Minna Poikonen

Minna Poikosen näyttelyn nimi on ”Maalauksia valokuvista, joita ei koskaan kehystetty”.

Pysähdyksiä unohdettujen äärellä
Luonnollisia silmänräpäyksiä

Jos kotisi seinällä, kaapin päällä tai kirjahyllyssä on esillä kehystetty valokuva, se todennäköisesti on otettu tilanteessa, jossa yksityiskohdat ovat tarkkaan harkittuja. Arkipäiväisestä poikkeavat kampaukset, meikit ja vaatetus juhlistavat jotain elämän virstanpylvästä, tapahtumaa, jota on juhlittu koko suvun voimin. Ristiäiset, rippijuhlat, lakkiaiset, häät, tapahtumat, joista otetuissa ”virallisissa” valokuvissa ilmeetkin suunnitellaan ennen kameran laukaisemista.

Valokuvia otetaan nykyään maailmanlaajuisesti satoja miljoonia päivittäin. Suuri osa kuvista poistetaan heti. Jäljelle jäävät tallennetaan esimerkiksi tietokoneelle, ja sinne ne usein myös jäävät. Ne kuvat, joissa esiinnymme luonnollisimmillamme, vapaina, ilman poseerausta. Ne kuvat, jotka eivät koskaan pääse kehystettynä kaapin päälle.

Maalauksia valokuvista, joita ei koskaan kehystetty on sarja teoksia, jotka on maalattu tietokoneen muistiin järjestäytymättömäksi, nimettömien kansioiden sekamelskaksi jääneiden, unohdettujen valokuvien pohjalta. Maalaukseni ovat still-kuvia elämästä, pieniä välähdyksiä ihmisistä arjen ja juhlan keskellä, niistä ohikiitävistä hetkistä, joiden merkityksellisyyttä emme ehkä kuvan ottohetkellä ymmärrä, mutta joista elämämämme lopulta rakentuu. Ihminen teosaiheena on minulle loputon tutkimuskohde, ja maalatessa olenkin poistanut valokuvista ylimääräisen, kaiken taustahälyn, jättäen keskiöön, katsojan kohdattavaksi vain olennaisen: henkilön, ja hänen hetkeensä liittyvän tilan, teon, katseen ja tunnelman.

Taiteellisessa projektissa koen luovani jotain, joka on jo olemassa. Teos on elävä jo silloin kun ajatus siitä on syntynyt. Piirtämällä, veistämällä tai maalaamalla teen idean näkyväksi myös muille. Merkittävä vaihe työskentelyssäni on se hetki, jolloin teos kertoo minulle nimensä. Tulemme ikään kuin tutuiksi. Teemme sinunkaupat. Tiedän kenen kanssa olen tekemisissä. Useimmiten nimet ilmestyvät äidinkielelläni, suomeksi, mutta toisinaan myös englanniksi, joka on kotona puhumani kieli. Tämän projektin yhteydessä yksi teos tahtoi nimensä ranskaksi.

Olen valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta keväällä 2015. Aikaisemmin olen työskennellyt kolmiulotteisten teosten parissa tehden veistoksia, installaatioita ja 3D-kollaaseja. Maalauksia valokuvista, joita ei koskaan kehystetty on ensimmäinen maalausnäyttelyni. Asun ja työskentelen Turussa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Minna Poikonen

Kommentointi on suljettu.