Pro Litografia ry.

KIVI-PAPERI-VEDOS

Näyttelyn nimi ja idea esitellä laajemmin litografiaa syntyi yhdistyksen 2017 julkaistun suomalaista litografiaa käsittelevän samannimisen kirjahankeen pohjalta. Julkaisun Kivi paperi vedos – Litografia Suomessa on toimittanut Ateneumin taidemuseon erikoistutkija, FT Erkki Anttonen, joka laajassa artikkelissaan tuo esiin litografiaa osana suomalaista taidehistoriaa. Nyt Taidekeskus Mältinrannassa nähtävä Pro litografia -yhdistyksen näyttely antaa suomalaisesta kivilitografiasta elinvoimaisen kuvan osana nykytaiteen laajaa kenttää.

Taidekeskus Mältinrannassa pidettävään näyttelyyn osallistuu neljätoista nykylitografiaa tekevää yhdistyksen taiteilijaa, jotka tulevat eri puolilta Suomea. Näyttelyn on kuratoinut Sirpa Joenniemi, joka on toiminut Tampereen Nykytaiteen museon johtajana ja Tampereen kaupungin kuvataideintendenttinä.

Näyttelyyn osallistujat:

Anna Alapuro, Ben Allal Ayad, Kalle Berg, Annika Dahlsten, Matti Hintikka, Katri Ikävalko, Jarmo Kallinen, Marita Mikkonen, Pilvi Ojala, Marius Olsen, Pekka Parviainen, Ilona Raipala, Kaisu Sirviö ja Kirsi Tiittanen.

Kivilitografia on perinteisenä ja usein työläänäkin pidetty tekniikka, mutta samalla se on myös erittäin palkitseva ja monipuolinen grafiikan menetelmä. Litografian joustavuus ja muokkaantuvuus tekee siitä oivan nykytaiteen välineen. Näyttelyssä esitellään laajasti litografiateoksia ja sitä, kuinka taidegrafiikan keinoin ilmaistaan luovasti erilaisia aiheita ja sisältöjä.

Pro litografia ry on taiteilijoiden vetämä yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kiveltä painettavan taidelitografian merkitystä ja asemaa sekä kivilitografian tulevaisuutta Suomessa ja ulkomailla. Pro Litografia ry perustettiin vuonna 2003 ja jäseniä siinä oli vuonna 2019 yhteensä 37. Yhdistyksellä on ollut sen alkuvuosista lähtien useita koti- ja ulkomaisia yhteisnäyttelyitä, sekä jäsenistön toimesta toteutettuja julkaisuja.

Kommentit pois päältä artikkelissa Pro Litografia ry.