Rokokoosta realismiin -luentokurssi

Yhteensä 10 h / 39 €. Kulttuuritalo Laikun luentosali torstaisin klo 17-18.30. Luennoitsija Anne Paldanius. HUOM: Ei tuntia 26.3.

to 27.2. Rokokoo Ranskassa. 1700-luvulla kuvataide, arkkitehtuuri ja sisustustaide ottivat suunnan kohti barokkiklassismia intiimimpää ja orgaanisempaa ilmaisua, syntyi rokokoon siro ja kepeä tyyli: Antoine Watteau, Francois Boucher ja Jean-Honoré Fragonard. He maalasivat allegorisia alastonkuvia, antiikin mytologia-aiheita, pastoraali- ja laatukuvia sekä idyllisiä maisemakuvia. Jean-Baptiste-Siméon Chardin puolestaan maalasi asetelmia arkiesineistä sekä herkän rauhallisia genrekuvia porvarilliselämästä ja työtä tekevistä ihmisistä.

to 5.3. Rokokoo Italiassa; taide ja arkkitehtuuri 1700-luvun Englannissa.  Giambattista Tiepolo edustaa rokokoota Italiassa. Venetsialaiset maalarit Canaletto ja Francesco Guardi olivat merkittäviä maisemamaalauksen kehittymisen kannalta. Englannin 1700-luku, Yrjöjen aikakausi, tunnetaan arkkitehtuuristaan (mm. Robert Adam ja John Nash) sekä sisustustaiteestaan, mutta myös maalaustaiteessa oli merkittäviä taiteilijoita: William Hogarth, Allan Ramsey, Joshua Reynolds ja Thomas Gainsborough.

to 12.3. Uusklassismi kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa. Uusklassismi (arkkitehtuurissa eri painotuksia, mm. pompeijilainen tyyli, empiretyyli, Englannissa Greek Revival, Venäjällä palladiolainen tyyli) oli vallalla 1750-1840. Kuvanveiston johtava taiteilija oli italialainen Antonio Canova, maalaustaiteessa Jacques-Louis David. Klassismin viimeinen edustaja oli Jean Auguste Dominique Ingres.

to 19.3. Romantiikka 1800-luvun kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa. 1800-luvun taide oli ismien aikaa: kertoo hämmennyksestä, kuinka suhtautua alituiseen muutokseen ja rationalisoida sitä. Espanjassa Francisco Goya, Englannissa maisemamaalarit John Constable ja William Turner. Saksassa tunnettiin kaipuuta oman maan kunniakkaaseen menneisyyteen: Nazareenit ja Caspar David Friedrich.

to 2.4. Romantiikasta realismiin kuvataiteessa. Ranskalaisessa romantiikassa taiteilijat korostivat intensiivisiä tunne-elämyksiä ja eksotiikkaa: Théodore Géricault ja Eugène Delacroix. 1800-luvun puolivälissä taide alkoi tutkia ja kuvata todellisuutta. Englannissa James Abbot McNeill Whistler ja Ford Madox Brown. Prerafaeliitat saivat inspiraationsa romanttisesta kirjallisuudesta ja keskiajan maailmasta. Ranskassa hyökättiin akateemisuutta vastaan: sen sijaan kuvattiin ihmisiä arkiaskareissaan; ulkoilmamaalaus:  Gustave Courbet, Barbizonin koulukunta, Jean Baptiste Camille Corot ja Edouard Manet.

Ilmoittaudu tälle kurssille

Kommentit pois päältä artikkelissa Rokokoosta realismiin -luentokurssi

Kommentointi on suljettu.