Taiteilija vailla nimeä, Tampereen Taiteilijaseuran kesänäyttely

Tampereen Taiteilijaseuran tämän vuotisessa kesänäyttelyssä teokset esitellään pelkästään teosnimillä. Taidetta voi katsella ilman, että tieto taiteilijasta vaikuttaa kokemukseen, sillä tekijät pysyvät salassa näyttelyn loppuun saakka.

Näyttelyn teokset tarjottiin ja valittiin ilman tekijän nimeä. Osa teoksista oli tuttuja ja aiemmin esillä olleita, mutta joukossa oli paljon sellaisia, joiden tekijästä valitsijoilla ei ollut mitään käsitystä. Näyttelyyn otettiin mukaan 42 teosta 22 taiteilijalta.

Yksi valintaryhmän, näyttelytoimikunnan, jäsen kertoo näyttelyn taustoista:

Ajatus nimettömien taiteilijoiden näyttelystä oli aluksi pelkkä heitto. Myöhemmin ideasta kuitenkin innostuttiin. Innostusta riitti myös taiteilijoilla. Ehkä jotkut ottivat tämän mahdollisuutena tarjota muuta kuin yleensä.

Vaikka aihepiiri oli vapaa, punainen lanka erottui runsaudesta. Esille nousee henkilökohtaisuus ja intiimiys. Laajojen yhteiskunnallisten teemojen rinnalla käsitellään lähellä olevia asioita ja omakohtaista kokemusta. Henkilökohtaisuus näkyy muun muassa näyttelyn ekspressionistisissa maisemamaalauksissa.

Henkilökohtaisuuden ohella merkille pantavaa on vahva figuratiivisuus. Esimerkiksi ihmishahmoja kuvaavia maalauksia on runsaasti. Esiin nousi myös erittäin realistinen, lähellä valokuvaa oleva maalaus. Monissa maalauksissa valokuva onkin ollut lähtökohtana.

Tervetuloa näyttelyn päättäjäisiin tiistaina 8.7. klo 16-18, jossa tekijät paljastetaan. Moni näyttelyyn osallistuva taiteilija on myös paikalla. Päättäjäisohjelmana loihditaan esiin Dark Reindeer, kolmen tekijänsä – Lahtinen, Ahonen, Seppä – ääni- ja kuvakollaasi, jossa jokainen esitys on oma, itsenäinen teoksensa. Lähtökohtana on ajan, tilan ja rytmin satunnainen sekoittuminen, jotka yhdistyessään alkavat muodostaa audiovisuaalisia kokonaisuuksia. Teosta ei harjoitella etukäteen, vaan se nostetaan esiin tyhjyydestä ja lasketaan takaisin esityksen päättyessä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Taiteilija vailla nimeä, Tampereen Taiteilijaseuran kesänäyttely