Sampsa Indrén

LINTUVAARA

Kuvien tuottajana pyrin näyttämään kädentaitoa ja sitä kautta luomaan mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka toivon mukaan saa katsojan viipymään kuvan äärellä ja siten antaa aikaa rakentaa tulkintoja. Jotta itse sytyn kuvan tekoon, on aihion oltava jollain tavalla minulle visuaalisesti haastava ja mielenkiintoinen. Tämän näyttelyn lähtökohtana on ollut linnut. Linnut ovat vaikeita piirtää ja sisältävät valtavan määrän kuvallisesti kiihottavia yksityiskohtia, anatomisia kummallisuuksia ja herkullisia haasteita. Linnut ovat eräänlaisia luonnon omia lentäviä metaforia.

Työstäessäni yksityiskohtaisia teoksiani ne alkavat usein muodostaa omaa konseptuaalista maailmaansa. Linnuistani tuli yhdeltä tulkintakantilta katsottuna ”Muista kuolevaisuutesi kuvia”. Taiteen yksi tehtävä voisi olla muistutella meitä kuolevaisuudestamme. Jos ajatellaan kuolemaa, hälvenee kuoleman pelko. Kun kuolemaa ei pelätä, ymmärretään kuoleman potentiaali elämää rikastuttajana. Kuolema antaa elämälle rajat ja tekee elämän siten näkyväksi. Kuolema mahdollistaa intohimon ja rakkauden. Kuolemanpelko ajaa keinotekoisuuteen ja ikuisen nuoruuden palvontaan, joka pahimmillaan on tylsää ja hajutonta.

Näyttelyn työt on toteutettu lyijykynällä, hiilellä, liidulla, musteella ja terällä paperille. Osan raadoista löysin ulkoluodoilta, osan tienvarsilta. Jotkut kuvista olen luonnostellut luodoilla valmiiksi, osa on mallista piirretty työhuoneellani. Työhuonetyöskentely on tarkempaa, mutta hajuhaittojen takia välillä aika tukalaa.

Sampsa Indrén on kouluttautunut taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston Kuvataiteen linjalta. Indrén on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana useiden vuosien ajan taidemaalauksen parissa, pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla, osallistunut lukuisiin kuratoituihin ryhmänäyttelyihin ja jyrytettyihin kutsunäyttelyihin sekä vetänyt monia maalauksen työpajoja ja opettanut kuvataidetta erilaisille ryhmille. Indrén kuuluu taiteilija osuuskunta Toolboxiin, Taidemaalariliittoon, Porvoon Taiteilijaseuraan, Porvoon Taideyhdistykseen ja on toiminut kulttuuriyhdistys Oorailin hallituksen jäsenenä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Sampsa Indrén