kuljun koko tuotantoon. Se perustuu, kuten tanssi usein, voiman ja herkkyyden väliseen tasapainoon.

Kuljun erilaiset visuaaliset maailmat yhdistyvät temaattisesti toisiinsa. Kulju rakentaa kokonaisuuden hahmoterapian teorian varaan ja hyödyntää sen lähtökohtia rohkeasti. Tämä on johdattanut hänet pohtimaan ikuisen metsän käsitettä. Hän on rakentanut savesta pieniä korumaisia kappaleita, joita punomalla ja yhdistelemällä hän on koonnut installaatioita, joissa pääosaan nousee runsas hauraus ja sen luoma iättömyyden ja ajattomuuden tunnelma.

Tähän samaan maailmaan liittyvät Kuljun peiliteemaiset reliefit. Seinälle ripustettavat satumaiset teokset voisivat olla Lumikin äitipuolen pukuhuoneesta. Todellisuudessa ne eivät peilaa vaan pikemmin imevät valon itseensä. Ne on rakennettu samanlaisista pienistä käsin muovailluista kappaleista kuin metsäinstallaatio, mutta nyt kappaleet ovat kiinteästi yhdessä muodostaen ehyen veistoksen.

Veera Kuljun näyttelyn nimi on Naku, se viittaa paljaana olemiseen, eräänlaiseen työskentelyn suoraviivaisuuteen. Vaikka teoksissa on materiaalin kautta syntyviä käsitteellisiä tasoja, on pyrkimys silti siihen, että niiden katsominen olisi fyysisesti kokemuksellista. Kulju onnistuu välittämän teostensa materiaalisuuden ja muotokielen kautta sen, miltä ne tuntuvat. Matan ja kiiltävän, terävän ja sileän, lämpimän ja kylmän erot voi tuntea sormenpäissään, vaikka teoksia vain katsoo.

Veikko Halmetoja

Veera Kulju (s. 1975) on kuvataiteilija, joka on valmistunut Aalto yliopistosta 2010. Hän työskentelee Arabian Taideosastolla vierailevana taiteilijana Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahalla. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä nähtiin keväällä Helsingissä ARTag Galleryssa. www.veerakulju.com

Vimeo-linkki teaseriin Veera Kuljun videoteoksesta Sounds of Silence: https://vimeo.com/222676162

kuvaaja: Ananya Tanttu
tanssija: Satu Halttunen

Kommentit pois päältä artikkelissa Veera Kulju: Naku

Kommentointi on suljettu.