Saana Murtti, Tytti Korin ja Tiia Matikainen

Tytti Korin (1974), Tiia Matikainen (1975) ja Saana Murtti (1974) ovat Helsingissä asuvia ja työskenteleviä kuvataiteilijoita. Heidän teoksensa luovat rinnastuksia niin syntymän ja kuoleman, luonnon ja luonnottoman kuin poissaolon ja läsnäolon välillä. Galleria Mältinrannan näyttely Muutoksia on heidän toinen yhteisnäyttelynsä.

Tytti Korinin teoksissa arkipäiväiset esineet viittaavat kotiin ja jokapäiväiseen elämään. Elämään, johon mahtuu pieniä ja suuria henkilökohtaisia draamoja, epäonnistumisten ja epäröintien hetkiä. Arkisen tutut esineet: lastenvaunut, pehmolelut, astiat ja eläinhahmot ovat muuntuneet elämän tai hetken katoavaisuuden kuvauksiksi. Lastenvaunut ovat kasvaneet aikuisen kokoon ja vaunukopan sisäverhoilu muistuttaa arkkua. Teoksessa “Odotus” tarjottimella oleva astia ja antimet ovat sulaneet hetkeä odotellessa. Korinin teoksissa absurdi, leikillisyys ja tummamielisyys sulautuvat toisiinsa.

Tiia Matikaisen veistoksissa luonnolla, sen muodoilla ja tapahtumilla on keskeinen rooli. Kukkien, kasvien ja hedelmien kautta hän kuvaa niin ikääntymistä ja haurautta kuin raadollisuutta ja seksuaalisuuttakin. Teokset ovat runsaita, elimellisiä ja liikkeellisiä. Viimeisimmissä teoksissaan Matikainen kuvaa putouksen lailla ryöppyäviä hiussuortuvia, tiiviin sarjan muodostavia kieliä ja pullistuvia kukkia. Lähtökohtana on luonto, mutta sen rinnalle nousee kokemus luonnottomuudesta, epämuodostuman syntymästä.

Saana Murtille taiteellinen työskentely on ajattelemisen tapa, joka muodostuu subjektiivisten kokemusten ja samankaltaisia aiheita käsittelevien teoreettisten vaikutteiden vuoropuhelusta. Veistossarjojen kautta hän tarkastelee ihmisen suhdetta ympäröivään maailmaan kaksijakoisuuden näkökulmasta pohjautuen Martin Buberin (1878-1965) fenomenologiseen ajatteluun. Murtin teosten aiheet liittyvät vuorovaikutuksen muodostumisen, poissaolon ja läsnäolon välisen muutoksen kuvaamiseen, joka on tuonut mukanaan myös katoamisen teeman.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Saana Murtti, Tytti Korin ja Tiia Matikainen

Kommentointi on suljettu.