Tuomas Korkalo

Tutustu näyttelyyn myös täältä: KATALOGI

TUOMAS KORKALO: 14.0

Näyttelyäni varten olen tutustunut Neuvostoliiton avantgarde-ajan maalauksiin ja veistoksiin, joista olen valinnut teosteni lähtökohdaksi itseäni eniten liikuttaneita taiteilijoita ja yksittäisiä teoksia. Abstraktissa ja minimalistisessa taiteessa minua kiinnostaa sen pelkistetty luonne. Perusmuotoja varioimalla ja sommittelemalla voi saada aikaan aina uusia liikkeen ja jännitteen vaikutelmia.

Näyttelyni nimi viittaa Petrogradissa (nyk. Pietari) Nadezda Dobyzinan taidesalongissa vuosien 1915-16 vaihteessa esillä olleeseen Viimeiseen futurististen maalausten näyttelyyn 0,10. Oman näyttelyni numero ei ole ollenkaan niin kryptinen kuin esikuvansa, vaan ilmaisee järjestystä; kyseessä on neljästoista yksityisnäyttelyni. Nolla-kymmenen -näyttelyssä Kazimir Malevitš ripusti Mustan neliönsä ikonimaisesti galleriatilan nurkkaan. Oman näyttelyni ripustuksessa olen halunnut mukailla Malevitšin ratkaisuja hyödyntäen Studion korkeaa tilaa.

Tuomas Korkalo (s. 1978) asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Hän käyttää taiteessaan monia eri medioita piirtämisestä ja maalauksesta installaatioihin sekä ympäristötaiteen menetelmiin. Oppiminen, matkustaminen ja vuorovaikutus ovat hänen työskentelyssään ominaista. Korkalo on osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 2000 alkaen. Hän pohtii taiteessaan usein värin ja valon ominaisuuksia suhteessa tilaan, sekä kuvataiteen teorian matemaattisia lainalaisuuksia suhteessa taiteen kaoottisen maailmaan. Korkalo on Taidemaalariliiton ja Lapin taiteilijaseuran jäsen ja hänen teoksiaan löytyy muun muassa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta Rovaniemen taidemuseolta, Aineen taidemuseon, Pärnun nykytaiteen museon ja Karjalan tasavallan taidemuseon kokoelmasta Petroskoista Venäjältä.

Näyttelyä ovat tukeneet: TAIKE Visuaalisten taiteiden toimikunta, Majaoja Säätiö sekä Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto. Tiedustelut: Tuomas Korkalo, 044-5358744.

Kommentit pois päältä artikkelissa Tuomas Korkalo